Haszonélvezeti jog adáshoz a másik tulajnak is bele kell egyeznie?
Csak a saját hányadára vonatkozóan adhatja át. Semmi köze a többi tulajnak hozzá.
Akár a tulajdonjogával együtt eladhatja.
De amúgy nem hiszem, hogy 3/8-ot megvesz valaki egy ingatlanból.
Az biztos, hogy a többi tulajdonosnak elővételi joga van.
Ahogy olvasom, olyan, hogy rész-haszonélvezet, olyan nem létezik. Olyan van, hogy egy ingatlannak 50%-ban haszonélvezője a házaspár 2 tagja, de az egész ingatlané. Ebből nekem az jött le, hogy résztulajdonos nem alapíthat haszonélvezeti jogot egyedül, csak a többi tulajdonossal közösen. De lehet, hogy tévedek.
Az ügyvédi költségen felül haszonélvezeti jog után illetéket is kell fizetni és a bejegyzésnek is van költsége. Itt részletesen leírják hogyan kell kiszámolni, kalkulátor is van benne:
"Ahogy olvasom, olyan, hogy rész-haszonélvezet, olyan nem létezik."
Hát de.
A haszonélvezet tulajdoni hányadokra állhat fenn. Vagyis, ha valaki 3/8 - ad hányadban tulajdonos, akkor csak erre a tulajdonosi hányadára tud haszonélvezetet alapítani (vagy ennyi örökölhető özvegyi jogként).
A többi tulajnak nincs köze hozzá.
A haszonélvezet alapítása tulajdonosként nem kerül külön költségbe, csak az ügyvédnek a díja van.
#3 Azért írtam így mert az egyik haszonélvezetről szóló oldalon kifejezetten az volt leírva, hogy az ingatlan egy részére nem lehet haszonélvezetet alapítani csak az egészére. Azt lehet osztva adni több személynek, de 3/8-nyi haszonélvezetet nem lehet.
Elsőre én is úgy vélekedtem ahogy te, hogy a saját részével azt tesz a tulaj amit akar. Amikor a költségeket kerestem akkor jött fel egy ügyvédi válaszban ez, hogy csak a teljes ingatlanra lehet haszonélvezetet adni.
A költség pedig a haszonélvezet alapítója oldalán ugyan tényleg csak az ügyvéd, de annak aki kapja, annak ettől többet kell fizetni. A linket is betettem ahol ezt ki lehet számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!