Kell-e szelep a NER-féle rendszer ellenzéki gondolkodóinak?
Azon gondolkodtam, hogy mindegyik diktatúrában van egy olyan időszak mikor félig-meddig puhulni kezd, és elkezdi engedni a másképpen gondolkodó embereket is érvényesülni.
Ferenc József féle Osztrák-Magyar monarchia idején is szabad volt a legkör irodalmi, színházi és tudományos életben, annak ellenére, hogy a politikai demokráciát fékek szabályozták, pl voltak cenzusok, nem volt női választójog, stb.
Horthy-rendszerben se szóltak bele az irodalmi, színházi, vagy a tudományos életbe.
Kommunista rendszer Rákosi és Kádár első éveiben kemény diktatúra volt, aztán itt is hagyták érvényesülni a művészeket, igaz volt a 3T kategória, de voltak olyan vidéki vagy külvárosi Pesten lévő színházak, ahová eredetileg száműzték a színművészeket, aztán végül is ezek a színházak sikeres társulattá váltak.
Ha a Kádár-rendszer engedett ilyen fokú szelepeket beépíteni a rendszerébe, akkor Orbánnak is lehet építeni kellene ilyen védelmi szelepeket, a társadalmi feszültség ellen?
Itt van a Kaposvári Egyetem ügye, eredetileg ott is indult színészképzés, aminek nem politikai megosztás növelése volt a célja, csak egy újabb város bevonása a színészképzésbe, aztán Vidnyánszki elfoglalta és berendezte a maga a kormányzati ellenkulturális központjának, végül jött az SZFE.
Statisztáltam párszor egyetem mellett és beszélgettem színi növendékekkel, de ők is hallják azt, hogy a Kaposvári képzés pont emiatt fog megszűnni, mert Vidnyánszki elérte a célját és bevette ezeket, viszont ha kiszoríjuk a másképpen gondolkodókat a színházakból meg a színművész képzésből, akkor az feszültséghez fog vezetni,ami pedig politikai nyomás alatt robbani fog, ha nincsenek ilyen szelepek beépítve egy diktatórikus rendszerbe.
Vajon jól gondolkodok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!