Szomszéd fája ágai átnyik hozzánk is, lehull a gyümölcs az a miénk, jogilag?
Igen.
De leszedni ne szedd le, azzal csak a kötözködés jár, pedig azt is megtehetnéd.
Ha a szomszédod mérgelődik ha felszeded a lehullott gyümölcsöt mond meg neki hogy nem is szabadna átlógnia a fájának, akár a jegyzőnél is jelezhetnéd, hogy intézkedjen a fa ágának levágása ügyében. Nyugodtan megteheti hogy úgy metszi meg a fát, hogy ne lógjon át a kertedbe - ez dolga is lenne.
Nekünk is lóg át a szomszédba termő águnk, pedig igyekszünk úgy metszeni, hogy ne zavarjon mást a mi növényünk, de nem mindig sikerül. természetes hogy akkor le is szedheti ami az átnőtt ágon van, hiszen az már nem az én kertem és én nem is tudnám leszedni, ha lepotyog akkor meg köszönöm neki, hogy nem kell nekem átmenni és felszedni ahogy illene.
Az 1-2. válasz baromság. Ezt a kérdést egyébként még a Polgári törvénykönyv is szabályozza (2013. évi V. törvény):
"5:25. §[A szomszédos telek igénybevétele]
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni."
Nemhogy azé a gyümölcs, akié a fa, a szomszédja még köteles is a saját telkére beengedni, hogy a telkére lehulló gyümölcsöket összeszedhesse az a szomszéd, akinek telkén a fa áll.
Tehát kérdező: ha leszeded a fa telkedre áthajló ágáról a gyümölcsöt, vagy akár csak felszeded a kertedbe lehullott gyümölcsöt, azzal lopást követsz el. Merthogy az a gyümölcs a szomszédodat illeti.
#3 Félreértelmezed a dolgot.
HA a fa tulajdonosa jelzi, hogy menne át leszedni a gyümölcsöt vagy felszedni ami leesett akkor át kell engedni. De ha nem jelzi akkor a gyümölcs azé akihez leesett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!