A vevő az ingatlan műszaki állapotával tisztában van, annak állagát állapotát ismeri, azt megtekintett állapotban veszi meg, annak minden természetes tartozékaival együtt. Ez mit jelent?
Azt jelenti, hogy szar szerződést kötöttetek.
Egy szerződésben benne kell lenni a konkrét hibáknak, annak, hogy mikkel veszed át a házat, a lom, stb. eltakarítása kinek a feladata, és ha az eladóé milyen határidővel.
A gereblye, fűnyíró alapból nem az ingatlan része, ha megállapodtatok abban, hogy bútorozottan veszitek meg a lakást, akkor eleve azt is bele kellett volna írni a szerződésbe, és ahogy írta valaki: leltárt is kellett volna róla venni.
Ja, aztán még az eladó még garanciát is vállaljon a tévére, amit ott hagyatnál vele, ugye? :D
Egyáltalán ügyvéd kötötte ezt a szerződést?! Csak mert ingatlanszerződést csak ügyvéd köthet, de ennek olyan amatőr szaga van.
Egyáltalán be van jegyezve a Földhivatalba az új tulajdonjog? Ha nem, akkor érhet még meglepetés.
Természetes tartozék kifejezést nem találtam a google-ban, ezt viszont lényeges lehet: [link]
Ha csak annyi lenne írva, hogy tartozék, akkor mondhatnánk, hogy bizony a fűnyíró, stb is a tied (olvasd végig az oldalt), de a "természetes tartozék" értelmezhetetlen számomra.
Amúgy ha szemrevételezéskor nem láttad, hogy van egy karnyi repedés a falon, mert azt letapétázták, és te új tapétázáskor szembesülsz ezzel, azért igenis jogosult vagy javíttatásra, és talán a szerződéstől való elállásra is, de ennek most nem nézek utána, te megteheted.
Sőt, az, hogy te szemrevételeztél valamit, nem jelenti azt, hogy szakértői véleményed is van, hanem csak általános. X ideig igenis jogod van az ingatlannal kapcsolatosan jótállásra, ha jól tudom, hacsak nem bizonyítja az eladó, hogy annak a hibának tudatában vetted meg a házat. De mint mondtam, hiába szemrevételeztél, ha nem vagy szakértő, nem tudtál szakértői véleményt alkotni...
OFF: Borsodban utaztam egy buszon. Ott egy láthatóan szegény család arról beszélgetett, hogy hitelre megvettek egy házat, falun belül, tehát még ismerték is az illetőt, meg hát ott mindenki ismer mindenkit.
Adásvétel után az eladó amit tudott elvitt a házból. Leszedte az ajtókat, leszedte a kerítést és leadta vasba, meg hasonlók. Mesélték, hogy úgy mentek visszavásárolni a vastelepről a saját kerítésüket...
#12 Hülyék voltak... el kellett volna állni a szerződéstől, ill. feljelentést tehettek volna, vagy kártérítést és sérelmi díjért is perelhettek volna, ill. kezdeményezhettek volna a gyorsabb eljárás érdekében peren kívüli megállapodást. Talán még jobban is kijöttek volna, hiszen még perköltséget is az eladónak kellett volna állnia.
De fel is jelenthették volna az eladót.
Persze ha csak a földet vették meg, a házat úgy, hogy az nem lakható, bontandó rom, akkor talán nem.
Tévé, kávéfőző, rotációs kapa nem tartozék és nem bútor. Mindegyik műszaki eszköz. És csak akkor kell őket otthagyni, ha erre külön kitér az adásvételi szerződés.
Mondjuk, a rotációs kapa annyiban más helyzet, hogy ha egyszer már átadták a házat a szeméttel együtt, akkor azt már bizonytalan, hogy vissza tudnák-e perelni tőled. Mivel a szerződés a lomtalanításra se tér ki, ebből adódóan minden, amit otthagytak, a te tulajdonodba ment át. És ha mondjuk az ott található vashulladékot leadod, akkor az ára a tiéd lesz. Ugyanezen az elven, házátadás után a rotációs kapa is tiéd lett, mert arról sincs külön megállapodás, hogy az ott hagyott dolgok közül bármit is visszakérhetnek.
Én azt mondanám, hogy ha bérelnek neked egy konténert a hulladéknak, akkor ennek fejében megkapják a rotát. (Hacsak nem akarod te használni. Mert akkor legfeljebb azt engeded meg, hogy csináljanak róla egy fotót, amit nézegethetnek.)
Persze, hogy joga van. Ezek nem tartozékok, hanem berendezési tárgyak.
Ugye nem hitted, hogy otthagyja neked a TV-t? :D
A "tartozék" a polgári jogban azt takarja, amit az állag romlása nélkül nem lehetne elszállítani, pl. egy beépített kályha, ami a falban van, és ha onnan kiszeded, tönkremegy minden, az tartozék. Ami viszont csak oda van állítva, megfogod és viszed, az nem.
Tartozék az ablak, az ajtó (ez utóbbin még lehetne is vitatkozni, de a joggyakorlat szerint tartozék, mert a rendeltetésszerű használathoz szükséges), viszont nem tartozék példák a függönykarnis, vagy a csillár. Ezeket el lehet vinni.
" nálunk a szerződésben szerepelt külön, minden ingóság az ingatlanban a szerződés tárgyát is! képezi."
Az úgy más. Itt a tartozékok szerepelnek csak benne.
"Egyáltalán ügyvéd kötötte ezt a szerződést?! Csak mert ingatlanszerződést csak ügyvéd köthet, de ennek olyan amatőr szaga van."
Egyáltalán nem amatőr. Ez az általános megfogalmazás. Alapesetben az ingóságokra NEM terjed ki egy ingatlan adásvételi szerződés. Tehát ha a felek nem jelzik, hogy a konkrét szerződést arra is szeretnék kiterjeszteni, az ügyvédnek arra nem is szabad kitérnie. Sőt. Benne szokott lenni az is, hogy az ingatlant "tiszta, kiürített és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban" kell átadni.
"a "természetes tartozék" értelmezhetetlen számomra."
Számodra lehet, de aki ismeri a polgári jogot, annak a számára ez teljesen értelmes.
tegnap 15:34 "Számodra lehet, de aki ismeri a polgári jogot, annak a számára ez teljesen értelmes."
Érdekes. Csak mert rákerestem a googleban a "természetes tartozék"-ra, és nem jött ki sok találat erre a kifejezésre, csak gyakori kérdéses. Ha lenne ilyen jogi kifejezés, akkor bizony biztos találtam volna egy Ptk. jogszabályt, ahol ezeket definiálják, felsorolják, mondjuk, a 5:16. § után, de mivel te bizonyára ismered a polgári jogot, segítesz nekem ebben, és megadod a jogszabályhelyet is. (A "szerintem" ilyen esetben kevés, nem vélelmezéshez kell igazodni, hanem a jogszabályhoz.)
"Tartozék" és "alkotórész" kifejezést viszont találtam.
Pl. itt: [link]
"A "tartozék" a polgári jogban azt takarja, amit az állag romlása nélkül nem lehetne elszállítani, pl. egy beépített kályha, ami a falban van, és ha onnan kiszeded, tönkremegy minden, az tartozék. Ami viszont csak oda van állítva, megfogod és viszed, az nem."
Ez az alkotórész, nem tartozék.
5:15. § [Alkotórész]
A tulajdonjog kiterjed mindarra, ami a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetve az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne.
Az ajtó sem lehet vita tárgya, az is alkotórész, hiszen a fürdőszoba használhatósága ajtó nélkül számottevően csökken.
5:16. § [Tartozék]
A tulajdonjog kétség esetén kiterjed arra is, ami nem alkotórész ugyan, de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges vagy azt elősegíti.
Ennél fogva a rotációs kapát igenis tartozéknak lehet tekinteni, hiszen elősegíti a rendeltetésszerű használatot (feltételezem, nem egy panellakásról van szó).
"Csak mert rákerestem a googleban a "természetes tartozék"-ra, és nem jött ki sok találat erre a kifejezésre, csak gyakori kérdéses."
Nem jogszabályi kifejezés, hanem jogi formula. És tudod, mi nem a google-ből dolgozunk. :)
Aki ért a joghoz, tudja mi ez. Az, hogy te nem tudod, nem gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!