Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Törvényesen kérnek-e a bíróság...

Törvényesen kérnek-e a bíróságok, hatóságok az iratbetekintésért pénzt?

Figyelt kérdés

Akár oldalanként 100 forintot.

Akár igen, akár nem, miért?

Köszönettel várom a válaszokat.

2022. nov. 5. 11:31
 1/7 A kérdező kommentje:
Arra gondolok, hogy valaki a saját ügyét akarja tanulmányozni, esetleg iratmásolatot kérni.
2022. nov. 5. 11:32
 2/7 A kérdező kommentje:

Szerintem az ügyiratok személyes vagy közérdekű adatoknak minősülnek, ezért nem kérhetnek pénzt, maximum önköltségi másolási díjat.

Szerintem kérésre elektronikusan is kötelesek kiadni, amiért szintén nem kérhetnek pénzt.

Jól gondolom?

2022. nov. 5. 11:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én kértem betekintést, és ingyen kaptam meg a szükséges iratokat, idén nyáron.
2022. nov. 5. 14:28
 4/7 A kérdező kommentje:

Akkor az egy jogtisztelő hivatal volt.

Korábban volt dolgom egy jogtipró járásbírósággal, nem elég, hogy a jogaimból jogellenesen ki akartak forgatni, de még 100 forintot is kértek oldalanként és nem tudták levezetni, mire alapozzák a pénzkövetelést.

2022. nov. 5. 20:44
 5/7 anonim ***** válasza:
Oké, Levike.
2022. nov. 5. 21:21
 6/7 A kérdező kommentje:
Valakivel összekeversz ötös, de ha tudsz, a kérdésre is válaszolhatnál.
2022. nov. 6. 03:53
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, törvényesen, mivel ez az összeg (100,- Ft/oldal) jogszabályba van foglalva.

Egyébként meg egyszer mindenki megkapja a saját ügyében az iratokat, ez alapvető. A további másolatokért kell fizetni, vagy ha pl. elektronikusan küldték, de te mégis papír alapon akarod megkapni.

2022. nov. 6. 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!