Jól értesültünk, ill. értelmezzük, ha feleségem nevén van a lakásunk, nincs végrendelete, akkor esetleges halála esetén nem én (a házastársa), hanem a gyerekeink örökölik meg a lakást?
Mindkettőnk szülőktől örökölt ingatlanát eladtuk. Mivel nejem örökölt előbb az ő nevére vásároltunk lakást. (van házassági szerződésünk, ami külön vagyonként kezelte az örökölt vagyont) Az én örökségemet lényegében feléltük, illetve a lakásunk felújítására, berendezésére fordítottuk. (Az én nevemen csak az autónk van, mint értékesebb vagyontárgy.)
Ha nejem netalán meghalna, akkor a most kamasz gyerekeink örökölnék a lakást, én pedig semmit? :-o
Azért kérdezzük, mert ebben az esetben végrendelettel megoldható, hogy én örököljek? Gyerekeink majd utánam örökölhetnének, ha már én sem leszek.
Bocs, ha hülyeséget kérdeztünk, de nemrég olvastunk egy cikket, amelyben ledöbbenve tudtuk meg ezt az öröklési sorrendet. Mi még abban a hitben voltunk, hogy a házastárs örököl.
Mit jelent a köteles rész?
Sajnos haszonélvezettel el lehet adni az ingatlant, rokonságunkban sajnos volt rá példa, hogy eladták és más lett a tulajdonos. :-(
Miért "sajnos"?
A tulajdonos azért tulajdonos, hogy ő rendelkezhet az ingatlannal.
Ha el akarja adni,mert az úri kedve éppen olyan, akkor eladja.
Közöd hozzá?
Ja, hogy ez a haszonélvezőnek, vagyis neked nem jó?
Hát bakker, így jártál....
Nem tudom, miért lepődtetek meg ezen, hogy nem a házastárs örököl.
Régebben a házastárs egyáltalán semmit nem örökölt. Nem tudom, mióta, de legalábbis a születésetek óta így volt.
Az új Ptk. szerint a házastárs holtig tartó haszonélvezetet kap a közösen lakott lakásra, ezen kívül meg mindenből egy gyerekrésznyit kap. (Tehát nálatok felesben a gyerekkel.)
A gyerek eladhatja a házat, de ez a haszonélvezetet nem érinti. Papíron más lesz a tulajdonos, de a haszonélvező marad, és ki se lehet rakni a hozzájárulása nélkül, csak koporsóban.
A kötelesrész azt jelenti, hogy végrendelet esetén a kötelesrész kedvezményezettje (gyerek) az egyharmadát mindenképpen megkapja annak, amit végrendelet nélkül kapott volna. Ez természetesen nem csak a lakásra vonatkozik, hanem az össz örökségre. Tehát ha mondjuk te végrendeletben megkapsz egy 20 M-t érő lakást, a gyerek meg 50 M készpénzt, akkor ez a pénz már kifutja bőven a kötelesrészt, a házból már nem kap semmit.
Ahogy írták, szerintem is legjobb megoldás lenne, ha a feleséged ajándékozás címen neked adná a ház felét, ha mindenképpen tulajdonjogban gondolkodtok. De ez is felesleges, mert a feleséged halála esetén semmilyen módon nem lehet téged onnan kitenni, ha nem akarsz menni. A haszonélvezet megszüntetésének egyetlen módja - az elhalálozáson kívül -, ha magadtól lemondasz róla, pl. a gyereked kedvéért, vagy pénzért.
Ja, bocs, több gyerek van, ezt félreolvastam.
De ettől minden fennáll, amit előbb írtam, csak öröklésnél több gyerekkel kell számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!