Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebben az esetben ki örököl és...

Ebben az esetben ki örököl és miért?

Figyelt kérdés

Adott egy 80 éves nő, végrendeletet nem hagy.

-sosem volt házas

-nincs gyermeke

-egy testvére volt, aki már nem él

-a testvérének két gyereke volt, közülük egy él

-él még a nő unokatestvére.

A kérdésem az, hogy ha végrendelet nélkül hal meg, akkor ki örököl, az illető elhunyt testvérének gyermeke vagy az illető még élő unokatestvére?

Vagy ezek a kapcsolatok túl távoliak és automatikusan az állam örökli?

2023. jan. 9. 19:15
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. És akkor például egy lakásból az unokatestvérnek semmi nem jut?
2023. jan. 9. 20:10
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

Ja persze hagyatéki ügyintéző meg kieső örökös...

Apám meghalt 25 éve. Mégsem örököltem a mamámtól (apám anyjától) semmit. Apám testvérei örököltek.

2023. jan. 9. 20:16
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
#12, ez esetben volt vagy végrendelet - és azt megtámadhattad volna köteles részre, de valószínűleg kiskorú voltál és senki nem képviselte az érdekeidet -, vagy eltartási szerződés, vagy mindent még az életében a nevükre iratott a mama.
2023. jan. 9. 20:21
 14/23 anonim ***** válasza:
Kérdező, te vagy az unokatestvér?
2023. jan. 9. 20:22
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

20.16-os, ha a mamád halálakor a mamádé volt a ház, akkor bizony Te is 1/3-részt kellett, hogy örökölj, mert az apukád helyébe Te léptél. Az elképzelhető, hogy az élő testvérek pl eltartási szerződést kötöttek a mamával, vagy a mama még léletében a két testvérre íratta a házat. Én is örököltem a nagyszüleim után az apám testvéreivel azonos mértékben, mert az apám sajnos meghalt és egyedüli gyereke voltam.

Jelen esetben a 80 éves nő két testvére örökölne, de mivel az egyik már meghalt, az ő részét a gyerekei öröklik. Pl ha 2 gyermeke van, akkor 1/4-1/4 rész a gyerekeké, 1/2 az élő testvéré.

Unokatestvér csak akkor jönne szóba, ha az örökhagyónak nincs egyenesági rokona, vagy testvére.

2023. jan. 9. 20:26
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
" És akkor például egy lakásból az unokatestvérnek semmi nem jut?" Nem, miért jutna? Van közelebbi rokon. Fura is lenen ha a teljes rokonságban szórnák szét az örökséget.. Mire föl?
2023. jan. 9. 20:42
 17/23 anonim ***** válasza:
56%
4es voltam és köszönöm a segítséget és bocsi, hogy ide írtam a kérdést.
2023. jan. 9. 20:51
 18/23 A kérdező kommentje:

15- Az örökhagyónak egy testvére volt, s ő halt meg. A testvérnek volt két gyermeke, az első él, a második meghalt gyermektelenül.

Akkor kvázi végrendeletet hiányában az egész vagyon az örökhagyó elhunyt testvérének az egyetlen élő gyermekéé?

2023. jan. 10. 01:21
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
01.21, igen, akkor ő az egyedüli örökös.
2023. jan. 10. 02:44
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
#18: Igen, pontosan így van.
2023. jan. 10. 07:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!