Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Önvédelem történt? Ez ok a...

Önvédelem történt? Ez ok a gyilkolásra?

Figyelt kérdés

Hihetetlen hogy az ügyvéd szerint ez így rendben van....

[link]

2023. aug. 22. 22:57
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
61%

"Önvédelem történt? Ez ok a gyilkolásra?"

Amikor az az erzes van benned, hogy "olsz, vagy teged olnek", akkor hirtelen teljesen realis, sot, kezenfekvo megoldasnak tunik az elso verzio is.

2023. aug. 23. 01:21
 12/24 anonim ***** válasza:
78%

“ Ezért hordj magadnál mindig gázpisztolyt.”

Ez a videó pontosan bizonyítja, semmi értelme egy gáz pisztolynak.

Itt konkrétan egyik fél se tudta volna eredményesen használni. Még egy éles lőfegyver se segített volna senkin.

2023. aug. 23. 03:28
 13/24 anonim ***** válasza:
35%

Egyertelmuen nem jogos onvedelem,miutan a kesszuras hatckeptelenne tette a boxolot.

Szorakozohelyeken a kidobok sokszor visszaelnek a helyzetukkel es tul durvak a vendegekkel .

Most is utes helyett meg lehetett volna beszelni. Eloszor is megkerni a vendeget,h uljenek le. Ezzel gyakorlstilag mar felig lenyugtatta. Utana halkan es lassan beszelni hozza,megkerni,h mondja el,mi a problemaja es mit szeretnec,hogy oldjak meg.

Velemenyem szerint nem volt professzionslis hozzaallas,h a boxedzo se szo se beszed leutotte az ugyfelet.

Ebbol remelem tanulnak a kidobocskak.

Most visszanyalt a fagyi .

2023. aug. 23. 07:27
 14/24 anonim ***** válasza:
46%

#3 - A BTK szerint teljesen megáll:

"Szituációs jogos védelem

(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen

aa) éjjel,

ab) fegyveresen,

ac) felfegyverkezve vagy

ad) csoportosan

követik el,"

Ebből a személy ellen és az éjjel is stimmel, a taktikai kesztyűre meg mondhatja a bíró hogy az felfegyverkezés...

"A törvény értelmében, a 22. §. (2) bekezdés a) –c) pontjában felsorolt feltételek megvalósulása esetén a jogtalan támadást úgy kell értékelni, mintha az a védekező életének kioltására irányult volna, ekkor a védekező cselekménye annak kifejtésekor nem büntethető, még abban az esetben sem, ha a jogtalan támadó életének kioltását eredményezi. Az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt."

Ergo, így véve akár fel is menthetik az első tárgyalási napon, vagy talán tárgyalás nélkül is hazaküldhetnék. Mivel a BTK szerint ez bizony ez jogos védelem és nincs túllépés sem.

2023. aug. 23. 11:59
 15/24 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/watch?v=-prRB9bffwA

"Én ugy tudom hogy az uj btk.szerint már nem kell arányosnak lennie a támadás elhárításánál a védekezésnek. Ez a régi btk.-ban volt.

Ha engem este oithon a sötétban megtámadnak hogy ököllel megverjenek, én simán lemészárolhatom egy kaszával amit fölkapok a fészer mellől. Hál istennek ebben az értelemben pozitívan változott a btk. Nem számit már hogy mivel támadnak, bármilyen eszközzel akár halálossal is elháríthatom a támadást, ha jogos a védelmi helyzet. Itt nagyon fontos a jogos védelmi helyzetet hangsulyozni. Ha vascsővel akarnak agyonverni de nem jönnek be az udvaromra, vagy a házamba de bekiabálják hogy megölünk, nem kaphatom elő az illegálisan tartott skorpió gépisztolyomat, és lőhetem le az utcán őket. De betörik az ajtót és tovább támadnak és én közben értesítettem a rendörséget, a falon tartott elöltöltős flintámmal ami nem engedélyköteles simán beleereszthetek 6-8 csapágygolyót a támadó arcába.

Én is láttam a videót, de ez szerintem sem lehet jogos önvédelmi helyzetnek nevezni. A biztonsági ember tény és való hogy leütötte, kár hogy nincs hang a videohoz, de miután a tettes a földre került a biztonsági ember nem folytatta a támadást hanem leált. Igy a tettes biztonsága többé nem forgott veszélyben, fölálhatott volna és távozik. De nem előkapott egy kést és nekiált szurkálni. Akkor lenne jogos védelmi helyzetben ha a biztonsági ember tovább folytatta volna a verést. De a felvételen látszik hogy nem ez történt. A verekedés akkor folytatodik tovább mikor a tettes elkezd szurkálni és a biztonsági ember megprobálja ártalmatlanná tenni a késes támadot. A hétköznapokban én is hordok kést, szerintem ez normális. Jó nem bökő hanem egy kis bicska. Sokszor használom a hétköznapokban. De ha elviszem a feleségem étterembe vagy egy fesztiválra vagy bármilyen közösségi szorakozást biztosító helyre eszem ágában sincs betenni a zsebembe.

Remélni tudom hogy az itélettel kapcsolatban nem lesz igaza bár az a realítás. Jó lenne ha kicsit erélyesebben itélné meg a bíróság az ilyen eseteket mert abszurdum hogy bökökkel járnak az emberek vacsorázni vagy szórakozni. Biztos mindenkinek zavarná az önérzetét ha két pofontol padlotfogna de azért elvenni egy ember életét nem igazán jogos védelmi helyzet."

2023. aug. 23. 21:31
 16/24 anonim ***** válasza:
43%

"Hihetetlen hogy az ügyvéd szerint ez így rendben van...."

Mi ebben a hihetetlen?

Lehet újat mondok, de ha eddig nem esett volna le a VÉDŐ ügyvéd dolga a kliens védelme. Függetlenül attól, mit gondol az esetről.

Lehet szidni az ügyvédet, ez egy munka, neki el kell végezni, ki kell hozni a maximumot és ennyi.

2023. aug. 23. 22:30
 17/24 anonim ***** válasza:
30%

Számomra vicces ez a "miért volt nála kés" dolog.

Szemmel látható, hogy vannak helyzetek amikor jól jön a kés. Lásd az az eset ha valaki taktikai kesztyűben köszönésként kétszer arcon ver.

Ne legyünk álszentek. Ha titeket, vagy engem bárki földre vinne akkor nyilván az lenne az első gondolatunk, hogy "jajj csak nehogy kárt okozzunk benne" hanem visszatámadnánk vagy azért hogy védjük magunkat, vagy simán csak idegből, hirtelen felindulásból.

2023. aug. 23. 22:36
 18/24 anonim ***** válasza:

"Önvédelemből még nyolcszor hátba szúra :)"

Nem. Szemmel láthatóan dulakodtak, nem hátba szúrásról van szó.

"az első pofont az áldozat adta. Ki tudja miért, bár nem sokat számít jogi értelemben."

Mi az, hogy "nem nagyon számít" ember? :D

Jogi értelemben pont hogy ez számít a legtöbbet. Mert nyilván nem ugyanaz a sztori ha a támadó támad először, meg nem ugyanaz hogy az "áldozat" követ el testi sértést a "támadó" ellen.

"Viszont kést ragadni, és kivérzésig kaszabolni valakit mert az lecsapott neked akkorát, hogy a föld adta a másikat is messze túl van az önvédelmen"

Szerinted. Szerencsére a bíróság nem a gyakori megmondóemberei kedve szerint dönt.

"Amikor a kés előkerül nincs aktív jogtalan támadás, és jogtalan támadás hiányában nem lehet jogos önvédelem."

Honnan tudod, hogy nincs támadás? Mettől meddig számítjuk a támadást? Honnan tudod eldönteni az adott pillanatban, hogy az illető aki a semmiből levert két pofont, nem fog még kétszer fejbe rúgni? Megvárod, vagy visszatámadsz? Semmi nem fekete-fehér.

2023. aug. 23. 22:51
 19/24 anonim ***** válasza:

"Többedmagával volt egy ellen. Egy forgalmas helyen."

Nem tudom te melyik videót nézed, de szemmel láthatóan 2:1 felállás van a felfegyverzett "áldozat" és hoteltulajdonos javára a "támadóval" szemben.

2023. aug. 23. 22:54
 20/24 A kérdező kommentje:
Egyértelműen viszonoznám, ha valaki így megütne. De a legkevésbé sem késsel(egyébként multifunkciós mindig van nálam, ami sokszor jól jön) és nem a másik életének a kioltása lenne első sorban a cél, hanem az ártalmatlanítása ami még így is súlyos, maradandó vagy életveszélyes és persze (KRITIKUS ESETBEN) halálos is lehet, ezt így előre nem lehet megmondani. Egyébként puszta kézzel is lehet simán maradandó, vagy halálos sérülést okozni. Mert lehet szembe is nyúlni és megütni a torkot, de ez is mint minden szituáció függő. Valamint volt kick-boxlóként mondom, hogy valóban nagy f@szság volt, hogy szinte rögtön megütötte, elég lett volna felvenni egy alapállást és felkészülni egy esetleges támadásra, hiszen valószínűleg tudott volna gyorsan reagálni, ha mondjuk meg akarja ütni. A két leadott pofon után meg is állt a boxer, mivel viszont a másik elővette a kést és megszúrta ezért folytatódott tovább a történet. Talán még lett volna esélye ha az első szúrás után elmenekül, de a küzdelem hevében nem ez történt. A meglepetés ereje és az egója lett a veszte, ezt kerek perec kikkel mondani. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a gyáva vagy gyenge emberek hordanak EBBŐL A CÉLBÓL kést, mivel talán a legbutább ember is tisztában vele, hogy ez az emberi élet kioltására egy borzasztóan alkalmas eszköz, de nyilván van akinek ténylegesen ez a célja.. De ne legyek álszent én hordok viperát amit csak nagyon KRITIKUS ESETBEN használnék. A legjobb dolognak egyébként a gázpray-t tartom(magamnál is), ha nem akarsz megölni senkit és nem is akarsz felesleges ökölharcba (akkor se ha lennél fölényben) belemenni.(De lehet olyan, hogy nincs más kiút). Sok ilyen sz@rt lehet elkerülni már azzal, ha figyeled a környezeted és sokszor egy határozott fellépés is elég egy konfliktus rendezéséhez. Ha meg sajnos nem, akkor jobb ha fel vagyunk készülve egy ilyen esetre. Én úgy gondolom, hogy ez egy tanulság volt mindenkinek. Ha csak rólam van szó és valaki késsel közelít akkor simán elfutnék, azonban ha szeretteimről lenne szó, akkor már vívnék élet halál harcot. Amit lehet azt viszont el kell kerülni. Ez az én véleményem. Szép estét!
2023. aug. 23. 23:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!