Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki orokli az ingatlant?

Ki orokli az ingatlant?

Figyelt kérdés
Anyukam a szuleitol orokolt egy hazat. Testvereit kizartak,szerzodest irtak,hogy a teljes tulajdon az 0ve. Van egy ferja,az Apukam es mi ketten ket lany gyerek. Kerdes,ha esetleg sajnos eltavozna kozollunk Anyukam,mi lenne Apukammal? hogy van az orokosodesi sorrend,mivel a hazrol van irott szerzodes,hogy neki adták a nagyszuleim. Van olyan ,hogy hazastarsak egyutt elnek 20 evig es utana kozos lesz vagy barmi hasonlo? Nyilvan Aput nem akarjuk kirakni,vagy kizarni,de jo tisztaba lenni ,hogy jogilag mit ir az erre vonatkozo resz.
2023. aug. 27. 13:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
25%
Ha anyád eltávozik az élők sorából, akkor az ő leszármazottjai, azaz ti ketten a testvéreddel lesztek az örökösök.
2023. aug. 27. 13:12
 2/15 anonim ***** válasza:
11%

Ha a nagy szüleid még(!) életükben ráhagyták az egyik gyerekre(anyudra) a tulajdont és Ő lett a földhivatalban bejegyezve(!!!), akkor a testvéreknek nem jár semmi.

Ha "csak" végrendeletet írtak a nagyszülők , akkor az megtámadható a kötelesrész jogán,és könnyen semmis lehet az a végrendelet!

Ha anyud egyszer meghal, akkor a gyerekei öröklik azt ami az ő tulajdonában van.

2023. aug. 27. 13:17
 3/15 A kérdező kommentje:
A testverek ki vannak zarva a listarol. Azt tudjuk. A kerdes igazabol az Apukam, mert egyutt elnek mar sok sok eve. Es igazabol igy akkor 0 hoppon marad. Abba a hazba elnek amit Anyukamra hagytak a nagyszuleim.
2023. aug. 27. 13:28
 4/15 anonim ***** válasza:
0%
Talán kellene apukádnak haszonélvezetet adni.
2023. aug. 27. 13:41
 5/15 anonim ***** válasza:
50%
Az özvegynek a közösen lakott ingatlanra élete végéig tartó haszonélvezet jár.
2023. aug. 27. 14:18
 6/15 anonim ***** válasza:
5%
Én úgy tudom,50 % a férjet is megilleti.A többin osztoznak az egyenes águ leszármazottak.
2023. aug. 27. 14:38
 7/15 anonim ***** válasza:
0%
Az öröklési törvény is változott.Házas társ halála után a másik felet sem lehet kisemmizni.Fele őt illeti meg.
2023. aug. 27. 15:02
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
A haszon élvezeti jog erősebb a tulajdon jognál.
2023. aug. 27. 15:03
 9/15 anonim ***** válasza:
77%

Nekem nemrég halt meg édesapám. A szüleitől örökölt házban éltek édesanyámmal, aki a felesége (volt haláláig) A közösen lakott házat én örököltem, édesanyám haszonélvezeti jogot kapott rá. Volt egy autó édesapám nevén, azt közösen örököltük volna édesanyámmal, de a hagyatékin osztályos egyezséggel az én nevemre került (édesanyámnak nincs jogosítványa).

Ha a ház az anyukád tulajdona (a földhivatalban meg tudjátok nézni a tulajdonost/tulajdonosokat) és apukádnak nincs benne tulajdonrésze, valamint abban laknak (közösen lakott ingatlan), akkor anyukád halálakor édesapád teljes haszonélvezeti jogot kap a házra, amit ti ketten a testvéreddel örököltök. Ha más tulajdona is van anyukádnak, abból egy gyermekrésznyit örököl apukád is, azaz mindenből 1-1 harmadot kaptok (ha a hagyatékin nem egyeztek meg másban)

2023. aug. 27. 18:45
 10/15 anonim ***** válasza:
17%

Ha nincs végrendelet akkor 1/3-1/3-1/3-ban örökli apádok, meg te meg a teóddal a törvényes öröklés rendje szerint.

Ha van végrendelet, akkor pedig az abban foglaltak szerint.

2023. aug. 27. 18:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!