Ha meghal a házastárs, akkor az élő házastárs örököl a házasság előtti vagyonból?
A válásra és hagyatékra két külön dolog vonatkozik?
Válás:Csak a közös vagyon feleződik, házasság előtti vagyon, az ajándék és az örökség nem. Ez az alapeset.
Hagyaték:Itt nincs külön vagyon. A házastárs is örököl a házasság előtti vagyonból.
A közösen lakott ingatlanra és annak ingóságaira haszonélvezetet kap és a többi ingatlanból és ingóságból meg egy gyermekrészt.
A közös vagyonnál meg eleve fele az élő házastársé és fele a hagyaték. Ez az alapeset.
Jól tudom ezeket?
"örökhagyóval közösen lakott lakáson "
Egész pontosan az utolsó közösen lakott........
2!
Nettó hülyeség.
3-4 nél a pont.
Köszönöm a válaszokat.
De pont arra vagyok kíváncsi, hogy például a feleségemnek a házasságunk előtt van egy telke amihez nekem mint férj semmi közöm.
Házasként veszünk házat.
Mondjuk van két gyerekem.
Na most, ha a feleségem elhuny akkor a közös háznak a fele az enyém és a másik fele lesz a az örökség amire én özvegyi haszonélvezetet kapok.
De van a telek:Így hogy nincs hozzá közöm férjként a telekhez, de házasság miatt én kapok egy gyermeknyi részt abból?
Tehát a telek 3 felé fog menni?
Igen így gondoltam.
Ha csak az én gyerekeim lennének akkor a fele az enyém a másik fele meg a feleségem szüleié.
A közös ház meg az enyém.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!