Születési névváltoztatás után minden hivatalos szerv látni fogja,hogy miből mi lettem?
Sziasztok!
Lehet furcsán hangzik a kérdés,de érdekelne,hogy születési névváltoztatás után ki fogja látni/tudni az eredeti nevem?
Pont azért szeretném megváltoztatni,hogy ne tudják ki voltam előtte(nem követtem el soha semmilyen bűncselekményt, a származásomat szeretném rejteni,mert úgy előnyösebb).
Amikor megkaptad a határozatot, megcsináltatod a TB-t, adószámot, személyi és lakcímkártyát.
Attól kezdve a “születési neve:” rovatba be kell írnod az eredeti nevedet.
Úgy, mint a nőknél a “lánykori név” rovatba.
Lepontozhatod, de a törvény az törvény. A férjem a művésznevét véglegesíttette.
Én töltöm ki a hivatalos kérelmeit. Szinte mindenütt kérik a “születési neve” rovat kitöltését.
Ahol nem kérik, ott nem közlöd.
Most le fogtok pontozni. Én megváltoztattam a születési nevem. 23 évesen. Mondjuk voltam Kovács Éva és lettem Balogh Éva.
Kaptam egy új születési anyakönyvi kivonatot az új nevemmel. Azzal szépen kicseréltettem az okmányokat és innentōl mindenhol a Balogh Éva szerepelt születési névként. Sehol, soha utánna nem kellett a Kovács Évát használni, írni.
Kaptam egy névváltoztatási okiratot is. Azzal meg bizonyítottam, hogy az iskolai bizonyítványokon, diplomámom az én nevem szerepel.
Vagyis, az új név lett a születési név.
Megváltoztattam a kereszt- és családnevemet is, azért nem simán 'névváltoztatás', hanem a 'születési név megváltoztatása', mert innentől ez számít születési névnek, szó sincs róla, hogy a korábbi név olyan lenne, mint a leánykori. Ha valaki megadja a régit születésinek, az az ő butasága, másnak nem kell, soha sehol.
Természetesen nem egy újjászületés a névváltoztatás, pl. a Magyar Államkincstár tudni fogja, hogy te vagy te, ha viszed a névváltoztatási okiratot, te is tudod bizonyítani, hogy pl. az a te érettségid korábbi néven.
4-es vagyok, nem értem, minek kellett lepontozni. főleg, h aki ugyanazt írta, az 100%.
nyilván aki felnőttként változtat nevet, annál többen fognak emlékezni, hogy mi volt előtte a neve, mint annak, aki óvodásként esett át rajta. de amúgy semmilyen hivatalos iratban nem fog szerepelni.
Igenis meg nem is.
Lényeges esetekben látni fogják. Tehat ha Kovács Jánost épp kőrözik gyilkosság miatt, akkor hiába változtatja meg a nevét Nagyatádi Aladárra, a rendőrség pl látni fogja, hogy ő Kovács János.
Az fogja tudni, ahol jelzed. Lecseréled az irataidat. Ha van házad, kocsid, akármi a neveden akkor azt is be kell menned intézni az új születési anyakönyvi kivonattal és névváltoztatási engedéllyel.
Az érettségidet, diplomádat is át kell íratni.
Nekem az sztkban nem akarták átírni. Évekig a régi név volt meghagyva leánykori névnek. Az új pedig a rendes név volt, és nem voltam házas. Végül úgy írták át hogy mentem volna egy rendelésre, a kartonozóban szokás szerint elkezdték kérdezgetni hogy mi ez a két név. Mondom honnan tudjam mi ez (leánykori név), nem így hívnak. Ennyi erővel írja már át Lakatos Buksira, jó?
Öhhhhhmmm eelnézést, valami hiba lehet, átjavítom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!