Gyakorlatban mennyi körüli rejdbírságra számíthatok?
Ezen a héten behívtak a rendőrségre egy szórakozóhelyen történt garázdaság miatt, de én megtagadtam, nem tettem vallomást. Mondtam az illetékes rendőrnek, hogy nem tanúskodok semmiben. Figyelmeztetett, hogy rendbírság, ha megtagadom. Három figyelmeztetés után is mondtam, hogy nem. Azt mondta, rendben. Majd megy a rendbírság. Megkérdeztem mennyi, azt mondta nem tudja.
Valami ötezertől milliókig terjedhet, most olvastam. A gyakorlatban azonban egy ilyen megtagadásért mennyit szoktak kiszabni? Figyelembe veszik, hogy nem egy gazdag személyről van szó és vigyáznak arra, hogy sokat ne szabjanak ki?
Nem megtagadtad, hanem mondtad neki, hogy semmire sem emlékszel, ittas voltál, lehet ott sem voltál aznap, ő pedig erőltette hogy mondjál valamit.
De mivel te nem emlékeztét semmire, nem akartál semmit sem mondani.
Bemenni akkor is köteles vagy, aztán bent mondhatod bizonyos esetekben, (pl. magadra terhelő vallomást kéne tenned) hogy megtagadod a vallomástételt. Amúgy meg a nyomozás akadályozásáért, a hatóság félrevezetéséért is megbüntethetnek.
Ha egyszer nem mész be a kihallgatásra, akkor megbüntetnek, és újra behívnak, ha akkor sem, akkor nagyobb összeggel büntetnek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!