Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A mesterséges intelligencia...

A mesterséges intelligencia által generáltatott képek nem sértenek szerzői jogokat ha felhasználom őket olyan weblapokhoz vagy appokhoz amiket pénzért csinálok?

Figyelt kérdés
2023. ápr. 16. 07:44
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

Az amerikai jogvédőhivatal szerint nem, AI által készített kép nem jogvédett, de ebből az is következik, hogy a te képeidet is lemásolhatják.

A magyar jogvédő hivatalt nem tudom, de felteszem, nem is hallottak még erről, hogy ilyen van.

2023. ápr. 16. 07:46
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

A grafikusoknak ez persze szívás lesz, mert így, hogy az AI elég jó képeket generál, a megrendelők nagy százaléka megelégszik majd a ezzel, nem fog külön grafikust keresni, illetve jóval kevesebbet fog fizetni egy olyan munkatársnak, aki csak beír egy szöveget, és azzal generál pillanatok alatt képeket.

Jóval kevesebb grafikus kell majd, és csak a legjobbak lesznek megfizetve olyan cégek által, akik meg tudják engedni maguknak, hogy fizessenek ember által készített rajzokért.

2023. ápr. 16. 07:52
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
Magyarországon erről nincs döntés, de a törvény úgy rendelkezik, hogy csak természetes személy lehet alkotó. Tehát valószínűleg az amerikai gyakorlat lenne a módszertan itthon is, ha felmerulne ilyen kérdés. Viszont ez nem véd meg attól, hohy a kép lehet jogsértő. Például ha jogvédett tartalmat másol. Mondjuk, ha egy alient rajzoltatsz újra, de mindenki látja, hogy az alienbol indult ki a kép, akkor jogot sertesz, ha az alien szerzői jog alatt áll. Ilyen esetben, ha grafikus a rajzoló, te mehetsz hozzá reklamálni, és kvázi övé a felelősség, de ha AI rajzol, akkor ő nem büntethető csak te, és nincs is köztetek szerződés, hogy az ő feladata garantálni a jogtiszta tartalmat.
2023. ápr. 16. 08:00
 4/22 A kérdező kommentje:

Az még nem lenne baj ha lemásolnák, de erre valami gyakorlat hogy ne kövessek el jogsértést? Például ha a Google képkereső algoritmus ÁFA berakom az jó eséllyel kiadja ugye a leghasonlóbb a kat és abból azért lehet sejteni hogy mennyire ismert a kép aha nagyon hasonlót is kiad akkor gyanús de az első néhány találat is jelentősen eltér akkor ugye már nem.

Csak Feltételeztem hogy ami nincs kint a Googlen azt nem valószínű hogy jogvédett...

Vagy Ez hibás feltételezés

Illetve Még egy kérdés amit én korábban csináltam lemásolják és levédia abbaloo lehet gondom? Aludtam ilyen rémtörténeteket de ott úgy tudom hogy anyagi okokból megvásárolták én beérném annyival hogy felszólítanak hogy hagyjam abba mert levédték és akkor leveszem...

2023. ápr. 16. 08:04
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

3: a valóságban jelenleg a képgeneráló cégeket perelik ezért, hogy ne használjanak fel jogvédett tartalmakat a MI tanításához engedély nélkül

A cégek sem az egyes emberek után mennek, mert tudják, hogy úgy lehet eredményt elérni, ha a forrásnál fogják meg a dolgot úgy,hogy kényszerítik az MI cégeket, hogy ne használják fel az anyagaikat a tanításhoz.

2023. ápr. 16. 08:05
 6/22 A kérdező kommentje:
Normál szabaddá létezik olyan hogy szabadalom kutatás. Hogy itt is van ilyenem hogyha valaki tartalmat generál akkor megnézheti valahogy hogy nincs e levédve. Engem az érdekel hogy a jóhiszemű felhasználónak mi a segítsége, akinek az az alap hogy nem akar jogsértést elkövetni.
2023. ápr. 16. 08:16
 7/22 A kérdező kommentje:
Izé
2023. ápr. 16. 08:17
 8/22 A kérdező kommentje:
Normál szabadalom esetén létezik olyan hogy szabadalom kutatás. Hogy itt is van ilyenem hogyha valaki tartalmat generál akkor megnézheti valahogy hogy nincs e levédve. Engem az érdekel hogy a jóhiszemű felhasználónak mi a segítsége, akinek az az alap hogy nem akar jogsértést elkövetni.
2023. ápr. 16. 08:17
 9/22 anonim ***** válasza:
8: Képekre eddig se volt szabadalomkutatás, vagy igen?
2023. ápr. 16. 08:24
 10/22 A kérdező kommentje:

Hátha és szerkesztek vagy fényképezek egy képet akkor elég pici az esélye annak hogy olyat csinálok amit más már igen.

Netről letöltött képek felhasználása pedig mindig is rizikós volt.

2023. ápr. 16. 08:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!