Akkor mi a helyzet ha a főnököm ha nem is törvénytelenségre de súlyos etiktátlanságra, szabálytalanságra utasít és tőle függ az állásom?
Úgy működik,hogy aki szabira akar menni megírja a szabis kérelmet, azt beadja a főnöknek aki ellenjegyzin(vagyis mehet szabira) és én munkakörömnél fogva bejegyzem a HR ügyvitelbe. És levonódik a szabi tőle.
És többször előfordul hogy ez-az (haverok csókosok) megírják a szabis papírt, majd a főnök szól nekem hogy "ezt ne írd be" és összetépi a papírt. Ott a szemem előtt.
És onnantól az illetőnek nem fogy a szabija, hiszen én nem írom be, de az illető ugyanúgy nem jön, tehát szabin van.
és én az egésznek tanúja vagyok.
Érdemes bármit is tenni? Tőle függ ám az állásom!
Én nem tennék semmit.
Jelen esetben valakiknek extra kedvezményt ad, másoknak meg nem. Én ezt tudomásul venném, habár a kollégák között nem titkolnám el, hogy ilyeneket csinál a főnök. De mást nem tennék.
Akkor tennék valami mást is, ha fordítva csinálná a főnök: valakivel rosszat tenne jogszabálysértő módon. Pl. kötelezne arra, hogy írjak ki szabit neki olyan napra, amikor dolgozik, és másik nap sem menne el ehelyett, hanem annyival kevesebb szabit tudna az illető kivenni.
Hát igazából ennek nincs jelentősége. Attól, hogy van egy minimum szabadság, amit kötelező kiadni, attól még a főnökség bármikor dönthet úgy, hogy valakinek többet ad ki. Bér szempontjából sincs jelentősége, hogy "dolgozik-e" aznap, vagy fizetett szabin van. Ezzel csak a főnök jár rosszul elméletben, mert úgy fizeti ki a napot a dolgozónak, hogy nem az nem dolgozik, vagyis ez a főnök vesztesége.
De pont ezért mondjuk hülyeség is ez a sumákolás, mert teljesen mindegy lenne.
"A főnök nyugodtan dönthet úgy, hogy ad egy extra szabadnapot valakinek"
ez így van. csak ennek van egy eljárásrendje hoyg a cég tulaja (mert a főnök nem tulaj ám) is tudjon róla.
Így ha úgy veszsük a főnök meglopja a tulajt, mert a tulaj bért az az alkalmazottnak azokra a napokra is amikor az benn sincs.
"Akkor tennék valami mást is, ha fordítva csinálná a főnök: valakivel rosszat tenne jogszabálysértő módon."
Na és MIT? Mesélj már!! mit tennél kis alkalmazottként a főnököd ellen, akinek 1 szava elég hogy még aznap munkanéküli legyél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!