Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kimeríti a csalás vagy bármi...

Kimeríti a csalás vagy bármi hasonló fogalmát az, ha pénzügyi befektetőként hamis állításokat teszek az általam kezelt pénzekről?

Figyelt kérdés

3 éve végeztem az egyetemen, egyéni vállakozó vagyok, de nagyon kevés megkeresésem van.

Kezelek összegeket és érek el havi és éves profitot is rendszeresen, a munkámmal nincs gond, viszont ha leülök tárgyalni egy nagy tőkés emberrel, és őszinte vagyok, nem mernek nekem pénzt adni.

Az oldalalom, bemutatkozó szövegemben tehetek ki esetleg magasabb számokat, mint ami a reális?

A százalék ugyan az, csak a kezelt tőke lenne nagyobb papíron.

Mindenképp szeretnék legális maradni, de muszáj valahogy eladnom magam.

Rengeteg pénzt fizettem már marketingre, de az internet tele van hamis profilokkal, ahol 20-30 évesen ferrarikat mutogatnak, meg napi többtízezer dolláros bevételről beszélnek. Nft, kripto csoportokkal már tele a net és konrkétan érettségit éppen letevő gyerekek tartanak tanfolyamokat százezrekért és több tízezres havi szolgáltatásuk van.

Ha rájuk írok és kérdezek bármit, ami szakterület vagy bizonyítékot szeretnék én is a sikerekről, nem válaszolnak egyszerűen…

Ez mennyire van rendben?

Az oldalukon persze le van írva, hogy nem minősül pénzügyi tanácsadásnak, magas a kockázata, stb stb. És hogy csupán csak oktatnak, semmi egyéb.

Közben havi szinten milliókat keresnek és 100+ tag van a fizetős csoportjaikban.

Szóval a kérdésem az lenne, hogy tényleg ennyire egyszerű bevédeni magad jogilag? És megoszthatsz bármit, ha alá van írva, hogy csak illusztráció és oktatás jellegű, akkor semmis az egész hazudozás?

2023. jan. 15. 16:19
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

A kérdés régi, de azért megpróbálom:

Kérdező!

A dolog attól függ, hogy egyrészről pontosan miben áll a hamis állításod... miben "hazudsz" tulajdonképpen a potenciális befektetőknek?

másrészről, amiért pénzt kérsz, az megfelel - e a valóságnak egyébként....

vagyis a "hazugság" ellenértéke - e a díjad?

Az üzleti életben és a büntetőjogi gyakorlatban - büntethetőséget korlátozó vagy kizáró körülmények - is van egy olyan, hogy indokolt (megengedett) kockázat.

Az üzleti életet - gondolom - nem kell magyarázni.

Jogilag a dolog úgy nézd ki, hogy eseti - bírói - mérlegelés körében kell megítélni azt, hogy megvolt - e az általad - hazugsággal - ígért eredmény elérésének az - -üzleti szempontból - reális lehetősége.

Ha olyan mértékben nem mondasz igazat a befektetőidnek, amit konkrét számítással (statisztikai adatokkal, mérleggel, eredménykimutatással, Cash flow - val) ugyan nem lehet alátámasztani, de - ésszerű üzleti körülmények között - mégis lehet reális egy általad ígért hozam, akkor ez nem hazugság és ezért pénzt kérni, NEM csalás.

DE!!!!

Mint mondtam, ez bírói megítélés, vagyis joggyakorlat kérdése.

A megengedett kockázat - ot nem tartalmazza a hatályos törvényünk kizáró (korlátozó) okként, ezt a bírói gyakorlat alakítja.

Hogy mi számít ésszerűnek.... hát ez mindenkinél mást jelent.

Nálam is... (én gazdasági büntetőjogász vagyok és csak rálátásom van a pénzügyi szektorra, mert nem a pénzügy a szakmám) és más nálad is, aki viszont pénzügyi szakember.

Azt minden gazdasági szakember (befektető) tudja, hogy a piaci szektorban, elengedhetetlen, hogy bizonyos üzleti kockázatot ne vállaljanak a profitért cserébe, akármilyen jók is a számok.

A legragyogóbb hozamot ígérő üzleti terv esetén is van kockázat. Tehát önmagában, az hogy kiszenezed a valóságot a hozamokkal egy kicsit, lehet, hogy hazugság, de - üzletileg és jogilag - megengedett kockázat, ha egyébként még reálisan be is jöhet a profit.

Ha pedig olyan szolgáltatásért kérsz pénzt, ami lehet reális, akkor a csalás célzata - jogtalan haszonszerzés - nem áll meg.

A célzatot ugyanis az elkövető szándékosságának át kell fognia, tehát a csaláshoz azt tudni kell az elkövetőnek, hogy az általa ígért előny bekövetkezésének az égvilágon semmi realitása nincs.

Remélem segítettem!

2023. aug. 28. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!