Ha rámtámadna valaki az utcán, és, elméletben, ha megvédeném magamat de ahelyett hogy elfutnék tovább ütöm, maradandó sérülést okozok, akkor azért megbüntethetnek?
A támadás elhárításához szükséges mértékű védekezést ismeri el a büntetőjog jogos védelemként. Nem kell elfutni, és addig lehet folytatni a védekezést, amíg a támadó nyilvánvalóan fel nem adja a támadási szándékát, illetve a támadás folytatására képtelenné nem válik, és ezen túl vissza is lehet tartani a rendőrségnek átadás céljából.
Az előző esetben a védekező nem büntethető. A büntetése korlátlanul enyhíthető, ha a támadás folytán keletkezett felindulása miatt nem tudta pontosan felmérni, és ezért túllépte a védekezéshez szükséges mértéket.
Ha olyan védekezés történik, ami bűncselekményt valósít meg, a rendőrség általában nyomozást indít, de ha bizonyítottnak látja a jogos védelmet, megszünteti az eljárást, de ha nem, ez után a bíróság is felmenthet. Általában nagyvonalúan ítélik meg a jogos védelmet.
Perpill olyan a magyar jogrend h csakis akk üthetsz vissza ha 2en mennek neked késsel. És még akk is kétes az önvédelem fogalma.
Engem le akartak csukni, de szereztem jó ügyvédet és megúsztam. De tanultam h máskor jobban odakell figyelni ha lenne még folytatása.
Sajnos olyan környéken lakom, ahol viszonylag gyakran történik hasonló eset. Amit leírok, eléggé bizarr!
Beidéztek tanúskodni egy rablási esethez. Elmondtam, amit láttam:
Két férfi, tőlem kb. 20-25 méterre (egymástól 1,5-2 méterre) egymással szemben állva beszélgetett. Semmilyen jel nem utalt arra, hogy mi történik, én kerékpáron tovább is haladtam. Nem volt sem hangoskodás, sem segélykérés, tehát "egyszerű beszélgetésnek" tűnt. Akkor értesültem a dolgokról, amikor beidéztek tanúnak, és már majdnem vádlottat csináltak belőlem! (állítólag a sértettet kirabolta beszélgetőpartnere). Mivel a rablást nem tudták bizonyítani, a vádlottat felmentették!
A "sértett", mivel csak azt mondtam el, amit láttam, és nem azt, amit ő szeretett volna hallani, bosszúból egyik este (mivel mindig arrafelé megyek hazafelé munkából) megtámadott egy 88 centis 3/4 colos vascsővel. Az ütéstől elrepedt két bordám. Kicsavartam a "fegyvert" a kezéből, és két ütéssel eltörtem mindkét kezét. Eredmény: 18 hónap felfüggesztett! NEKEM! (Csak "választási" amnesztia szabadított!)
Később természetesen "rendeztem a dolgot", tanúk nélkül, már csak a két hetes vizsgálati fogság miatt is)! Azóta egyedül, este nem mer az utcára menni (egy 185 magas, 110 kilós emberről van szó, én 178/85-88 vagyok!)
Hát ennyit a jogos önvédelemről! Ha sikerült megvédened magad, tűnjél el minél gyorsabban a helyszínről, hogy még az arcodra se emlékezzenek, nem hogy még az adataidat megkérdezhessék! Ha meg mégis megtalálnának, nyugodtan hivatkozz arra, hogy a támadástól sokkot kaptál, nem nagyon emlékszel arra, hogy mit is csináltál, csak később, 1-2 óra múlva "kezdtél elgondolkodni azon, mi is történt"! Így van esélyed, hogy megúszod!
Ha rádtámad valaki az utcán, a legjobb, amit tehetsz, hogy bizony messzire elszaladsz. Mindenképpen el kell kerülni a konfrontációt, mert hamar lesz egy-két tanúja, aki tutira igazolja, hogy te voltál a garázdabillegető. Ha sűrűn kerülsz ilyen helyzetbe, legyen nálad pl. egy gázspray, aminek a használata a támadó időleges harcképtelenné tételével megkönnyíti, hogy minél messzebbre szaladj.
Büntetőakcióba csak akkor menj bele, ha a vezetékneved Rambó, vagy Lee. És a dádá után - ha hatóság vizsgálja az ügyet - sajnos teljesen biztosan megjárod.
hát, az önvédelem felénk elég érdekesen tud kiütni
egyik középiskolás ismerősömmel, tudjátok azzal a szemüveges okoska vérmérsékletűvel - szóval nem vizetfelkapós bunkógyerekről van szó, bár nem is az a negyven kilós nyápic lúzer alkat - történt az a szép est: a szórakozóhelyen az egyik kidobó kipécézte magának a barátnőjét, és minősíthetetlenül megalázó módon elkezdett neki "udvarolni", amit ő azért érthető módon mégsem hagyhatott szó nélkül, a saját nőjét csak nem hagyja már cserben. Nna, kapott is olyat a nyakába, hogy győztek az orvoshoz odaérni utána - és másnap a rendőrségre úgy idézték be, hogy a kidobó volt a sértett és ő az agresszor.
Aki szégyelli a nyakbehúzós elszaladós technikát, az ne nagyon számítson a jog védelmére, és ne hanyagolja a küzdősportokat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!