Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tűzijáték petárda rajongók...

Tűzijáték petárda rajongók látjátok hogy így néznek benneteket hülyének?

Figyelt kérdés

Mesélnék pár dolgot amit az ezt ellenzők nem szeretnének hogy tudjátok. Egy kis történelem a 90 es évek vége felé mindenki dobálta a 100db os dörzsfejes Pirat kalózos petárdát. Olcsó, nagyot üt, ha veszel két dobozzal belőle több napon keresztül dobálhatod úgy hogy egész este még szilveszterkor elszórakozhatsz vele. Tömegével használta szinte kivétel nélkül minden 12 év feletti fiatal általános 7. osztálytól úgy hogy a gyufán és a csillagszórón kívül minden törvénytelen volt és keményen büntettek mindenért. A piacokon árulták és a hatóság nem piszkálta az árusokat (nincs kapacitás rá, rejtett vevőként sem vehetünk mert xy dolgot követnénk el), és ha a rendőr autó előtt durrant a petárda akkor sem szóltak érte. Az utcán dobálta mindenki egy héttel szilveszter előtt már kezdődtek a durrogtatások, ami most van az semmiség ahhoz képest. Egy nagy számú tömeg azt mondta nekünk márpedig kell és hiába volt illegális, egy havi fizetéssel büntethető senkit nem mertek büntetni. Később kénytelenek voltak a pirotechnikai eszközöket engedélyezni.

A petárda betiltásáról és pirotechnikai balhékról, törvényhozás. Ha megnézitek az egész egy műbalhé. Egy politikai balhé amivel középpontba lehet kerülni, üzleti érdek mivel a petárda olcsó, rendkívül ütős olyan hatása van mint egy drog hasonló élményt sem váltanak ki hasonló pirotechnikai eszközök, amik hasonló hatást váltanak ki azok a nagy drága kaliberek, szó sincs róla hogy esetleg voltak veszélyesebb típusok és csak azokat vonták ki. A törvényhozás itt úgy néz ki amit a fogyasztói réteg igényel, meg tud oldani nagy tömegben és amiből nem enged az amivel nem tudnak mit kezdeni és legálissá válik. Hogy ki mit hogy szeretne, mi lesz, legális mi nem, a nagy demokrácia egy mese. Mikor engedélyezik, mikor tiltják be, mit lehetne beszédek értelmetlenek és egy nagy hazugság. Ha a tömeg azt mondja ez és ez kell nekünk ebből nem engedünk akinek nem tetszik tótágast is állhat akkor is lesz. És minél jobban kiáll érte a politikusok annál jobban védik, és a hatóság annál kevésbé mer ellene bármit tenni. És semmi megalkuvás nem kell senkivel. Bármi engedékenységet az ellenzők meg akinek nem tetszik a tűzijáték rajongók részéről úgy működik hogy gyakorlatilag gyengeség, és még egy kicsit még egy kicsit amennyit csak el lehet venni ez a rideg tény!

A hatóság és az ellenzők, valamint a nép. A hatóságoknál haver politika van még neked nem szabad petárdázni ők egymásközt súlyos visszaéléseketis elsímítanak. Megvagy nyugtatva hogy a rendőrnek ilyen meg olyan szabályokat kell betartania, rutinszerűen megszegik. A büntetés úgy működik aki veszélyes, beléjük tud rúgni avval nem mernek kötekedni. Aki könnyű gyenge eset, na ott minden megengedett. Az ellenzők részéről meg lehet nézni a 90 es évek végén tele voltak az utcák petárdacsikekkel. Később a legalizálás után sokkal szelidebb lett a szilveszter. Amikor sokan csinálták a szilveszter része természetes. Ahogy engedtek a petárdázók minél kevesebb ember csinálja annál zavaróbb, annál jobban ugrik a hatóság annál szigorúbban. És ha a tűzijátékos, petárdás azt módja jól van megpróbálok diszkrét lenni leviszem, erdőre mezőre, erre az a válasz hogy lehetne még onnan is kiüldözni. Miközben bizonyítottan amikor utcán dobáltad kedvet kaptak a környékbelí fiatalok is, és jó gyerek voltál a nép szemében is. A gyakorlat nem egyezik az elmélettel. Elméletben ha diszkréten csinálod a törvénynek is egyre engedékenyebbnek kellene lennie, de nem! Tegyük fel megszavazzák ezt és ezt nem lehet, akkor akik használják ők semmissé válnak ezáltal? Nekik a szavuk semmis, nem számít?! Ugye hogy nem.

Ahol lehet. Volt Kínában egy népszavazás ahol megszavazták hogy tilos legyen a tűzijáték és petárda. De mindenki megvette és egy évre rá megbukott. Nézetek körül a Németeknél a városba pár méterre lövik az emberektől és nem merik betiltani akkora igény van rá. 50 grammos petárdák vannak P1 kategóriában, ott külföldről behozták ilegálisan a F4 es 100grammos petárdákat ennek hatására engedni kellett. Nem a törvény mondja meg nekik mit lehet, a törvényeknek kell hozzájuk igazodni. ÉS ITT VAN A MAGYAROKNÁL A SÚLYOS HIBA, HOGY ABBA A TÉVESZMÉBE ÉLNEK HOGY NEKIK KELL EGY MARÉKNYI KORRUPT POLITIKUS ÁLTAL HOZOTT TÖRVÉNYHEZ IGAZODNI, ÉS NEM A TÖRVÉNYHOZOKNAK A NÉP SZÜKSÉGLETEIHEZ. Sok helyen vegyszereket, eszközöket kínálnak legálisan az EU ban ahhoz aki szeretné saját célra készíthesse el a saját tűzijátékát. Akarsz egy 100 gramm hatóanyagú bomba nagyságú petárdát, 100 vagy 150 milis rakétát vagy vetőcsöves tűzijátékot más F4 es terméket saját célra megkapod. És a legtöbb ilyen országban van nagyjából korhatár limit, és pofon egyszerű törvények. Csehek, Lengyelek, Hollandoknál brutális dolgok mennek, angoloknál vannak olyan piroshoppok amik vegyszereket árulnak csak pár példa. Nem is lehet agyon szabályozni mert a fogyasztók nem hagyják. Írjatok evvel kapcsolatban észrevételeket ti hogy látjátok?

2023. okt. 31. 01:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/74 anonim ***** válasza:
0%

“ valójában a hangos kisebbség,”

Mi számít valójában hangos kisebbségnek?

Ezen az egy gyakori kérdésekes megnyilvánuláson kívül, soha életembe nem hallottam “pyro közösségről”.

Soha nem hallottam semmilyen megmozdulást, semmilyen aktivitást, szerveződést, ami ezzel kapcsolatos lenne.

12 évet éltem vidéken, 17 éve fővárosban. Soha sehol nem hallottam ilyen közösségről. Az, hogy nem hallottam egyértelműen nem azt jelenti, hogy nincs!! Van. Látom, hogy létezik egy ilyen közösség. Viszont, hogy lenne ez hangos, ha teljesen el van bújva?

Rengeteg kérdést tettem itt már fel, egyikre sem válaszolt egyikőtök sem. Semmi értelme ennek a kérdésnek, érdemi párbeszédnek.

“ nem meghatározható egyik "oldalon" sem, hogy mennyien vannak ”

Ez igaz. Nem megmondható, hogy 2593 “pyros” van és 3082 állatvédő aki ellenzi. De azért egy körülbelüli értéket lehet nézni.

Facebookon a tűzijáték, pirotechnika nevű csoportok tagjainak összege nem éri el a 10.000 főt.

Az állatvédők csoportjai külön külön meghaladja a 10.000 főt.

Az egyik oldalon egy csoport tagjai meghaladják a másik oldal összes csoportjának számát.

Nyilván, ez nem egy tudományos statisztika, de azért számokkal látható az egyik oldal mennyire lényeges nagyobb számban van jelen.

De felesleges érdemi vitat folytatni. Az az ember, aki szerint a kábítószer és az alkohol egy jó hobbi, milyen beszélgetést lehet folytatni?

2023. nov. 4. 15:29
 42/74 Lazy Lover ***** válasza:
69%
41 pont ezt mondom én is és ez az oka hogy tiltott itthon a pyro
2023. nov. 4. 15:32
 43/74 A kérdező kommentje:

Aki kicsit is keres egy gyerek is minden félét betud szerezni. Minden féle pirotechnikai eszköz kapható, amit meg nem azt meglehet csinálni. Az internet tele van szakirodalommal profi pirotechnikai eszközök házilagos készítésével kapcsolatban és azt nem a szél fújta oda. Ahogy a vegyszereket áruló Európai pyrowebshopok is jól elélnek.

pyrocenter.hu, Rakétamodellek - Index Fórum, régen volt pyroaster.org (ez most is van letölthető formában) pyroprojektek.org (Magyar oldalak), Receptek Sufnipirotechnikusoknak, Piro&robbantás-technika - Index Fórum.

Akkor jöjjön a két legnagyobb külföldi ahol szintén megfordúl jó pár Magyar: APC Forum amateurpyro.com, sciencemadness.org.

Régen Magyar közösségekben voltak nagy szerveződések, Youtube tele volt házi készítésű komoly Magyar termékeket bemutató videókkal. Migráció, cenzúra végett Youtuberóll eltüntek de külföldi színvonalban egy rakás videó maradt. Sok Magyar van köztük is aki Magyarul szólal meg de Angol leírása van a videónak.

Modern világban élünk mindenkinek minden féle vegyszer elérhető és a házi készítésű és gyári pirotechnikai eszközökre is igény van. Még az egész szegény országokban is mint Vietnám újságpapírból tekerik a petárdákat celofános kanóccal.

Az hogy valaki kérdezzem mit hogyan semmi szükség mert mindenkinek minden elérhető.

Régen a cigi petárdákat dobálták mint az őrült de óriástermékek és házi gyártás így nem volt mint most. Átalakulások változások mindig vannak, a sok ember akit ez érdekel nem tűntek sehova. A rengeteg durrogtató szilveszterkor sem tünt sehova.

2023. nov. 4. 17:13
 44/74 Lazy Lover ***** válasza:
75%
https://www.youtube.com/watch?v=Au6xWHr3BS0 németországban pyro bolt ott nem óbégatnak hogy jaj a kutyák állatok jaj környezet szennyező jaj baleset veszélyes..... de ismént mondom kell hozzá kultúra ami itthon nincs
2023. nov. 4. 19:22
 45/74 anonim ***** válasza:
39%

“ de ismént mondom kell hozzá kultúra ami itthon nincs”

Hát nem tudom. Elmondásodból azt veszem ki, Németországba sokkal enyhébb szabályozás van érvényben, és ott ehhez megvan a kultúra.

Kiváncsi voltam és azért, hogy érdemben reagáljak megpróbáltam utána nézni mi a helyzet ott.

“ Németországban számos sérülést okoztak a tűzijátékok és petárdák szilveszter éjszakáján, az igazi botrányt azonban az váltotta ki, hogy Berlin Schönefeld városrészében különböző csoportok egymást támadták petárdákkal, majd a rendőröknek és a tűzoltóknak estek.”

“ rendőrök, tűzoltók és mentősök elleni petárda- és rakétatámadások, valamint a vagyoni károk.”

“ 2020. december 13-án döntött a német szövetségi kormány: a 2020-as év szilveszterére Németországban – mint ahogy számos más országban is – betiltották a pirotechnikai termékek értékesítését.

Az intézkedésnek köszönhetően fellélegezhettek a kórházak, sürgősségi ellátók, kéz- és szemorvosok, hiszen az eladási tilalom hatására a sérültek száma az előző évhez képest erősen csökkent. A szálló por koncentrációja is alacsonyabbá vált“

Tehát Németországban engedékenyebb a törvény.

Ez több év híreiből össze válogatva, épp csak rákeresve. Ez alapján a petárdázók és tűzijátékozók rendőrökre és tűzoltókra támadtak. Abban az évben pedig, amikor be volt tiltva jelentősen csökkent a sérülések és a károk száma.

Ez alapján, nálunk levő szabályozás az jobb, nem? Hiszen nálunk nincsenek ilyen jellegű támadások és nem omlik össze az egészségügy. Ezeket a híreket látva, az általatok emlegetett, példaként felhozott Németország ilyen szempontból egy elég rossz példa, hiszen a pirotechnika rengeteg bajt, bűncselekményt, sérülést, kárt okoz, szemben nálunk. Nálunk szigorúbbak a törvények és nincsenek ilyen problémák.

2023. nov. 4. 19:40
 46/74 Lazy Lover ***** válasza:
100%

origoról szedted a híreket? kb az a színvonal :D 100 friss videót mutatok ahol be megy egy német a pyroboltba és minden van mi szem szájnak ingere de tudjuk a hanyatló nyugat itt egy friss videó így az állításod hamis

https://www.youtube.com/watch?v=oT4ub_dB9GU

2023. nov. 4. 19:51
 47/74 anonim ***** válasza:
53%

Nem teljesen értem miről beszélsz. Rá kerestem mi a helyzet és ezeket a híreket találtam. Híreket találtam ami azt mutatja be nagyon nagyon problémás a német szabályozás.

Mi az, hogy az állításom hamis? Mit állítottam? Bemásoltam forrásokat miket találtam. Hogy lehet az én állításom hamis ebben a helyzetben m?

Nem értem megint mit beszélsz. Mutatsz egy videót. Ez mire érv? Lehet kapni, látom. Ezt tudtuk eddig is, leírtatok már, hogy Németországban lehet kapni. Értem. Ez a videó milyen szemszögből változtat? Elsőre is elhittem, hogy lehet kapni, nem is firtatta senki, hogy ne lehetne.

Én arról beszéltem, hogy több itthoni, külföldi, egymástól független hír portál alapján az általatok hozott Németországban nagyon nagy problémát jelent a tűzijáték. Azt írod ott kultúrája van, közbe pedig közfeladatot ellátó személyeket( nem jogi értelemben) támadtak meg, és abba az évbe amikor megtiltották jelentősen javulást mutatott minden tendencia.

Videót is találtam róla, szóval nem hinnem kamu történtek. Csak ugye ez így meg pont nem titeket igazol.

Van egy ország ami sokkal engedékenyebb és ott az általatok támogatott eszközökkel rendőrökre, tűzoltókra, mentősökre támadnak. Nem hinnem, hogy ez azt igazolja, hogy követendő példa lenne a szabályozás.

“ 100 friss videót mutatok ahol be megy egy német a pyroboltba és minden van”

Ki mondta, hogy ez tiltva lenne? Ez a baj kettőtökkel( a kérdezővel is) hogy sose válaszoltok arra amiről a beszélgetés folyik. Senki nem is firtatta, hogy kapható-e. De te arról hozol példát, hogy kapható Németországban, pedig ez egyáltalán nem is volt kérdés.

Itt arról volt szó, hogy az elmúlt 3 évben mindig hatalmas problémát okoztak ezek az eszközök. Ezekre nem reagálsz, hanem az árusításukrol beszélsz, ami egyáltalán nem is volt kérdés.

2023. nov. 4. 20:22
 48/74 A kérdező kommentje:

45 tegyük tisztába hogy lövésed sincs a dolgokról az eddigi írásaid alapján. Csehek, Lengyelek, Osztrákok, Németek, Hollandok, Olaszok és fel lehetne sorolni rengeteg példát nekik mind miért lehet és nekünk miért nem? Milyen hülye duma ez hogy a Magyar kultúrálatlanabb XY más nemzetekhez képest. Évtizedek óta legálisak ezek a dolgok a legtöbb országben, épp az a kivétel ahol nem és ez tény. Ha nem lenne biztonságos nem lehetne kapni. Egy petárdát is többféleképpen lehet elkészíteni selejtest sem vesz a vevő főleg ha van választék. Légy avval tisztában hogy a kérdéseid és az érveid bármi tapasztalat nélkül összekovácsolt hülyeségek. Azt sem veszed észre hogy bármely településen is élsz szilveszerenként nincs utca ahol nem egy hanem több termék is elszáll.

A Magyar legális piac édes kevés a fogyasztói igények kielégítésére. Az első oldalon a mondatod már hülyeség a „Rengeteg dolog legális volt régebben, majd rájöttek nem igazán célra vezető és betiltották” mert a 90 es években és az előtt sem volt soka legális semmi a sztoriban. Az hogy eltüntek a tömeges petárdázók a legális piacnek köszönhető, plusz online rendelés. Eltüntek a piacokról az illegális árusok amiből piaconként nem egy volt. Korhatár nélkül bárki lement hozzájuk és megvette a 100db os olcsó petárdát. 100ft ért vették 1000ft ért adták és még 10X-es haszonnal is teljesen jó ár volt.

A harmadik napra kipucolják a bódékat, ott vannak a legális Magyar online árusok akik vidékre már lusták szállítani mert egy kis körzetben is mindent eladnak. F1, F2, T1, P1 kategória MO-n egész évben vásárolható és magánterületen felhasználható legálisan. dirrdurr.hu Vadriasztók kategória Legális hivatalos Webshop túlárazott petárdák legálisan.

Külföldi webshopoknál nem egy helyen van Magyar nyelvű felület ekopiro Cseh cég.

Pyrofire.eu, inmart.cz ha kell komolyabb termék, de a putrifalván eldugott rejtélyes szűk ismerősi körben elérhető valamilyen rejtélyes Magyar vállalkozó is elél egy ismerősi réteggel. exclusivepyro.nl, pyrozeus mind szállít Magyaroszágra. Barkácskedvüeknek ottvan a pyrogarage.pl, pyruhub.eu, akik nyíltan olyan boltok akik segédeszközöket árulnak és vegyszereket azoknak akik maguk akarnak tűzijátékot készíteni legálisan. Nálunk is népszerűek házilag barkácsolók körében. Vásárló vagyok tudom, a pyrohubos KClO4, Pyro Dark aluval és Sb2S23 mal akkorákat durrantok Magyarországon mint az állat pár hete jött meg.

Egy cigi méretű petárda rúdból meg nálunk ilyen balhé van csinálva. P1 vadriasztóként legális, F2 ben meg nem ugyan az a termék.

Én sosem mondtam és más sem hogy a Magyar törvények bárkinek technikai akadájt jelentenének, csak azt hogy marhára idegesító hogy ennyire hülyének néznek minket.

2023. nov. 4. 20:39
 49/74 anonim ***** válasza:
39%

“ tegyük tisztába hogy lövésed sincs a dolgokról az eddigi írásaid alapján. Csehek, Lengyelek, Osztrákok, Németek, Hollandok, Olaszok és fel lehetne sorolni rengeteg példát nekik mind miért lehet és nekünk miért nem? Milyen hülye duma ez hogy a Magyar kultúrálatlanabb XY”

Dehát ezt nem is én mondtam, hogy kulturáltan😂😂 ezt pont a pyro mellett kiálló, veled azonos véleményen levő válaszoló állította, hogy ott van ehhez kultúra itt pedig nincs. Én erre reflektáltam, hogy rengeteg gondot okoz ott is😂😂

“ Légy avval tisztában hogy a kérdéseid és az érveid bármi tapasztalat nélkül összekovácsolt hülyeségek”

Igen. Látszik rajtad, hogy te ilyen igazi jó strucc vagy. Reagálni és válaszolni nem tudsz, CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM VAN, aki nem ért egyet azt mint mondtad tiltsuk ki. Aki nem ért velünk egyet az hülye, nem ért hozza és ne szóljon hozza. Igazi agyhalott, retardált. Semmi érdemi tényleges mondandód nincs, csupán folyik ki a hülyeség belőled.

Inkább eltávolítom ezt a kérdést, mert vitázni egy ennyire alacsony értelmi szinttel rendelkező emberrel már fájdalmas. Ott abba kellett volna hagyni, mikor megfogalmaztad, hogy aki nem ért veled egyet azt ki kéne tiltani, bár erős pont volt a sakkjácma és most a akadáj is. Minden jót, bízok benne az általatok megélt probléma úgy fog alakulni, fejlődni, hogy mindenkinek a legjobb legyen.

2023. nov. 4. 21:09
 50/74 A kérdező kommentje:
49 kaptál választ a kérdéseidre érvként. Írtam neked kisebb regényeket ami megválaszolja miért tévedsz, miért hibás amit kérdezel és az elgondolásod. Ha nem érted meg mondhatok amit akarok és más is.
2023. nov. 4. 21:33
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!