Régen amíg nem volt ebből politikai kultúrharc csinálva, tényleg bárki megváltoztathatta hivatalosan a nemét?
Nem lehetett megtenni.
Nagyon hosszú folyamat végén, HA az orvosok nem láttak más megoldást és HA valóban megtörténtek azok a műtéti beavatkozások amik legalább külsőben más neműnek mutatták az illetőt, akkor lehetett ehhez igazítani a nevet és ami az igazolványba bekerült. Mivel ez igen ritka eset volt nem is okozott problémát, szinte elhanyagolható volt annak esélye hogy te valóságban randevúra akarj menni egy olyan "nővel" aki férfinak született, mert a neve már hivatalosan sem József hanem Rita.
Azért kellett ezen változtatni, mert a nyugati minta az, hoyg pont az orvosokat vették ki az egyenletből, nem előzte meg a "nemváltást" már hosszú mentális vizsgálat, nem kezelték mentális problémaként, megoldandó gondként a nemi diszfóriát meg azt, ha valaki más neműnek érezte magát. Egyszerűen beindult a gőzhenger és elérték, hogy már nem is lehet megpróbálni kezelni, gyógyítani az ilyen eseteket és korban az óvodás korig vitték le folyamatosan a "transzneműség" határát, miközben egy gyerek ilyenkor még éppen úgy képzelheti, érezheti magát sárkánynak, szupermennek vagy indiánnak is, mint fiúként kislánynak.Az én fiaim is volt hogy az én ruhámat vették fel játékból vagy az én magassarkú cipőmben próbáltak meg járni, de ennek semmi köze nem volt ahhoz hogy ők esetleg ne éreznék magukat fiúnak - szimplán velem voltak, engem figyeltek és így engem próbáltak utánozni. Amikor meg a férjemmel voltak akkor a lányom is az apa cuccait próbálgatta.
A lényeg, a nemi diszfória és a hasonló mentális problémák a legtöbb esetben kezelhetőek és az illetőt egy jó pszichiáter át tudja segíteni ezeken a valóságba. De nyugaton ez már tiltott és van ahol már börtön büntetéssel is fenyegetik, nem csak a praktizálási joguk elvételével, ha egyáltalán ilyen módon próbálnának egy ilyen pácienshez viszonyulni és nem megerősíteni a tévképzetét ahogy most elvárják.
Mintha odaállítana valaki, hogy ő Napóleon és lovat akar szerezni, hogy a serege élére állhasson, akkor nem kezelnék és megpróbálnák ráébreszteni hogy nem az, hanem kötelezően az elmeorvosoknak is állítania kellene, hogy bizony, ő Napóleon, majd elvárnák a hivataloktól, hogy javítsák ki a személyi okmányait, a neve lehessen Napoleon Bonaparte és a születési évét javítsák ki 1769-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!