Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hol találom meg a lakás...

Hol találom meg a lakás törvèny paragrafusát?

Figyelt kérdés
Albiban lakom, a tulaj 2 èv után úgy döntött hogy eladja a lakást. Ezzel nem is lenne akkora baj. Viszont a hátam mögött hirdette a lakást, majd pedig többször is a leendő vevőket felhozta a lakásba úgy, hogy nem vagyok itthon. Nem egyeztetett velem, csak közölte hogy jönnek ès kèsz. Volt hogy fèl nappal előtte szólt hogy aznap jönnek, de olyan is amikor jelezte hogy 5 perc ès itt vannak, bejönnek szètnèzni. Úgy tudom ez törvènybe ütközik.
2023. márc. 30. 20:10
 1/7 anonim ***** válasza:

Ház ez nem egyszerű dolog.

A hátad mögött hirdetheti és el is adhatja. De attól te még maradhatsz a lakásban ha az új tulajjal megegyezel.

De persze illene neki szólnia előre.

2023. márc. 30. 20:39
 2/7 anonim ***** válasza:
43%

Ez birtokháborítás. Simán feljelentheted. Ezeket a hívásokat fel kell venni.

Amúgy csak szólok, hogy ha jól tudom, bérlőként elővásárlási jogod van.

Persze ez nyilván akkor játszik, ha van törvényes szerződés. Ha semmi nincs, akkor ne csodálkozz semmin se.

gépeléssel együtt 2 azaz kettő másodperc google:

[link]

2023. márc. 30. 22:44
 3/7 anonim ***** válasza:
0%

Semmilyen elővásárlási joga nincs. Bármikor kirakhatha meg be is mehet a tulaj. (Én is szoktam)

Az ilyen bérlőt be se engedem mint a kérdező.

Minden a szerződésről szól. Ha abba határozott idő van megszabva akkor mehetsz pereskedni

2023. márc. 30. 23:49
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Dehogy van elővásárlási joga, ne írjunk már ekkora kapitális baromságot!

Viszont tényleg nem mehet be a tulaj akármikor a lakásba, csak a veled egyeztetett időpontban. Megjegyzem, ha akkor nem tiltakoztál, mikor fél nappal előtte szólt, akkor simán értelmezhette úgyis, hogy neked nem probléma, beleegyezel. Az meg semmit nem jelent, hogy "a hátad mögött hirdeti" a lakást, önmagában erről nem köteles beszámolnia neked.

Mindenesetre első körben megbeszélni kellene a problémát, nem egyből a paragrafust vágni a fejéhez. (Persze nem ismerem a tulajt, lehet, hogy ő az aki rosszhiszemű, nem korrekt veled. Ebben az esetben viszont, ha ilyen a tulaj, akkor szintén nem a paragrafus az érdekes - mert ha problémás ember, akkor nem fogod meggyőzni vele semmiről - hanem én simán elköltöznék máshová, ahol normális tulaj van.)

2023. márc. 31. 00:20
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

tegnap 23:49

Hát rosszul tudod, és ha így teszel, akkor törvénytelenséget teszel. Azzal, hogy bérbe adod az ingatlanodat, a használati jogát adod bérbe. Ha neki használati joga van, akkor neked nincs. Egyeztetett időpontokban ellenőrizheted, hogy az ingatlan állapota rendben van, de nem mehetsz be akkor amikor akarsz, főleg a bérlő tudta és beleegyezése nélkül.

Igen, valóban a szerződés szerint kell eljárni, de a szerződésben nem lehet törvénytelen, vagyis törvénybe ütköző dolog, ill. vannak a törvényben meghatározva dolgok is, amik a szerződésben nincsenek, és azok is kötelező érvényűek. (Gyengébbek és 23:49-esek kedvéért mintha benne lenne a szerződésben. ;) - ha tetszik, ha nem. Ha nem tetszik, akkor ne add bérbe az ingatlanodat.).

Valóban van határozott idejű szerződés, és van határozatlan idejű szerződés is. Határozatlan idejű szerződésnél van felmondási idő, amíg a teljes használati jog megilleti a bérlőt.

2023. márc. 31. 00:22
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"Bármikor kirakhatha meg be is mehet a tulaj. (Én is szoktam)"

Elég baj az ha így gondolod. Rohadtul nem így van. Tényleg birtokháborítés ha bemész engedély nélkül. A tulajdon és a birtok nem ugyanaz.

2023. márc. 31. 07:48
 7/7 anonim ***** válasza:

Valóban tévedtem, a bérlőnek nincs elővásárlási joga.

De tartom, hogy nincs jogod a bérlő engedélye nélkül bemenni az ingatlanba, és akármikor kidobni sem.

Határozatlan idejű szerződés felbontásánál van felmondási idő. Van rendkívüli felmondási lehetőség is, ha a bérlő szerződést szeg, de ott sem egyik percről, napról a másikra megy ez.

Olvasd csak el a törvényt!

[link]

2023. márc. 31. 19:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!