Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A második feleségemnek a...

A második feleségemnek a gyereke alkoholizmusból eredően elhunyt. Ez a gyerek nincsen a nevemen, csak neveltem. Feleségem már elhunyt. Most az elhunyt nővére azt mondta a temetést nekem kell rendezni a költségekkel együtt. Ez igaz lehet? Mit tehetek

Figyelt kérdés
Második feleségemnek két nagykorú felnőtt gyereke egy fiú egy lány volt. Feleségem már három éve elhunyt, most a fia hunyt el semmi vagyonnal munkahellyel nem rendelkezett. A temetésének az intézésével és a költségeivel vannak gondjaim. A volt feleségem lánya nem intéz semmit, azt mondja az anyja után nekem a kötelességem a temetés költségeit állni. Én úgy tudom nem, mert soha a nevemre egyik volt feleségem gyerekeit nem vettem. Kérdésem mit tudok tenni? Jogilag kinek a kötelessége az elhunytat eltemettetni?
2023. nov. 11. 10:43
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Ez a családi házunk fele fele arányú volt a feleségemmel. DE az Ő halála után az én részemre holtig tartó haszonélvezet lett bejegyezve.
2023. nov. 11. 12:09
 12/21 anonim ***** válasza:

Ezt a cikket azért átolvasnám:

[link]

2023. nov. 11. 14:45
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Tehát a felének tulajdonosa, a másik felének haszonélvezője vagy?
2023. nov. 11. 14:56
 14/21 anonim ***** válasza:

"Ez a családi házunk fele fele arányú volt a feleségemmel. DE az Ő halála után az én részemre holtig tartó haszonélvezet lett bejegyezve."

Itt elírás lehetett. A te tulajdonodra neked nem lehet haszonélvezeted. Nyilván ahogy 13 kérdezi, a ház fele a tied és a MÁSIK felére, ami a lány öröksége a feleséged után, arra van haszonélvezeted bejegyezve.

Itt akkor tiszta a helyzet. A ház fele a te tulajdonod is és az egészet te használhatod. semmiképpen nem tud onnan a lány téged kirakni.

A közös tulajdon megszüntetését peres úton kérheti a bíróságon, de ez sok év és sok pénz. a végén meg nem neki döntenének kedvezően, hiszen a haszonélvezet a tied, tehát akkor is te használhatod az egész házat ha ő valakinek eladná a saját részét.

Pont ezért változtatták a házastársi öröklés szabályait pár éve, hogy hasonló esetekben az özvegyet ne lehessen csak úgy kitenni a saját lakásából.

Most is azt javaslom beszélj a lánnyal! Mond el neki, hogy majd idővel te is szeretnéd a ház eladását, akkor majd megválthatja a haszonélvezetedet - megegyeztek valami összegben. De most nem mész sehová és ha pereskedni kezd akkor az nagyon sok pénzébe kerülne és nem lenne sikeres.

A temetési költségekbe meg jófejségből beszállhatsz ha akarsz, de semmi nem kötelez rá, még erkölcsi elvárás se ha a meghalt fiúval nem voltatok jó viszonyban.

2023. nov. 11. 15:24
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

1., Az elhunyt fiú temetési költségét a testvérének kell fizetni. Az önkormányzatnál tudnak segíteni, ha kell.

2., A házban addig maradhatsz, míg élsz, vagy ameddig akarsz. Ne ijedj meg semmi fenyegetéstől, ha eladja a saját részét, te akkor is, ugyanúgy benne maradhatsz.

3., A haszonélvezeti jog a te, -majdani- haláloddal megszűnik, nem örökölhető, de a te házrészedet -tehát a fél házat, meg ami van még esetleg- azt a fiad örökli.

2023. nov. 11. 16:16
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha valami mégsem úgy lenne, ahogy 15-ben írtam, kérem jelezzétek!
2023. nov. 11. 16:23
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én azt javasolnám, hogy a gyerekeddel együtt próbáld meg te kivásárolni a lány tulajdonrészét, elég keveset kapna, mert 50%, az is haszonélvezettel terhelt. Így megszabadultok tőle, később már nem zargathat a vagyon miatt.

Amúgy járt neked a volt feleséged után is egy gyerekrésznyi minden vagyonból, ezt megkaptad? Ha nem, kérhetsz póthagyatékit, vagy bíróságon talán megtámadhatod, vagy fene tudja.

A többit már mások megírták, azzal egyetértek, csak kiegészítettem.

Még annyit, hogy az özvegyi jogoddal jogosult vagy arra is, hogy a fiad egyedül engedd lakni az említett lakásban, ha te máshová mennél, a lánynak semmi köze, hogy mit csinálsz vele, ameddig élsz, akár bérbe is adhatod.

Viszont a rezsit, adót neked kell fizetned: a jogok és a kötelezettségek is a tiéd.

2023. nov. 11. 16:26
 18/21 anonim ***** válasza:
55%
Aki örököl utána, tehát a nővére. De mivel semmije sincs, ez nem releváns. Lehet kérni állami temetést, ha nem akarja intézni.
2023. nov. 11. 21:20
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk ha ez a nyomorult életű elhunyt ennyire nem hiányzott senkinek amíg élt, halála után meg pláne nem, akkor fel kellene ajánlani a holttestét a SOTE részére, ott az orvosképzés nemes cálját szolgálná a továbbiakban!
2023. nov. 11. 21:45
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Annak is meg kell adni a végtisztességet, aki vagyontalan, nem hagy örökséget. A temetés elsősorban a család /szülő.gyermek,testvér/ kötelessége. Ha erre nem képesek, akkor marad az állami temetés.

(Ez már nem releváns a temetés szempontjából: A nővér megörökölte az elhunyt fiú anyai örökségrészét, mert nem sikerült a fiút megtalálni az örökség megnyíltakor, így a nővér lett az egyedüli örökös. Úgy vélem, egy tisztességes temetés járna neki.)

2023. nov. 11. 22:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!