Hogy működik a lakásbiztosítás egy társasháznál? Eleve érdemes a kettő?
Nagyon eltérő dolgokat moindanak még a biztosítósok is, az egyik azt mondja, hogy az úl Ptk szerint már lehet több biztpsítása is valakinek és kár esetén mindegyik fizet, a másik szerint meg nem így van.
1, Társasház eleve kötött egy közös biztosítást, ebben magának a lakásnak a biztosított értéke kb a lakás értékének a fele.
2, és ehhez van egy saját otthonbiztosításom is, ami szintén kb a lakás értékének a fele + ingóságok stb
3, Vannak pontok, amelyek megegyeznek, pl villámkár, vízkár, de vannak, amikre csak a saját fizet.
4, a kérdés viszont, hogy mivel mindkét biztosításban a lakás értékének kb a fele szerepel felső értékként (mondjuk egy teljes kiégés esetén), így akkor ha történik valami, akkor mindkét biztosító kifizeti azt a kb fele értéket vagy csak az egyik fog és a másik elúszik, azaz pl egy kiégett lakás értékének csak a felét kapom meg vagy is-is fizetnek?
Hogy működik ez? Mert ha egy káreseményre csak az egyik biztosító fizethet, akkor az nagy gáz, és akkor a saját lakásbiztosítást a duplájára kell emelnem. De ha fizeti mindkettő a jelenlegi kb 50-50%-os arányban, akkor rendben van.
Hogy működik ez?
(és a társasházit nem tudom lemondani, mert az kötelezően van)
A társasház biztosítása nem tőled függ. Nincs kihatásod rá, hogy a te lakásodon belül milyen kárt fizet, az egy általános biztosítás.
Nézd meg mire szól a társasház biztosítása és úgy kösd meg a saját lakásbiztosításodat, hogy együtt a lehető legjobb legyen.
Van ahol a lakáson belüli káreseményekre is kiterjed a társasházi biztosítás, de ez ritka. Gyakoribb, hogy a közös helységekre vonatkozik vagy amikor az egyik lakó okoz kárt a másiknak pl. csőtörés miatti beázással.
A saját biztosításodban tudod a saját lakásodat "biztosítani", vagyis ha betörnek, akkor az értékeidet, ajtódban okozott kárt vagy lerobban a vízcsap a konyhában (felső szomszédunknál volt) és szétázott a konyha, eláztattak minket és még 2 lejjebb lakót, eltörik az üveges vitrin ajtaja, villám csap az antennádba és szétolvasztja a tévédet stb. stb.
Tehát nézd meg mi a van a társasházi biztosításban és arra köss biztosítást amit az nem fedez. Ha leég a ház nem fogják neked a lakásod árát és a benne elveszett dolgaidat fizetni meg azt, hogy legyen hol laknod pár éjszakát, ehhez kell a saját biztosítás. A társasháznak leviszi a szél a tetejét azt meg nem a te biztosítód fogja fizetni.
ezt értem, csak vannak mindkét biztosító által biztosított dolgok is benne. azaz felelősségbiztosítás vízkár esetére van a társasháziban is és a sajátban is.
és sok egyéb is.
az a kérdésem, hogy ha van pl egy 30 millás lakás és arra a társasházi szerint 15 milla az én lakásomra jutó biztosítási összeg, és van a saját otthonbiztosításom, és ebben is 15 milla a biztosítási összeg, akkor ez összeadódik vagy sem?
mert ha nem, akkor nyilván emelnem kell a saját biztosításomon, hiszen a társasházin az úgy van ahogy van, azon nem tudok, viszont ha baj történik, nyilván jó lenne, ha nem csak a felét fizetné a biztosító. azaz akkor a sajátomat 30-ra kell-e biztosítanom vagy sem.
a többit pedig szívem szerint kivenném, mert van sok egymást fedő eleme mindkettőnek, azaz akkor feleslegesen fizetek, ha egyszer a társasházi is fizet pl üvegtörésre.
Pl. tűz esetén rendbe hozzák a társasház kárait (szerkezet, villany vezetékek, lépcsőház festés), de a lakásokat festheted ki önerőből. Vehetsz új bútorokat önerőből. fizetheted a tonkre ment burkolás költségeit, stb...
Dönts el, hogy érdemes-e a biztosítást fizetni.
oké, de mivel mindkét biztosításnak több olyan eleme van, amelyik fedi egymást (pl lakáson belüli vízkárra is fizet mindkettő), így továbbra is az a kérdés, hogy kár esetén mindkettőhöz bejelentem és mindkettő fizet, vagy nem?
ez az a pont, amit eltérően mondanak a biztosítók.
ugye régen volt az a bizonyos "káron gazdagodás tilalma" és emiatt nem lehetett 2 biztosítás ugyanarra, vagy legalábbis nem fizetett ugyanarra.
és egyes biztosítók azt mondják, hogy az új Ptk szerint már lehet valakinek több biztosítása is és ilyen esetben mindegyik fizet. ha én 6-ot fizetek, akkor a 6 fizet.,
ez itt a legnagyobb kérdés számomra, mert ha nem így van, akkor nyilván szelektálni kell, hogy semmi se legyen indokolatlanul fizetve. csak szóval vicc, hogy ezt a boiztosító se tudja. vagy nem akarja tudni, mert azt akarja, hogy fizessem csak. na de pont ezt szeretném tudni.
Miért hisztizel ezen?
Ha lefedik egymást akkor lefedik egymást és kész!
Keress egy lakásbiztosítást KONKRÉTAN! Nézd meg mit ad, vesd össze azzal amit a társasházad biztosítása ad, majd kérdezd meg azt a biztosítót, hogy ha a társasháznak is van rá másik biztosítása akkor ilyen esetben ŐK KONKRÉTAN mit fizetnek és hogyan!
ELMÉLETBEN minden biztosítónak fedeznie kell azt amit a vele kötött biztosítás ad, azonban pont a biztosítási csalások elkerülésére vannak korlátozások, egy lakástűznél hiába van 5 biztosításod, nem kapod meg mindegyiktől a teljes összeget. Életbiztosításnál már nem így van, ott mind az 5 biztosító kifizeti a pénzt amire szerződtek.
Ne ismeretlenül kérdezd itt újra meg újra azt amire nem lehet válaszolni, mert sem a társasháznak sem a te lakásodnak a biztosítását, cégét nem ismerjük. Kérdezd meg magát a biztosítót, hogy ha van a társasháznak IS biztosítása akkor ők mit és hogyan fizetnek. Akkor tudod majd eldönteni mi kell.
Ami biztos 100%-ban, hogy nem elég ha csak a társasház van biztosítva. Kis kárnál nem fontos, nagy kárnál igen. A biztosítások csomagot jelentenek, vagyis mindegy hogy neked kell-e valamelyik apró része a díj attól nem fog változni, mert adnak egy csomagot egyben. A külön értékre szóló biztosítást meg csak saját biztosítással tudod megkötni, ez az ami a valós értékeidet tudja valamennyire védeni és nem egy minimális biztosítási díjjal megkötött társasházi biztosítás, aminek célja, hogy a közös tulajdonban esett károkat fedezze valaki baj esetén a lakók helyett.
pedig csak így van értelme. örülök, ha neked hisztzi, de számomra meg hihetetlen, hogy egy ennyire egszerű kérdésre ne lehessen értelmesen válaszolni.
most viszonylag akkor a lényeget leírtad, h tehát lakástűznél hiába van 5 biztosításom, életbiztosísásnál pedig nem hiába, mert kifizetik.
na innentől éddekes a kérdés, akkor csak van valami jogszabály erre, hogy tehát milyen biztosítást is fizetnek ki akár 10 x is?
és igen, csakis így van értelme, mert ugyan voltam én már nem egynál és itt vannak előttem az ajánlatok, csak ugye mindegyik úgy szeretné, ahogy neki jó, ahogy ő kapja jól érte a jutalékot, az tök mellékes, hogy az én szempontjaim mik lennének. épp ezért van értelme anonim módon, csak látom, a többség hisztériás. pedig még mindig egyszerű a kérdés, amit most érintőlegesen említettél, kár h nem kicsit részletesbben vagy esetleg jogszabállyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!