Ebben az esetben ki örököl és miért?
Adott egy 80 éves nő, végrendeletet nem hagy.
-sosem volt házas
-nincs gyermeke
-egy testvére volt, aki már nem él
-a testvérének két gyereke volt, közülük egy él
-él még a nő unokatestvére.
A kérdésem az, hogy ha végrendelet nélkül hal meg, akkor ki örököl, az illető elhunyt testvérének gyermeke vagy az illető még élő unokatestvére?
Vagy ezek a kapcsolatok túl távoliak és automatikusan az állam örökli?
Ja persze hagyatéki ügyintéző meg kieső örökös...
Apám meghalt 25 éve. Mégsem örököltem a mamámtól (apám anyjától) semmit. Apám testvérei örököltek.
20.16-os, ha a mamád halálakor a mamádé volt a ház, akkor bizony Te is 1/3-részt kellett, hogy örökölj, mert az apukád helyébe Te léptél. Az elképzelhető, hogy az élő testvérek pl eltartási szerződést kötöttek a mamával, vagy a mama még léletében a két testvérre íratta a házat. Én is örököltem a nagyszüleim után az apám testvéreivel azonos mértékben, mert az apám sajnos meghalt és egyedüli gyereke voltam.
Jelen esetben a 80 éves nő két testvére örökölne, de mivel az egyik már meghalt, az ő részét a gyerekei öröklik. Pl ha 2 gyermeke van, akkor 1/4-1/4 rész a gyerekeké, 1/2 az élő testvéré.
Unokatestvér csak akkor jönne szóba, ha az örökhagyónak nincs egyenesági rokona, vagy testvére.
15- Az örökhagyónak egy testvére volt, s ő halt meg. A testvérnek volt két gyermeke, az első él, a második meghalt gyermektelenül.
Akkor kvázi végrendeletet hiányában az egész vagyon az örökhagyó elhunyt testvérének az egyetlen élő gyermekéé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!