Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet a gyerektartás magasabb...

Lehet a gyerektartás magasabb összegű, mint az apuka havi bevétele?

Figyelt kérdés

2023. aug. 17. 06:14
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
56%

"Túl vagyok 3 gyt. peren, amcsikám...."

Túl lehetnél te a tizediken is, akkor sem lennél okosabb.

A gyermek után járó tartási kötelezettséget, ahogy más is írta, a tartásra kötelezett vagyoni helyzetétől függően határozzák meg.

Ez lehet havi fix összeg is, lehet a keresmény meghatározott százaléka, de lehet a kettő egyvelege is, pl. a havi nettó jövedelem bizonyos százaléka, de legalább x forint.

Azt érdemes tudni, hogy a százalékban meghatározott tartásdíj minden bevételre érvényes, tehát jutalomból, mozgóbérből, kiküldetési pénzből is számítandó, nem csak az alapbérből.

Havi fix összeg kerül meghatározásra akkor is, ha a kötelezett bevételei extra magasak (pl. havi öt milla), vagy akkor, ha egyáltalán nincsenek bevételei és csak a vagyonából él.

Amit a kérdező ír, az is simán előfordulhat. Tehát lehet olyan, hogy korábban meghatároztak valakinek havi 200 000 Ft fizetnivalót, majd az állását elveszti a delikvens és csak a jövedelempótló támogatást kapja.

Ilyen esetben a bíróságot újból meg kell kérni, hogy a megváltozott viszonyokra tekintettel, legalább átmenetileg, csökkentse a tartásdíj összegét.

2023. aug. 17. 18:42
 12/16 Justinianus ***** válasza:
Tehát hogy törvény kötelezi lopásra, rablásra?
2023. aug. 17. 19:00
 13/16 anonim ***** válasza:
42%

Sehol nem írtam, hogy nem így van.

Csak még mindig sokan élnek abban a hitben, apuka benyújtja a nettójáról a papírt, amiből kiszámolják a 20%-ot, azt jónapot....

Na erre reagáltam, hogy nem ez a helyzet.

Környezettanulmány mind2 félnél, bevételek, kiadások, gyerekre eső kiadásokat kikérdezik...

Mivel a hatóság sem hülye, ha apuka minimálbérrel van bejelentve, az udvaron meg többmilliós autó, stb...

Tehát kb ugyanazt leírtad, amit én, de bele kell kötni....

2023. aug. 17. 20:29
 14/16 anonim ***** válasza:

[link]

Én erre itt válaszolok, ha nem gond, mert nem szeretek privizgetni.

Igencsak rossz vonalon jársz. Ha anyukád az volt, igazán szívből sajnálom, de azért nem kell általánosítani.

2023. aug. 17. 21:58
 15/16 anonim ***** válasza:

"Mindig a fizetés egy X százaléka."

Ez nem igaz. Nekem sem % alapján határozták meg.

Akkor lehet több a megállapított gyerektartás, ha apuka korábban normálisan keresett, ez alapján állapították meg, majd ezután bejelentette magát minimálbérre vagy részmunkaidőbe. Ilyenkor hiába van megállapítva mondjuk X összeg 3 gyerekre, csak a fizetése felét vonhatják le.

2023. aug. 18. 19:11
 16/16 anonim ***** válasza:
2014 márciusában kijött Ptk- val megszűnt a %-os megállapítás.A gyermek szükségletei a mérvadó.Gyermeket a saját káron is el kell tartani.
2023. aug. 19. 14:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!