Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ikerházban lakunk. Az ivóvíz...

Ikerházban lakunk. Az ivóvíz vezeték a szomszéd pincéjén keresztül jön be a házba. Elutazott, és hogy ne fogyasszon semmit, elzárta a pincéjében a vizet.. Így nálam is megszűnt a víz. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

Nem is tudom, miért van nála elzáró szelep, ami az én lakásomba jövő vezetéket zárja. Vagy talán az óra előtti szelepet zárhatta el, nem tudom, mert nem tudok bemenni. Hívtam, nem tud vele mit csinálni, nyaral.

Mit lehet tenni?

Gondolom nem törhetem fel a pinceajtaját.

Rendőrség tud bármit tenni?

Polgári per?

Vízszolgáltató?

#víz #rendőrség #DRV #Elzáró szelep
2023. aug. 23. 15:04
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
84%

Elég szemét lépés volt a szomszédtól. Én legszívesebben felhívnám és azt mondanám neki, hogy azonnal oldja meg a problémát vagy arra az időre, imigyen használhatatlan a házam kiveszek egy szállodai szobát és annak minden költségét behajtom rajta még akkor is, ha pereskedni kell emiatt.

Csak ötletelés: önkormányzatot nem kérdezted, hogy mit lehet ebben az esetben tenni? Ez lehet birtokvédelmi kérdés?

2023. aug. 23. 16:37
 22/44 DK-s ***** válasza:
31%

#21-nek:

Onnantól kezdve hogy dolog elleni erőszakkal behatolt az ingatlanba, elvesztette minden jogát.

Sem a rendőrség, sem a bíróság nem fog leállni vitatkozni azon, hogy az elkövető vagy a sértett mond -e igazat? Ezt mégis hogyan képzeled?

Betöréssel ellopok tőled 10 milliót, de a rendőrségen azt állítom, hogy csak körülnéztem.

És az én állításom fogják elfogadni, igaz?

Használd már az agyad.

2023. aug. 23. 16:38
 23/44 DK-s ***** válasza:
78%

#22-nek:

Sajnos mivel a főmérő a szomszéd nevén van, neki nincs semmiféle megoldandó problémája. Az a szomszédnak van, neki semmi köze hozzá. A birtokvédelemhez sincs köze. Az óra a szomszéd területén található.

2023. aug. 23. 16:45
 24/44 anonim ***** válasza:
75%

1. A helyzet kialakulásának te is részese vagy. Ilyen balek megoldásba nem szabad belemenni. Nem tisztázni, hogy mi legyen vészhelyzet esetén - hátborzongató.

2. De most ez előállt. Tehát hívd dokumentáltan a szomszédot, hogy vagy azonnal!!! engedje feltörni a zárat (aztán majd helyreállítod, egy kulcsot megtartva) vagy nyissa ki. Minthogy több megoldás nincs, választania kell. Ha erre nem hajlandó, ez közvetett oka lehet a feltörésnek. Ezt szintén dokumentáltan kell végrehajtani.

3. Utána ("békeidőben") sürgősen szét kell választani a két rendszert. Most már tudod miért, addig úgy sem hitted volna (mert ahogy most van, olcsóbb).

4. Ilyen betörésért biztosan nincs börtön, sőt bűntény se, maximum szabálysértés. tehát a legrosszabb, hogy bírságot kell fizetni.

5. Most jön a rossz hír: diktatúrában az emberek elvesztik egyéniségüket, tehát mint gyakran láthatod, a hatósági eljárás (az összes!!!) az adott eljáró személytől és pillanatnyi hangulatától függ, és kiszámíthatatlan. De most ez van, ebben kell cselekedni.

6. Végül, ha elég balek vagy, kivárod szomjan, mosdás nélkül, míg a szomszéd megérkezik, akkor esdekelsz a csap kinyitásáért. Meg fogja tenni gyorsan, csakhogy távozz, amilyen büdös leszel.

Záradék. Hogy én ennyit nem vártam volna, ha már így esett, ide írogatni, tanácsot 8főleg rosszat) várni, közben nincs elemi életfeltétel (víz) - fel sem tudom fogni. Az ember a helyzet súlyosságával arányosan cselekedjen.

A döntés mindenképp a tiéd, meg a cselekvés is. Szerinem minél előbb, annál jobb.

2023. aug. 23. 16:46
 25/44 DK-s ***** válasza:
28%

Ismét #22-nek:

Zavarosan fogalmaztam, ezért megismétlem:

Sajnos mivel a főmérő a szomszéd nevén van, ezért a szomszédnak nincs megoldandó problémája. Az a kérdezőnek van, a szomszédnak semmi köze a kérdező problémájához.

2023. aug. 23. 16:47
 26/44 DK-s ***** válasza:
75%

Kérdezőnek:

Megfordult a fejemben még egy opció a későbbiekre, de ehhez a szomszéd beleegyezése is kell.

A főmérő után már a fogyasztó is bármit tehet a vezetékkel, feltéve, hogy nem sérti meg a plombát. Fel kell rakatni egy elzárót a tulaj bemenő ágára, a te leágazásod után. Így el tudná zárni külön a saját vizét.

2023. aug. 23. 17:10
 27/44 anonim ***** válasza:
100%

"Az a kérdezőnek van, a szomszédnak semmi köze a kérdező problémájához."

Hát azért ez nem teljesen igaz, mert ha a szomszéd továbbszámlázza a vizet a kérdezőnek, akkor ők egy olyan szerződéses viszonyban állnak, amit most a szomszéd megszeg. Ez persze sovány vígasz, de több, mint a semmi.

2023. aug. 23. 17:19
 28/44 DK-s ***** válasza:
66%

#29-nek:

Szerintem ezt a továbbszámlázást nem kell szó szerint érteni, hiszen a vízmű felé a teljes díjat a főmérős fizeti, és számla csak onnan van.

Itt minden bizonnyal arról van szó, hogy a főmérős kiszámolja az almérőre eső részt, amit az almérős kifizet neki. És ha szerkesztettek is bármiféle szerződést a kifizetés számolási módját, és határidejét illetően, abban nem hiszem hogy belevették a szolgáltatás zavartalan biztosítását is.

Itt a kérdező vagy megegyezik a szomszéddal, vagy elintézi a saját bekötést.

2023. aug. 23. 17:25
 29/44 anonim ***** válasza:
96%

Cumi van. Teljesen mindegy van-e papír, vagy kinek van a nevén a mérő. A jelen helyzetben van egy kialakult állapot, amit mindkét fél elfogadott, és évekig működött is rendesen a dolog. Ebből kifolyólag, bár biztos nem készült szerződés, de a ráutaló magatartás mégis megalapozza, hogy ez egy magánjogi szerződéses viszony, mivel szolgáltatásra irányuló viszony van a két fél között. Ezért a főmérő tulajdonosa, szerződést szegett, mivel nem biztosította saját hibából, gondatlanságból a szolgáltatást.

Mit is tud csinálni a kérdező? A rendőrség ebben nem kompetens, mivel magánjogi szerződésről van szó. A vízmű nem kompetens, mivel a kérdező nem velük van szerződéses viszonyban. A hivatalos a polgárjogi per lenne,de max csak az okozott kár megtérítése jöhetne szóba, mert években mérhető mire jogerős ítélet születne, addigra meg úgy is hazajönne a nyaralásból a másk fél.és rendeződne a dolog. Én azt javasolnám, hogy keresse meg a helyi önkormányzatot, a jegyzőt. és tőle kérjen segítséget. Arra hivatkozhat, hogy hőségriadó van, és azonnali cselekvésre van szükség, erre talán talál valami jogalapot hogy helyreállítsa a vízellátást. Hatósági tanú, és behatolás, ha felvállalja, de lehet azt mondja, hogy arra a két hétre visznek naponta 20 l vizet kannában, meg két üveg ásványvizet, azt csókolom. Amikor gond van a vízrendszerrel, akkor is a vízmű akár hetekig is lajtoskocsival oldja meg a vízellátást, és mégse hal senki szomjan.

2023. aug. 23. 19:33
 30/44 anonim ***** válasza:
100%

1) a vízhez való jog emberi jog

2) a szomszéd úgy fosztott meg ettől a jogodtól, hogy tudta, hogy rajta keresztül kapod a vizet, tehát nem véletlen.

Hívd fel a jegyzőt!

Bár én felhívnám a szomszédot és közölném vele, hogy 3 órája van megoldani, vagy feltöreted a zárat egy lakatossal

2023. aug. 23. 19:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!