Kimeríti a csalás vagy bármi hasonló fogalmát az, ha pénzügyi befektetőként hamis állításokat teszek az általam kezelt pénzekről?
3 éve végeztem az egyetemen, egyéni vállakozó vagyok, de nagyon kevés megkeresésem van.
Kezelek összegeket és érek el havi és éves profitot is rendszeresen, a munkámmal nincs gond, viszont ha leülök tárgyalni egy nagy tőkés emberrel, és őszinte vagyok, nem mernek nekem pénzt adni.
Az oldalalom, bemutatkozó szövegemben tehetek ki esetleg magasabb számokat, mint ami a reális?
A százalék ugyan az, csak a kezelt tőke lenne nagyobb papíron.
Mindenképp szeretnék legális maradni, de muszáj valahogy eladnom magam.
Rengeteg pénzt fizettem már marketingre, de az internet tele van hamis profilokkal, ahol 20-30 évesen ferrarikat mutogatnak, meg napi többtízezer dolláros bevételről beszélnek. Nft, kripto csoportokkal már tele a net és konrkétan érettségit éppen letevő gyerekek tartanak tanfolyamokat százezrekért és több tízezres havi szolgáltatásuk van.
Ha rájuk írok és kérdezek bármit, ami szakterület vagy bizonyítékot szeretnék én is a sikerekről, nem válaszolnak egyszerűen…
Ez mennyire van rendben?
Az oldalukon persze le van írva, hogy nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, magas a kockázata, stb stb. És hogy csupán csak oktatnak, semmi egyéb.
Közben havi szinten milliókat keresnek és 100+ tag van a fizetős csoportjaikban.
Szóval a kérdésem az lenne, hogy tényleg ennyire egyszerű bevédeni magad jogilag? És megoszthatsz bármit, ha alá van írva, hogy csak illusztráció és oktatás jellegű, akkor semmis az egész hazudozás?
A kérdés régi, de azért megpróbálom:
Kérdező!
A dolog attól függ, hogy egyrészről pontosan miben áll a hamis állításod... miben "hazudsz" tulajdonképpen a potenciális befektetőknek?
másrészről, amiért pénzt kérsz, az megfelel - e a valóságnak egyébként....
vagyis a "hazugság" ellenértéke - e a díjad?
Az üzleti életben és a büntetőjogi gyakorlatban - büntethetőséget korlátozó vagy kizáró körülmények - is van egy olyan, hogy indokolt (megengedett) kockázat.
Az üzleti életet - gondolom - nem kell magyarázni.
Jogilag a dolog úgy nézd ki, hogy eseti - bírói - mérlegelés körében kell megítélni azt, hogy megvolt - e az általad - hazugsággal - ígért eredmény elérésének az - -üzleti szempontból - reális lehetősége.
Ha olyan mértékben nem mondasz igazat a befektetőidnek, amit konkrét számítással (statisztikai adatokkal, mérleggel, eredménykimutatással, Cash flow - val) ugyan nem lehet alátámasztani, de - ésszerű üzleti körülmények között - mégis lehet reális egy általad ígért hozam, akkor ez nem hazugság és ezért pénzt kérni, NEM csalás.
DE!!!!
Mint mondtam, ez bírói megítélés, vagyis joggyakorlat kérdése.
A megengedett kockázat - ot nem tartalmazza a hatályos törvényünk kizáró (korlátozó) okként, ezt a bírói gyakorlat alakítja.
Hogy mi számít ésszerűnek.... hát ez mindenkinél mást jelent.
Nálam is... (én gazdasági büntetőjogász vagyok és csak rálátásom van a pénzügyi szektorra, mert nem a pénzügy a szakmám) és más nálad is, aki viszont pénzügyi szakember.
Azt minden gazdasági szakember (befektető) tudja, hogy a piaci szektorban, elengedhetetlen, hogy bizonyos üzleti kockázatot ne vállaljanak a profitért cserébe, akármilyen jók is a számok.
A legragyogóbb hozamot ígérő üzleti terv esetén is van kockázat. Tehát önmagában, az hogy kiszenezed a valóságot a hozamokkal egy kicsit, lehet, hogy hazugság, de - üzletileg és jogilag - megengedett kockázat, ha egyébként még reálisan be is jöhet a profit.
Ha pedig olyan szolgáltatásért kérsz pénzt, ami lehet reális, akkor a csalás célzata - jogtalan haszonszerzés - nem áll meg.
A célzatot ugyanis az elkövető szándékosságának át kell fognia, tehát a csaláshoz azt tudni kell az elkövetőnek, hogy az általa ígért előny bekövetkezésének az égvilágon semmi realitása nincs.
Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!