Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elerhetem,hogy az apa lemondjo...

Elerhetem,hogy az apa lemondjon a gyerekről?

Figyelt kérdés

A kozos gyerekunk 10 eves. Az apaval 7 evig neveltuk kozosen, mig az apa ugy dontott,hogy egy masik novel folytatja tovabb. Mi a Uk-ben elunk. Az apa szetment az uj nojevel, es ugy dontott, hogy hazakoltozik Mo.-ra.Itt megeggyeztunk,hogy utal gyerektartast havonta. Hol sikerult neki,hol nem.En egy csomo munkahelyet ott hagutam,mert a megbeszelt idore nem jott a gyerekert. De mikor kedve volt,oda kellett adnom neki a gyereket. Most mar 2 honapja Mo.-n el, de eddig 2x ha hivta a gyereket, gyerektartast nem fizet.En a csaladjaval jo viszonyt apolok, viszont szerintem ez nem fer,hogy 50%-ban joga van a gyerekhez,mikozben alig foglalkozik vele.A gyerek szereti nagyon. Most nem is a gyerektartas fizetesenek a hianyan van a hangsuly,hanem,hogy engem 1x sem kerdezett meg,hogy mi van a gyerekkel, suli,vagy tudom e etetni. Azt szereti hangoztatni, hogy van 1 gyereke, de csak minimalisan torodik vele.Mig egyutt voltunk srm vitte tulzasba.Mikor parja lett,volt,hogy honpokig nem vitte el lathatasra,pedig minden 2. hetvegen elvihette volna.Nekem jobb lett volna munkam vegett hetente,de azt mondta,hogy neki kell a szabad hetvege szorakozni.

Igy van e ra esely,hogy megkapjam a teljes szuloi felugyeletet?Gondolom,hogy onszantabol nem fog lemondani rola.Nem azt szeretnem elerni,hogy soha tobbet ne lassa a gyereket,csak nem hiszem, hogy megerdemli,hogy ugyan olyan jogok illessek meg mint engem.Mi nem szandekozunk Mo.-ra koltozni. Es ezert is merges vok,mert volt otthona, munkaja,es azt sem erdekelte,hogy a gyereke itt van,csak hazakoltozott. En meg oldjak meg mindent teljesen egyedul.Jogilag ,hivatalosan elintezheto, hogy nekem iteljek a teljes szuloi felugyeletet annak ellenere,hogy nem egyezik bele?

Vagy eselyem sincs.

2023. máj. 22. 00:36
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
A leírtak alapján elég sok esélyed van, hogy megkapd a kizárólagos felügyeleti jogot, de ez "nem lemondás" a gyerekről, és a léthatás ugyanógy jár neki.
2023. máj. 22. 00:57
 2/8 A kérdező kommentje:
Akkor mi valtozna?
2023. máj. 22. 01:02
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a gyerek fixen nálad van, te döntesz az őt érintő kérdésekről, apa max a kijelölt idöben viheti el.
2023. máj. 22. 01:11
 4/8 anonim válasza:
19%

Ezek alapján meg tudod kapni a jogot, hogy nálad legyen a gyerek mindig, de csak akkor, ha ezt tudod dokumentálni. Ha megtartottad az smsesek, emaileket, írásos papírokat arról, hogy ígérte de nem jött a gyerekért, nem kérdez semmit stb. Ha többnyire telefonon vagy személyesen kommunikáltatok, akkor sajnos már kevesebb az esélye, mert nehezebb bebizonyítani.

Keress vissza mindent több évre visszamenően és mindent gyűjts össze, ami mutatja, hogy nem törődött a gyermekével. Sms-esek, emailek, bank kivonat, hogy nem jött a gyerektartási stb.

Sok sikert!

2023. máj. 22. 03:36
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ez kevés hozzá. Két hónap alatt kétszer hívta, tehát havonta egyszer, amit a birosag teljesen normálisnak fog elfogadni. Ha 6 hónapja nulla kapcsolattartas lenne, akkor lenne valami esélyed. A tartasdij fizetésének köze nincs a felügyeleti joghoz. Olyannyira nincs köze hozzá, hogy ha tiéd lenne q kizárólagos felügyeleti jog és tőle még q kapcsolattartasi jogot is megvonnák is köteles lenne fizetni.

Amúgy nekem úgy jön le, hogy nem volt még hivatalos gyermekelhelyezes sem, így nincs tartasdij se, hiszen nincs róla jogerős ítélet.

2023. máj. 22. 06:13
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Apa nem tud "lemondani" a gyerekről. Egyetlen eset van: ha újraházasodsz, és az új férj a nevére venné a gyereket. Akkor "lemondhat", máskor nem.

A hivatalos gyermekelhelyezést, láthatást, tartásdíj dolgot viszont érdemes lenne megindítani, mert amíg nincs róla papír, semmit nem tudsz tenni.

2023. máj. 22. 06:23
 7/8 anonim ***** válasza:
6 a jogairól lemondhat hivatalosan is...
2023. máj. 22. 06:54
 8/8 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem attól függ, hogy milyen országban éltek és ott mi ezzel kapcsolatosan a jogszabály.
2023. aug. 7. 11:47

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!