Ha valaki miattam lesz öngyilkos az bűncselekmény?
"Segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmèny. Nem kell utána ugrani, de egy segélyhívás a minimum. Aki ennyit se tesz, az jogsértést követ el."
És ha hívok egy mentőt, ami mire kiér, már 15 perce halott, akkor eleget tettem állampolgári kötelezettségemnek? Vagy akkor jogilag az lesz a probléma, hogy meg kellett volna próbálnom lebeszélni róla?
Amúgy tudom, ez jogilag nem módosítja érdemben a dolgot, de én olyan szitura gondoltam, ahol a felek ismerik egymást, és azért nem menti meg a másikat, hogy ezzel megmentse a földi dolgoktól. De ez jogilag olyan mindegy nem? Amúgy az a véleményem, hogyha valaki nem szeret élni, akkor nem kell kényszeríteni őt az életre. Persze ha valaki nem kap meg egy telefont, akkor azért ne legyen öngyilkos nyilván. De komolyabb dolgokért a világnézetem szerint belefér.
És ha hívok egy mentőt, ami mire kiér, már 15 perce halott, akkor eleget tettem állampolgári kötelezettségemnek?
Igen, még akkor is eleget tettél.
"ha valakit a munkahelyén zaklat a főnöke és emiatt kiugrana az ablakon..."
A főnök nem tudja, hogy szuicid hajlamú a beosztottja.
Ezért nincs semmi akkor sem, ha valakinek az exe szerelmi bánatában megöli magát.
A kérdező esete más. Tudja jól, hogy mentálisan beteg az ismerőse, tudja hogy belehalhat jó eséllyel, mégis bántja, ahogy ő fogalmaz, kihasználja.
Ez már azért kicsit durvább.
"Igen, még akkor is eleget tettél."
Tehát ha kihívok egy mentőt, de az 15 perc múlva ér ide, akkor nem mindegy, hogy hagyom e vagy mentőt hívok? Értem én a logikát, szóltam nekik, de hát mire ők kiérnek, addigra leugrik.
"A főnök nem tudja, hogy szuicid hajlamú a beosztottja."
És ha szólnak a főnökének, de nem hagyja abba? Akkor utólag mi lenne? A főnök azzal védekezne, hogy az alkalmazottja rosszul dogozott, ő meg rászólt. Aki a főnök ellen van, ő meg azt mondja, hogy indokolatlanul zaklatta a beosztottat. Akkor mi lenne? Tegyük fel, tényleg indokolatlan volt a főnök, de ő azt mondja, hogy a munkáját végezte, csak ez stresszes dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!