Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha előbb halok meg mint a...

Ha előbb halok meg mint a nagymamám, a gyerekeim öröklik ami az én részem lett volna?

Figyelt kérdés

Sajnos rosszindulatú daganatot találtak nálam. Küzdünk ellene, de mindenre fel kell készülni.

Nagymamámnak van egy lakása, amit én és a nővérem örökölnénk majd. Nővérem szerint ha előbb halok meg, mint a nagyi, akkor ő lesz az egyedüli örökös, hiszen a gyerekek csak utánam örökölhetnek, viszont nekem nem lesz részem abból a lakásból.

Ez igaz? (Tekintsünk el attól, hogy mennyire ízléstelen, hogy a nővérem máris azt tervezi, mi lesz az övé, ha meg találok halni)

2023. febr. 2. 16:27
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekeid egymás között egyenlő arányban örökölnék a te részedet.
2023. febr. 2. 16:29
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodj meg, rosszul tudja a nővéred. A te részedet a gyerekeid kapják.

Ptk. 7:55. §:

"[Leszármazók öröklése]

(1) Törvényes örökös első sorban az örökhagyó gyermeke.

(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.

(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek."

Ha jól gondolom, nagymamádnak nincs házastársa. Az egy kicsit még kavarna a rendszeren, de enélkül csak az van, amit idéztem.

2023. febr. 2. 16:57
 3/9 A kérdező kommentje:

Nincs már sajnos házastársa és anyu sem él már. Csak a testvérem és én.

A gyerekek kiskorúak. Ilyenkor mi van? Mert nővérem el szeretné majd adni a lakást. A férjem intézheti a gyerekek helyett?

2023. febr. 2. 17:44
 4/9 anonim ***** válasza:
Intézheti a férjed az eladást, de be kell vonni a gyámhivatalt is. 14 éven aluli gyerek esetén még bonyolultabb, 14 felettinél már egyszerűbb. Ha oda kerül a dolog, meg kell keresni a gyámhivatalt, és ott elmondják a pontos teendőket. (Értékbecslés, tervezet beadása, stb.)
2023. febr. 3. 07:46
 5/9 anonim ***** válasza:

A legbiztosabb szerintem, ha a nagymamával végrendeletben leiratjátok, hogy a te részedet halálod esetén a te gyermekeid öröklik automatikusan.

Ezt egy ügyvéd megfogalmazza, és egy közjegyző hitelesíti, onnantól kezdve az állam garantálja ezt a végrendeletet, hogy úgy is lesz. A közjegyzői hitelesítés a fontos ebben.

Nem tudom milyen viszonyban vagy nagymamáddal, hogy ezt így meg lehet e vele beszélni, hogy jöjjön el aláírni. Pénzben mondjuk 20-30 ezer az ügyvéd, a közjegyző változó, de azt gondolom, hogy egy 100 ezer környékén van az összköltsége talán.

Én ezt tenném legalábbis.

2023. febr. 3. 08:07
 6/9 anonim ***** válasza:
A gyámhivatal semmit nem fog segíteni jó eséllyel, csak akkor ha nincs fedél a fejük fölött, de akkor sem feltétlenül szerzik meg nekik az ő részüket. Arra van a gyámhivatal, hogy legyen mit enniük, és lakjanak valahol, de ennyi a max.
2023. febr. 3. 08:10
 7/9 anonim ***** válasza:

5

Teljesen felesleges egy forintot is költeni végrendeletre.

A törvény egyértelműen kimondja, hogy az unokák fognak örökölni, ha az anyjuk már nem él.

6

A gyámhivatal azért kell, mert kiskorú eladó esetén az adásvétel érvénytelen, amennyiben a gyámhivatal nem hagyja jóvá.

2023. febr. 3. 10:30
 8/9 anonim ***** válasza:
Mivel többesszámban írod, így számoljunk két gyerekkel részedről. Az öröklés ilyen esetben 50% a nővéré, 25-25% pedig a két gyereké, mivel ők a te 50%-odon osztoznak, mert a te örököseid, nem a dédié.
2023. febr. 3. 13:53
 9/9 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

Én ezt arra az esetre mondom, ha a kérdező beton biztosra szeretné intézni az ügyét. Ha bízik a nővérében (és láthatóan pedig nem) akkor nem kell, az amit írtam. Ha minden rendben zajlik és a nővér nem készül valami mással titokban, akkor is rendben van, bár semmi sem biztos úgy sem. Utólag már nem tud mit tenni, főleg, ha ne adj Isten el is hunyt.

Fölösleges költeni ügyvédre, közjegyzőre - ezt utólag már nem így szokták gondolni. És aki előre gondolkozik, az nyer. Az hogy mi a törvény, hogy egyből ők öröklik, az egy dolog, 50%.

2023. febr. 3. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!