Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha kárt okoz valaki, de a...

Ha kárt okoz valaki, de a károsult csak soká javítja a hibát, akkor az inflációval növelt javítási költség ráterhelhető a károkozóra?

Figyelt kérdés
Vagy csak a kár okozás mértékéig a kár keletkezének időpontjában jelentkező kárösszeg fizetethető ki abban az esetben, ha a károsult nem sürgeti a kár javítását?

2022. nov. 21. 21:21
 1/1 anonim ***** válasza:

Ez nem ilyen egyértelmű.

Attól függ milyen kár, ki okozta, milyen sérelemmel jár.

Ha rátolat egy autós a biciklidre akkor neked meg kell térítse a károdat - kell egy biciklit neked szerválnia. Ha ez javítással megy akkor azzal, ha vennie kell egy másikat akkor azzal. Hogy ezt 1 hónap múlva teszi meg vagy 5 hónap múlva, az lényegtelen, nem neked kell az "inflációval növelt javítási költségről" elmélkedned, neki kell kifizetnie a javítást és ha az közben drágább lett akkor azt a magasabb összeget.

Vagyis ha most összetöri a biciklidet és most a szerelő megcsinálná 20 ezerét, de csak februárban viszi szervizbe amikor már 40 ezret kérnek el ugyanazért a munkáért - neki akkor ezt a 40-t is ki kell fizetnie, hiszen csak így lesz jó a biciklid. Neki nem megtérítenie kell a károdat hanem kifizetnie a javítását.

Más a helyzet ha ott abban a pillanatban amikor megnyomta a biciklidet akkor megegyeztek, hogy ad neked 20 ezret a károdért cserébe. Akkor később már nem számít, hogy neked 3 hónap múlva volt időd szervizbe vinni és akkor már 40 ezerbe kerül a javítása. Akkor te elfogadtad a kártérítést pénzben és az ügynek vége.

"Vagy csak a kár okozás mértékéig a kár keletkezének időpontjában jelentkező kárösszeg fizetethető ki"

Nem. Ha abban a pillanatban (nem sokkal később) egyeztek meg a kártérítés mértékében és azt egyből át is adja, akkor több pénzt később nem lehet tőle kérni.

Azonban ha ő azt vállalta, hogy megjavíttatja, akkor neki azt kell kifizetnie amibe éppen akkor kerül a javítás amikor ő a szervizbe elviszi. Itt nem a károkozás mértéke számít, hanem hogy meg kell csináltatnia a hibát.

Konkrét saját történés: beletolattam egy álló kocsiba, megnyomtam az ajtaját. A tulaj rögtön felhívta a szerelőjét és kihangosította a hívást. Elmondta neki mi történt, mi a hiba, hol van a sérülés mit okoz (nem nyílt az ajtó). Megkérdezte mennyibe fog kerülni megcsináltatni. A szerelő elmondta az összeget. Én odaadtam a tulajnak, mélyen elnézést kértem és többet nem láttuk egymást. Az, hogy mikor csináltatta meg a kocsiját és akkor mennyibe került neki az már engem, a károkozót nem érintett. Ha várt vele hónapokig akkor nyilván már nem volt elég az a pénz amit tőlem elkért, de már nem volt joga többet kérni.

Másik eset, szintén saját: nekem tolatott egy másik sofőr és ugyanúgy megnyomta a kocsim ajtaját. Ekkor biztosítóval intéztük. Megtörtént a kárfelvétel, a biztosító adatfelvétele és én csak leadtam a szervizben a kocsimat a problémával. Fogalmam sincsen mennyibe került megcsináltatni, mert azt már a szerelő és a két biztosító társaság intézte egymással. Azt az árat kellett a károkozónak a biztosításával együtt (önrész) kifizetnie amibe pont akkor került amikor én elvittem megcsináltatni - több héttel később. Tehát nem aznap került annyiba amikor a baleset volt, hanem amikor éppen csinálta a szerelő. Vagyis ebben már kifizette az "inflációval növelt javítási költséget".

2022. nov. 22. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!