Fizetés nélküli szabi valóban csak akkor adható ki ha az éves összes szabi már elfogyott vagy ez csak egy helyi önkényes alap nélküli szabály?
Nálunk erre hivatkoznak ha fizetetlenre akar vki menni hogy ha van éves rendes szabi vegye ki azt, és ha elfogyott csak akkor (vagy akkor se...)
Ilyen kitételt az Mtben nem találok. Ott az van, a fizetetlen teljesen a felek egyéni megállapodása, ha adja a cég
Van ilyen jogszabály?
Fizetettre se kell elengednie csak szólok. A szabadságod nagyrészével a munkáltató rendelkezik, nyugodtan megteheti, hogy nem enged fizetetlen szabira és fizetettre is csak úgy, hogy megmaradjon a szabid a kötelező leállásokra.
De teljesen felesleges itt a válaszolókkal viaskodni, ha jogszabályt akarsz, a munkáltatódtól követeld vagy keresd meg magadnak.
Mondjuk ha már ilyet találtál az Mt-ben, hogy felek egyéni megállapodása a fizetetlen szabi, abból egyértelműen következik, hogy ha a munkáltatód csak így hajlandó megállapodni akkor törvényesen teszi.
" hogy felek egyéni megállapodása a fizetetlen szabi, abból egyértelműen következik, hogy ha a munkáltatód csak így hajlandó megállapodni akkor törvényesen teszi."
Aha. Értem!! És akkor hadd kérdezzem meg ha én tudom olyat (mert tudok...) akit úgy engedtem egy fizetetlenre hogy a teljes éves fizetett még megvolt neki, akkor őt TÖRVÉNYTELENÜL engedték el?
Hiszen magad írod: ""hogy ha a munkáltatód csak így hajlandó megállapodni akkor törvényesen teszi."
Kizáró kitétel. Ha CSAK így TÖRVÉNYES, akkor evidensen minden másképp törvénytelen. Evidens.
"amikor meg zárva a cég és MUSZÁJ lesz elengednie hiszen zárva a cég... és akkor újra ott van hogy fizetetlen mert más már nincs... nagy ész...."
Nálunk volt ilyen, mert november végén nyögték be, hogy akkor most dec. 22-től január 6-ig mindenkit elküldenek. Akinek nem maradt ennyi szabija, attól a 2023. évi szabikból vonják le. Mondjuk az MT-re én nem tudok hivatkozni, mivel kormánytisztviselő vagyunk és ránk más vonatkozik. Kérdezd meg a HR-t, hogy szabadságok tekintetében rád az MT vagy a KIT vonatkozik. Szerintem a KIT, ha kormányhivatalban dolgozol és normális kinevezésed van, nem valami más szerződés. Ha a KIT, akkor a 131. paragrafus szól a fizetés nélküli szabadságról:
Eszerint:
(1) A kormánytisztviselőnek fizetés nélküli szabadság jár
a) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés időtartamára;
b) a külszolgálat időtartamára, ha házastársa vagy élettársa külszolgálatot teljesít;
c) a nemzetközi közigazgatási szakértői tevékenység időtartamára.
Nem tudom, ezek közül melyik vonatkozik rád.
Illetve a 129. paragrafus (5) alapján csak a szabadságod felével rendelkezel szabadon.
Kérdező, leírtad hogyan működik, aztán minekt kérdezel, hog yhogyan működik. mmmmmiért?
Az a feltétel, hogy megegyezz a munkáltatval. Ő azt mondta előbb a simát kell kivenni, aztán utána jöhet a fizetetlen. Ez a feltétele. ha belemész, megegyeztek, ha nem, nem.
Másoknak más feltételt mondott. Nem kizárt egyébként, hogy pont abból az esetből tanulva nem akarja engedni, hogy más is úgy menjen el fizetetlenre, hogy aztán még legyen lehetősége kivenni a fizetettet is.
De egyébként a munkáltatód azt is mondhatja, hogy "nem adunk fizetetlen szabit és kész". És ez is teljesen törvényes, hiszen megegyezés szerint törétnik a dolog és nem tudtatok megegyezni.
"hogy "nem adunk fizetetlen szabit és kész""
ÍGY VAN ! POntosan! de akkor miért nem ezt mondja és miért hivatkozik nem is létező jogszabályra? MIért nem azt mondj az én kompetenciám a kiadás /ki nem adás és én úgy döntöttem neked nem adom ki?
Miért nem ezt mondja? Mert ez őszinte egyenes válasz lenne? És az már nem jó? Hát hazudjunk helyette úgy a jó??
17, de.....
Te tényleg nem látod a különbséget aközött, hogy "előbb hasnzáld el a fizetetteket, utána mehetsz fizetettre" és aközött, hgoy "nem mehetsz fizetetlenre"?:D
Igazából téged sem értelek, hisz te is jobban jársz, ha előbb a fizetetteket használod el, mert így garantált, hogy nem marad bent a rendszerben plusz nap. szóval te is, meg a munkáltatód is jobban jár így, de mindegy.
De mi ez a felháborodás?
Meg hgoy hivatkoznak valamire, amire nem hivatkoznak? Mármint hivatkozni úg ykell, hogy megnevezel valamit... ha meg hivatkoztak rá, akkor nem kérdeznéd, hogy mire hivatkoznak:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!