Hogy lesz így majd az öröklés?
Édesapám tavaly 49 évesen újranősült elvett feleségül egy 24 éves c.típusú 24 éves lányt.
Annak a lánynak már volt régebbről valakitől gyereke és nemrég augusztusban született apukámtól is egy gyereke.
Én már nem élek otthon egy ideje a barátnőmmel élek albérletben.
Apuék egy hitelmentes 2,5 szobás panellakásban élnek,amiben nekem 50%-os tulajdoni hányadom van.
18 éves koromban ruházta rám édesapám, édesanyám kérésére.
Szóval az lenne az elméleti kérdésem a jövőbeni öröklés,hogy fog lezajlani,mi az amit örökleni fogok?
Jah igen a legfontosabbat nem is írtam 25,%
(azt hiszem 1/4 így van a tulajdoni lapon)édesanyáme
másik 25%(1/4)pedig édesapámé
Simán kinézem belőle,hogy oda ajándékozza az ő részét majd.
De ez biztos?
ugye született apunak a mostani feleségétől,esküvő után gyereke.
Ő nem örököl majd bizonyos %-ot apám jelenlegi tulajdoni hanyadából ?
Amit 3-as ír az nem jó, minden gyereke egyformán örököl, plusz a felesége.
A közösen lakott ingatlanban van akkor apádnak 25% tulajdonrésze.
Ha öröklésre kerül sor, akkor ez után a feleségét haszonélvezet illeti meg, örökölni ezt a 25%-t a gyerekei öröklik egyenlő arányban. Nem számít hogy édesanyátok nem azonos, az számít hogy apádnak gyereke.
Ha nem laknak már benne a feleségével amikor meghal, akkor viszont ezt a 25%-t a gyerekei ÉS a felesége egyforma arányban öröklik. Ha te vagy, a másik házasságból 1 gyerek, akkor a 25%-ból 8-8-8%-t kaptok mindhárman és nem lesz rajta haszonélvezete senkinek. Minden más tulajdonát is így öröklitek, a gyerekek és a feleség egyenlő arányban elosztva.
Az új gyerekkel közösen örökölitek a lakásnak az apád tulajdoni részét fele-fele arányban, az új feleségnek pedig haszonélvezete lesz a lakáson es a benne levő ingóságokon
Ezenkívül bármilyen vagyonból örökölsz te es a féltestvéred egyenlő részben es az új feleség is
Persze édesapád végrendelkezhet másként is, de a köteles rész mindenkit megillet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!