Ha egy papíron házas nő haszonélvezeti jogot kap egy ingatlanra, akkor a házastársnak lesz valami köze az ingatlanhoz? Kiterjed rá a haszonélvezeti jog?
Váláskor semmiképpen.
Halál esetén asszem arra kap haszonélvezetet, amiben benne laktak. Egy plusz ingatlanra nem. És a haszonélvezetet nem lehet örökölni. Ha Mari néninek haszonélvezete volt egy házra és meghalt, akkor a halotti anyakönyvi kivonata alapján a földhivatal törli a haszonélvezetet.
#3, nem egészen.
Haszonélvezet csak akkor jár a túlélő házastársnak, hogyha a közösen lakott ingatlan is a hagyaték részét képezi.
Jól is néznénk ki, hogyha egy házaspár albérletben lakik, akkor az albérletre haszonélvezetet kap az elhunyt özvegye.
Ha valakitől haszonélvezeti jogot kap pl. egy nő egy ingatlanra, akkor az azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jogot a nő kapja. Természetesen a férjét, vagy családját, barátait, vagy akit akar, odaköltöztethet, ha neki úgy tetszik, nem szólhat bele a tulaj.
Mindezt a nő haláláig. Onnantól a haszonélvezeti jog megszűnik, és a tulaj költözhet be.
#3 "Halál esetén asszem arra kap haszonélvezet" - özvegyi jognak hívják, és a #4-nek igaza van. Annyival egészíteném ki, hogy nem csak a lakásra jár az özvegynek az özvegyi jog, hanem a lakásban lévő minden tárgyra, ami a férjéé volt.
Haszonélvező nem lesz semmi szín alatt. Viszont haszonélvezőként azt költöztet oda, akit akar (bizonyos megkötésekkel, mint például neked tulajdonosként előhasználati jogod van), így tehát a férj is lakhat ott.
Megkérdezhetem, miért akarsz annyira haszonélvezetet adni? Én nem tartom egyáltalán jó ötletnek; ha megromlik a viszony, kirúghat onnan.
Közeli családtag, akit szeretek, és így szeretném biztosítani a lakhatását. Nincs hová mennie és kevés a keresete ahhoz, hogy lakást vásároljon magának. De így hogyha akár velem történik valami, akár a gazdasági helyzet miatt pl.ráteszi a kezét a bank az ingatlanra, ő haszonélvezőként akkor is nyugodtan élhet ott, mert még akkor sem köteles kiköltözni ha elárverezik az ingatlant.
A férj nem fog itt lakni, mert mindketten utáljuk. Éppen ezért érdekel, hogy van-e valami jelentősége a haszonélvezeti jog szempontjából annak, hogy papíron még házasok. Akár a házasság ideje alatt, akár váláskor vagy halálozás esetén van-e valami joga a férjenek a házastárs haszonélvezeti jogából kifolyólag?
Így már értem. Mindenesetre amit mondtam, még mindig fennáll; ha megromlik a viszony, nem fogod tudni kirakni a házból (legfeljebb úgy, hogy megváltod a haszonélvezetet, ennek módja törvényileg jól szabályozott), bármennyire is szeretnél most rajta segíteni. Saját káromon tudom, milyen az, amikor egy családtag így vagy úgy ellened fordul, bár az én esetem a lehető legszerencsésebben zárult, és az én történetemben is van haszonélvezet. Sajnos sok történet úgy végződik, hogy a jóindulatot és a segítőkészséget kihasználják, és a viszony akkor romlik meg végérvényesen, amikor a kihasznált fél erre ráeszmél.
Amit szeretnél, arra minden szempontból a haszonélvezet alapítása a legjobb megoldás, ahhoz a haszonélvezőn kívül senkinek semmi köze sincs. A haszonélvezőt csak úgy lehet onnan elűzni, hogyha annak tárgya megsemmisül, ugyanis a tulajdonos nem köteles visszaállítani az eredeti állapotot (de ha megteszi, a haszonélvezet újjáéled). Valamint a haszonélvezettel kötelezettségek is járnak, úgy mint állagmegóvás, szóval ha az ismerősöd úgymond nincstelen, akkor a haszonélvezőt az új tulajdonos ez alapján is el tudja távolítani, igaz évekig tartó pereskedéssel. Szóval a haszonélvezet önmagában nem egy betonbiztos dolog, hogyha a kötelezettségek vállalása nem megy. Ezeket csak azért írom, hogy a haszonélvezet árnyoldalával is tisztában legyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!