Ki rendezze a temetés költséget? Mi a feleség kötelezettsége?
Édesapám elhunyt, rég nem tartjuk a kapcsolatot. Miután elváltak a szülők, néha még találkoztunk, de nem volt semmi közös az életünkben, így csak ritkán kerestük egymás társaságát. A feleségével élt, de mint utóbb megtudtam, kb. két éve, a felesége gyerekei kirakták őt abból a házból, ami egyébként a feleségéé volt.
A feleséggel beszéltem, aki azt mondja, már rég válni akart, de nem volt rá pénze... (alacsony jövedelmű, kapott volna illeték mentességet)
Amíg apám dolgozott és jól keresett, addig feléltek mindent, a házat egyébként szépen felújították, a kertet és a kinti részt igényesen megcsinált. Ugyanakkor, volt közös adósságuk, amit egy ideje nem fizettek. (apám tőlem kért kölcsön, hogy törlessze, amit persze sosem kaptam vissza, és mint kiderült, a hitelt nem fizették...) A házat árverezték volna, de a feleség gyerekére átjátszották a tulajdont, apámat utána kirakták, a házat azóta is ők használják.
A nő kérek-perec kijelentette, hogy a temetésre nem költ egy fityinget se. Ezért, hogy eltemessék, állom a költségeket. A nő meg, gondolom, mivel nem vált el, majd felveszi az özvegyi nyugdíjat apám után.
Mit tehetek?
Örökség nem lesz után, nem is tartanék rá igényt, mert nem volt jó a kapcsolatunk. A temetést is azért intéztem el, mert valahol kötelességemnek érzem.
A feleség viselkedését és a az ügyet érintő anyagi részt egyáltalán nem tartom korrektnek, ugyanakkor a joghoz nem értek. Mi az ő mozgástere törvényileg?
Számla van mindenről, ami az én nevemre szól.
Előre is köszönöm!
Ez elég egyértelmű.
1999. évi XLIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről
A temetésre kötelezett
Temetésre kötelezett az - vagyis annak kell gondoskodnia az elhalt eltemettetéséről:
aki a temetést szerződésben vállalta;
akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa, élettársa;
az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint;
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!