Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ikerházban lakunk. Az ivóvíz...

Ikerházban lakunk. Az ivóvíz vezeték a szomszéd pincéjén keresztül jön be a házba. Elutazott, és hogy ne fogyasszon semmit, elzárta a pincéjében a vizet.. Így nálam is megszűnt a víz. Mit tehetek?

Figyelt kérdés

Nem is tudom, miért van nála elzáró szelep, ami az én lakásomba jövő vezetéket zárja. Vagy talán az óra előtti szelepet zárhatta el, nem tudom, mert nem tudok bemenni. Hívtam, nem tud vele mit csinálni, nyaral.

Mit lehet tenni?

Gondolom nem törhetem fel a pinceajtaját.

Rendőrség tud bármit tenni?

Polgári per?

Vízszolgáltató?

#víz #rendőrség #DRV #Elzáró szelep
2023. aug. 23. 15:04
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
85%

"A DRV számláz a szomszédnak, az én részemet pedig tovább számlázza nekem."

A szomszéd számláz neked?

Ez vicces.

Ha te nem fizetsz, akkor a szomszédon hajtaná be a szolgáltató?

És ez egészen mostanáig mindkettőtöknek jó volt így?

Bakker, ha én ilyen házba költöznék, még vétel előtt utána járnék, mi a módja, hogy ne legyünk kölcsönösen kiszolgáltatva egymásnak, vagyis nekem saját vízórám legyen a magam telkén.

Ebben a helyzetben pedig teljesen egyértelmű, hogy feltörném a pinceajtaját. Olyan nincs, hogy víz nélkül marad egy család egy hétre a szomszéd felelőtlensége miatt. Aki nem fizet vízdíjat, még annál sem szabad megszüntetni a vízszolgáltatást (míg az áram vagy gázszolgáltatást igen), mert ez közegészségügyi kérdés is. Csak szűkítőt tesznek fel.

Szóval én akár rongálás árán is, de bejutnék és megnyitnám a csapot. Utána meg amint lehet, intézném, hogy többé ne legyek a szomszédomnak kiszolgáltatva.

A levágott lakat áráért meg pereljen be, ha kedve van hozzá. :-)))

Mégis mekkora suttyónak kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet tegyen a szomszédjával?

2023. aug. 23. 16:02
 12/44 A kérdező kommentje:
A rendőrség mit tudna csinálni, mi értelme? Nem hiszem, hogy betörnének egy ajtót, hogy kinyithassak egy szelepet..
2023. aug. 23. 16:03
 13/44 A kérdező kommentje:

#12: Teljesen egyetértek veled.

Igen, a szomszéd számlázott nekem (cége van bejegyezve oda), és mivel rendesen fizettem, sose volt ebból gond.

Én is szívesen betörnék, de ha emiatt utána börtönbe csuknak, akkor nem éri meg. :(

2023. aug. 23. 16:06
 14/44 anonim ***** válasza:
100%

"A rendőrség mit tudna csinálni, mi értelme?"

Legalább pontosabb választ tudnának adni az azirányú kérdéseidre, hogy mi lenne a lakat letörésének a következménye például. Hidd el, az inaktivitás hozza a legtöbb megbánást, hívd fel őket, nem veszíthetsz semmit.

2023. aug. 23. 16:06
 15/44 anonim ***** válasza:
100%
Ezért nem fognak börtönbe csukni. Még a polgári per is kétesélyes lenne, de ha ki is fizetnéd az okozott kárt (én nem tenném), akkor meg végképp nincs miről beszélni.
2023. aug. 23. 16:08
 16/44 DK-s ***** válasza:
31%

Kérdezőnek:

Nem válaszoltál a helyrajzi számmal kapcsolatos kérdésemre.

#16-nak:

Ne beszélj h'lyeséget. Semmi sem jogosítja fel a betörésre. Azt csak hatóság teheti meg, hatósági tanú jelenlétében, jegyzőkönyvezve a történteket. És a tulaj hazaérkezéséig biztosítaniuk kell az ingatlant.

Az lehet hogy ő csak a vizet nyitná meg, de ha a szomszéd azt mondja hogy eltűnt pár százezer forintja a szekrényből, vége mint a botnak. Esélye sincs.

És a víz megnyitásától függetlenül a Btk 221§ szerinti magánlaksértést elkövetné, ha pedig akár csak egy csap is nyitva maradt a tulaj lakásában, például az, amelyikkel ellenőrizte esetleg hogy rendesen elzárta -e a vizet, akkor hozzájön még valami. Hogy az ügyész mit fog erre megállapítani, arról fogalmam sincs, de nem fogja annyiban hagyni. A tulajdonost nem érte volna anyagi kár a vízszámla következtében, ha a behatoló nem nyitotta volna meg a vizet.

2023. aug. 23. 16:21
 17/44 A kérdező kommentje:
Dk-s: nem tudom a választ. A mi HRSZünket tudom (egy sima szám, nincs per B vagy ilyesmi) , de hogy a szomszédnak van-e sajátja külöm, nem tudom.
2023. aug. 23. 16:25
 18/44 DK-s ***** válasza:
67%

Egy fontos, tisztázandó tény:

A főmérő a szomszéd nevén van.

Innentől pedig az "almérős" ki van szolgáltatva. Saját bekötést kell csináltatni.

2023. aug. 23. 16:27
 19/44 DK-s ***** válasza:
23%

Kérdezőnek:

Ha egy számon vagytok (amit kétlek), akkor macerásabb lehet a dolog a vízművel.

Ha külön számon vagytok, akkor nem kötelezhetnek hogy a SZOMSZÉDTÓL kapjál vizet, kötelesek a te ingatlanodra is bekötni a vízszolgáltatást, ha te kéred.

Mert különböző helyrajzi szám esetén két, külön ingatlanról beszélünk, függetlenül attól, hogy ikerház.

Volt adásvétel az ingatlan vonatkozásában?

Tehát te ott születtél, vagy vetted?

A szomszéd mindig ő volt, vagy vette?

Az a lényeg, hogy adásvételnél volt bármi közötök egymáshoz, vagy a másiktól függetlenül zajlott?

2023. aug. 23. 16:32
 20/44 anonim ***** válasza:
100%

17: "Az lehet hogy ő csak a vizet nyitná meg, de ha a szomszéd azt mondja hogy eltűnt pár százezer forintja a szekrényből, vége mint a botnak."

Akkor tessék szépen bizonyítani! Bíróság előtt csak az áll meg, amit bizonyítani tudsz! Nem véletlen, hogy a biztosítók sem nagyon térítik, ha a betörő készpénzt visz el.

De ha bíróság előtt azt mondja, hogy a pincében a vízóra mellett tartott több százezer forintot, akkor a bíró körbe is röhögi. Pláne, ha cég működik ott, nem magánlakásként funkcionál. A cégnek a házipénztárban kell tartania a pénzt, nem eldugva a fehérneműk közé vagy a pincében a vízóra mellé.

Egyébként egy normál betörésért sem valószínű, hogy lecsuknák, de így meg pláne nem: a pincébe hatolna be, nem a lakrészbe, az ajtón kívül nem csinálna másban kárt.

Ha valaki nyitva hagy egy csapot, azon még lehetne vitatkozni, de az is csak anyagi kár.

Ebből börtön nem lehet, ez teljesen abszurd feltételezés.

2023. aug. 23. 16:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!