Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Válás utáni nev?

Válás utáni nev?

Figyelt kérdés
El váltunk 5 eve a volt nejemmel. Én azóta újra házasodtak, és a volt feleségem nem hajlandó le enni a nevem. Amit Kissnékent visel. Van valami módja, kerhetem, hogy ne viselje így? Sajnos kért már rá többször, hogy állok minden költséget ezzel kapcsolatban csak vegye le, de nem hajlandó. Van valami jogi útja? Köszönom.
2023. jan. 23. 18:17
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
87%
Azt mi bajod van belőle, ha Kissnének hívják?
2023. jan. 23. 18:35
 2/14 anonim ***** válasza:
90%
Nem kötelezheted névváltoztatásra, semmi jogi akadálya nincs, hogy megtartsa a férjezett nevét válás után
2023. jan. 23. 19:49
 3/14 A kérdező kommentje:
Miért akar az lenni? Ha már nyilván nem Az!! Főleg, hogy már hivatalosan is a feleségem viseli a nevem. Látom itt nem kapok választ erre.
2023. jan. 23. 21:38
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Megkaptad a választ, hivatalosan nevet változtatott a házasságkötésetekkor, jogosan viseli a nevet és nem kötelezheted a megváltoztatására.

4:28. § [Névviselés a házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után]

(1) A házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után az anyakönyvvezetőnek bejelentheti. Ebben az esetben sem viselheti a volt feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

(2) A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

(3) Újabb házasságkötés esetén a feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet tovább viselheti, azzal az eltéréssel, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.

2023. jan. 23. 22:30
 5/14 anonim ***** válasza:
89%
Ergo: ha újra férjhez megy, onnantól nem viselheti a nevedet. Egyébként ezt a -né dolgot nem értem, miért használják még sokan. Az én feleségem kerek perec kijelentette, hogy ő nem lesz -né, mert nagyon hülyén hangzik és elvenné a saját nevét, szóval szimplán felvette a vezetéknevemet a saját keresztnevéhez, de engem az sem zavart volna, ha megtartja a lánykori nevét.
2023. jan. 24. 08:40
 6/14 anonim ***** válasza:
82%
Én -né lettem, de nem "vettem el" a saját nevemet. Kissné Nagy Gizella.
2023. jan. 24. 10:07
 7/14 anonim ***** válasza:
90%

“ Ergo: ha újra férjhez megy, onnantól nem viselheti a nevedet.”

De viselheti, csak a né-t kell elhagyja, vagyis, ha Kissné Nagy Marika néven futott eddig, akkor Kiss Nagy Marika lesz, ha nem akar az új házassággal új nevet

2023. jan. 24. 10:24
 8/14 anonim ***** válasza:
74%
#6: Az én feleségem ebben a formában sem akarta, mert akkor meg a monogramja KKK lett volna. :D
2023. jan. 24. 10:28
 9/14 anonim ***** válasza:
66%

Nem, nincs!!!!! Az a neve.

Házasságakor csak egy opció, lehetőség, hogy akármelyik fél, vagy mindkettő is nevet változtathat egyszerűen. Nem kötelező, így a levételre , újra változtatásra sem kötelezheti senki. Főleg nem egy volt férj, aki már neki jogilag egy senki, idegen.

2023. jan. 24. 12:54
 10/14 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem ultragaz 😀Miért akar valaki Né lenni ha jogilag semmilyen köze nincs már az illetohoz.
2023. jan. 24. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!