Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Magyar család külföldre...

Magyar család külföldre költözése után, ha válás mellett döntünk a gyermekelhelyezés hogyan zajlik?

Figyelt kérdés

4 éves kislányt nevelünk együtt a férjemmel. Viszont a kapcsolatunk eléggé hullámzó, vannak jobb napok és vannak nagyon rosszak. Sokszor felmerül a válás gondolata köztünk. De nagyrészt a gyerek miatt nem szeretnénk elválni, hogy mindketten sok időt tudjunk vele tölteni.

Másrészről most olyan helyzetben vagyunk, hogy a párom kapott egy külföldi munkaajánlatot, amit szeretne elfogadni, és a terv az, hogy mi is megyünk vele. A félelmem ezzel kapcsolatban az, hogy a férjem is nagyon ragaszkodik a kislányunkhoz. Ha tegyük fel ha a kint töltött idő alatt válásra jutnánk, akkor a gyermek elhelyezés hogyan lenne? Én mindenképp szeretném Magyarországra visszahozni a gyereket. Az itteni házunk árának a fele az enyém is, tehát ha nekem nem jön össze kinti munka , volna miből eltartsam a kislányom az első hónapokban amíg itthon nem volna munkám. Családom is sokat segítene. Tehát a fő kérdésem ez volna, hogy hiába külföldi cím volna az állandó lakhelye a gyermeknek, és ott élnénk életvitelszerűen, de ha elválunk akkor ugyanúgy magamhoz vehetném?

Köszönöm a válaszokat!

34/N

2023. máj. 1. 08:10
 1/6 anonim ***** válasza:
A helyi törvények alapján dönt a bíróság.
2023. máj. 1. 11:00
 2/6 anonim ***** válasza:

„...A félelmem ezzel kapcsolatban az, hogy a férjem is nagyon ragaszkodik a kislányunkhoz”

És ez félelemre ad okot?? Anyám borogass...

2023. máj. 1. 12:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Ahogy az 1-es is írja, a helyi bíróság fog dönteni az összes körülmény mérlegelése mellett, a kislányotok érdekeit szem előtt tartva. Szóval válásban ne nagyon gondolkodj amíg kinn lesztek mert pld a skandináv vagy német Jugendamt nem kivételezik a külföldiekkel és ha elkezdenek vizsgálódni annak rossz vége lehet. Egy Magyarországra szökés a gyerekkel sem oldana meg semmit, talán még rontana is a helyzeten.
2023. máj. 1. 12:14
 4/6 A kérdező kommentje:

#2 válaszolónak: Nem az a konkrét félelmem, hanem annak a következmènye, miszerint ő is nehezen engedne abból, hogy elhozzam a kislányt válás esetén. Nem egyezne csak úgy bele.

#3 : Magyarországon házasodtunk össze, itt született a kislányunk is. Mindketten magyarok vagyunk, én eddig úgy tudtam, hogy itt kell benyújtani a válást Magyarországon mivel itt kötöttük meg.

2023. máj. 1. 15:21
 5/6 anonim ***** válasza:

Nézd, nem akarlak félrevezetni de nekem külföldi feleségem van és amikor utánanéztem a neten hogy válás esetén hol kellene benyújtani a válókeresetet, az derült ki hogy abban az országban ahol legutóbb együtt éltünk. Ez mondjuk valahol logikus is lenne, mert egy válás során a bíróság a gyerekekről is dönt akik általában ott járnak oviba/iskolába ahol a házaspár életvitelszerűen EGYÜTT tartózkodik. Attól tartok hogy külföldön lakva 1 év után a férjed jogosan követelhetné majd az ő (külföldi) lakóhelye szerinti bíróság illetékességét.

De nyílván ha ennyire komolyan tartasz a válás bekövetkeztétől és egy gyerekelhelyezési vitától, akkor titokban konzultálj egy szakjogásszal.

2023. máj. 1. 16:02
 6/6 A kérdező kommentje:

#5 Az lesz igen, felkeresek majd mindenképp egy hozzáértőt.

Viszont nem értek egyet a leírtakkal, hogy ha eddig is én foglalkoztam 90%ban a gyerekkel, itt lakunk Magyarországon születése óta, a család is magyar, és csak azért mert 1-2 évig kint élünk együtt , màr elsőbsége volna a férjemnek abban, hogy nála maradjon a kislány. Ha a gyermekkel való törődést nézzük, akkor nem bíznám csak a férjemre a gyereket. Jó apja a gyereknek, de én csinálok minden “feladatot” a kicsi körül születése óta. (Etetés, altatás, fürdetés, tanítás.) Szóval én úgy érzem, hogy mellettem volna jobb helyen, ha külön válunk, és mellettem maradva érné kevesebb “trauma” a válást illetően. Mert eddig is nagyrészt velem kettesben volt a kislány.

Köszönöm a választ mindenkinek.

2023. máj. 1. 16:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!