Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Özvegyi haszonélvezeti jogot...

Özvegyi haszonélvezeti jogot hogyan kell egy végrendelet szövegkörnyezetébe elhelyezni?

Figyelt kérdés
Nem találok sehol példát arra, hogy egy ingatlan esetében a végrendeletben a haszonélvezeti jogot hogyan lehet beilleszteni a szövegbe.A sima ingatlan öröklésnél tárgyesetben van az ingatlan(pl sz.alatti ingatlant XY örökli). De nem lehet a haszonélvezethez tárgyesetbe tenni.Pl lehet ez: az ingatlanra haszonélvezeti jogot élvez?.

2023. nov. 7. 10:27
A kérdező szavazást indított:
haszonélvezet
özvegyi
1 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Haszonélvezeti jog nem örökölhető. Az utolsó közösen lakott ingatlanra automatikusan jár az özvegynek a haszonélvezet. Ha vannak más ingatlanok is, akkor egyszerűen még a házastárs életében elintézik a másik részére a haszonélvezet bejegyeztetését.
2023. nov. 7. 10:38
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nem is teljesen egyértelmű a helyzet: az lenne az elképzelés, hogy most ugyan nincs haszonélvezeti jog egy másik ingatlanon, de azt csak úgy örökölhetik a gyerekek, ha bejegyzik a haszonélvezeti jogot? Erről így aligha lehetne rendelkezni.

Ha alapból jár özvegyként a haszonélvezeti jog, akkor arról nem kell külön rendelkezni. Ha nem járna, akkor öröklés után kell új szerződést írni, hiszen az özvegynek is alá kell írnia, hiszen a jogot el kell fogadni is.

2023. nov. 7. 10:47
 3/6 A kérdező kommentje:
A Feleségemnek és nekem van egy közös ingatlanunk , a Feleségemnek ez az állandó lakcíme.Egyikünk sem lakik ott, viszont én örököltem a fiammal egy családi házat amiben most együtt lakunk a feleségemmel.Ö neki ez az ideiglenes lakcíme, nekem meg az állandó.Remélem a haszonélvezeti jo csak a közös lakásra vonatkozik?
2023. nov. 7. 15:11
 4/6 anonim ***** válasza:

A közösen használt házra. Mivel ha valahol van tulajdonrésze, oda értelemszerűen nem lehet haszonélvezeti jogot is bejegyezni.

Bár a logikáját nem teljesen értem, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy a feleséged használja a Te házadat halálod után is, ha egyébként van sajátja is. Kicsit nekem zavaros, mi is a cél.

2023. nov. 7. 15:17
 5/6 anonim ***** válasza:
A te örökölt lakásodra fog kapni haszonélvezetet, ha az lesz az utolsó közösen lakott ingatlan. A közös ingatlanotokból pedig a te részedből fog örökölni 1 gyereknyi részt, de arra haszonélvezet nem jár majd neki.
2023. nov. 7. 15:20
 6/6 A kérdező kommentje:
4/5.A közös tulajdonban lévő lakás 40-60 %-ban van a tulajdonjog.Én nem szeretném, az apai örökrészemre, családi ház, melynek a fele az egyik fiamé és nem szeretném ennek a családi háznak az én részemre haszonélvezette adni.Ezzel kizárnám a másik fiamat a családi öröklésből. Hogyan lehet megoldani, hogy a lakás én részemre (60%)kapja meg a haszonélvezetet.Sajnos látássérült vagyok, eléggé zavaros ez a számomra, hisz szeretném megvédeni a szüleim örökségét, hogy a gyermekeim élvezhessék csak a szüleim munkáját.
2023. nov. 10. 21:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!