Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A "rokkantsági ellátás"...

A "rokkantsági ellátás" szerzett jog és nem visszavonható?

Figyelt kérdés

"felülvizsgálkat többet nem szükséges", D kategóriás (80%), régi nevén "rokkantsági nyugdíj", amely átnevezésre került "rokkantsági ellátásra".

Viszont ha ellátás, akkor nem nyugdíj.

És emiatt gondolkodok, hogy vajon visszavonható / megszüntethető vagy ez az elnevezés nem jelenti a jogi helyzetének megváltozását?

Valaki tisztában van ezzel?

2022. nov. 18. 07:55
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

na igen.

most azt nem is tudom, hogy az öreghségi minimál még ma is 28500,- ?

mert ugye sok támogatás ebből indul ki ...

2022. nov. 18. 14:34
 12/17 anonim ***** válasza:
Igen, még 28500.
2022. nov. 18. 14:38
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

"vagy a "szerzett jog"-ot úgy kell éretni, hogy szerzett ugyan, de bármikor visszavonható?"

Nem, úgy kell érteni, hogy a rokkantság egy állapot és NEM JOG!

Pláne nem SZERZETT jog.

2022. nov. 18. 22:05
 14/17 A kérdező kommentje:

13 - na akkor máris megvan a válasz.

csak az a fura, ha leírják, hogy "újabb felülvizsgálatra nem szükséges", azaz a kb 5-6 soros felülvizsgálat után eldöntötték, hogy ez már végeleges, és nem kell több felülvizsgálat, akkor vajon mi történhet, ami miatt kitalálják, hogy mégis kell?

az állapot nyilván nem változik (max rosszabbodik), akkor feltételezem, valami jogszabály-módosulásnak kell jönnie ahhoz, hogy azt mondják, ismét felülvizsgálják mégis. nem?

az pedig hogy szerzett jog vagy állapot, oké, de ugye amíg ezt nyugdíjnak hívták és véglegesítették (pontosabban csak végleges esetén hívták nyugdíjnak), addig ugyan olyan szerzett jognak tarttották, mint az öregségi nyugdíjat, és emlékszem, úgy is hívták, hogy "saját jogú".

és szerzett jognak szoktunk hívni olyat, amikor eleget teszünk, megfelelünk X jogszabályi feltételnek, és abból következően van valami, nem?

de szerintem káosz van ezen a téren, mert én is tapasztalom, hogy egyszer nyugdíjként értelmezik, de aztán egy másik pl. emelési alkalommal meg nem. de következő alkalommal megint igen, szóval mintha fogalmuk se lenne, csak ők is random döntögetnek. na meg mégis a Nyugdíjfolyósítótól jön, így aztán gondolom, emiatt is van, hogy sokszor egybe veszik a nyugdíjjal ... vagy passz.

csak olyan jó lenne tisztában lenni vele.

2022. nov. 19. 06:55
 15/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, kevered a fogalmakat, ezért van a zavar a fejedben.

Figyelj oda arra mit írtak le, hol, mire, ahogy arra is amit itt válaszoltak neked.

Más területen, más a jelentése ezeknek a fogalmaknak, nem hozhatod össze őket.

Leírta érthetően a 13-as: "Nem, úgy kell érteni, hogy a rokkantság egy állapot és NEM JOG! Pláne nem SZERZETT jog."

Pontosan emiatt az, hogy valakinek nem kell újabb felülvizsgálat - az nem jog lesz hanem állapot. Az az állapota, hogy vak vagy hiányzik a lába és ez nem fog megváltozni sajnos, EZÉRT nem kell újabb felülvizsgálata később. De éppen így ha valaki mozgásában korlátozott egy balesete miatt, az szerencsére sok esetben javítható műtéttel, terápiával, egyébbel. Itt sem joga az hogy mozgássérült, hanem állapota. Csak ez szerencsére nem állandó állapota, hanem idővel javul.

Ha pedig javult és egy felülvizsgálaton ezt megállapítják, akkor már az a JOGA nem lesz utána, hogy megkapja a rokkantsági ellátást. Mert megszűnt annak feltétele, már nem rokkant.

Korábban is így volt, csak akkor nyugdíjnak nevezték a nyugdíj korhatár előtt is. Vagyis ha egy 30 éves embert ért ilyen baleset, ami pénzt kapott annak is rokkantnyugdíj volt a neve. De azt is visszavonták ha kiderült, hogy már nem rokkant.

Most életkorhoz van kötve. A nyugdíjkorhatár előtt járadék, utána már nyugdíj. Mivel utána már hiába szűnik meg az oka a járadéknak, nem fog tudni dolgozni menni, mert már túl idős hozzá.

Nem random döntögetnek, pontosan meg van határozva a szabályozásban mikor mi történik. Csak te kevered össze a szezont a fazonnal.

2022. nov. 19. 10:15
 16/17 A kérdező kommentje:

oké, csak ugye a jogban létezik ilyen, hogy szerzett jog. értem én, hogy egy állapot, na csak ha azt írták le a sokadik felülvizsgálat után, hogy "további felülvizsgálat nem szükséges", akkor hiába ÁLLAPOT, na de jogerős határozatban leírták, hogy ez így marad és kész.

szóval akkor ezt minek nevezzem?

még egy dolog: hidd el, nem keverem a szezont, tapasztalom, hogy káosz van a rendszerben, de oké, én nem érthetek hozzá. akkor csak azt mondom, hogy fura.

2022. nov. 28. 10:25
 17/17 anonim ***** válasza:

Nem tudom jobban elmagyarázni, mint már megtettem. Olvasd el kérlek figyelmesen!

A "szerzett jog" azt jelenti, hogy korábban nem volt ez a joga, de történt valami változás ami miatt már van ez a joga.

Nekem most nincs jogom használni a mozgássérült parkolót, de ha baleset érne és én is mozgássérült lennék, onnantól szerzett jogom lenne használni nekem is. Amint rendbe jönnék és nem lennék mozgássérült, ezt elveszteném. De ilyen a diákkedvezmény is. Hiába van a jogban a diákoknál kedvezmény, ha én nem vagyok rá jogosult mert nem vagyok diák. Ha beiratkoznék nappali tagozatra akkor már szerzett jogként én is igénybe vehetném a diákkedvezményeket, egészen amíg nappalin vagyok diák. Ennyi, ne gondolj bele többet!

Egy teljesen más dolog a rokkantság, mint állapot és annak felülvizsgálata. Ezt kevered.

A nyugdíj is egy szerzett jog, mert HA van legalább 20 év szolgálati időd és megfelelő járulékfizetésed, egyben betöltötted a nyugdíjkorhatárt akkor lehetsz nyugdíjas. Ha nincs meg a szolgálati idő VAGY nem vagy 65 éves akkor nem mehetsz nyugdíjba. A rokkantsági ellátás a szerzett jog, mert ahhoz rokkantnak kell lenni, hogy megkapd. Ha nem vagy rokkant akkor nem jár az ellátás. Ezt kell felülvizsgálni időnként, hogy ez a rokkantság fenn áll-e még vagy sem. Mivel van olyan ami nem múlik el, nem nő ki valaki szeme vagy lába idővel sajnos, így van amikor ezt a döntést hozzák, hogy "további felülvizsgálat nem szükséges". Mert hiába megy el a következő felülvizsgálatra akkor sem lesz kinőve a lába, így felesleges újra meg újra elmennie.

Ettől még ugyanúgy szerzett joga a rokkantsági ellátás amíg be nem tölti a nyugdíjkorhatárt. Onnantól meg nyugdíjat fog kapni és ennyi.

2022. nov. 28. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!