Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szomszédom markolóval eltúratt...

Szomszédom markolóval eltúratta a gyümölcsfáimat. Feljelentés?

Figyelt kérdés

Van a városon kívül egy bekerítetlen hobbitelkem. A földút túlsó oldalán lévő nagyobb terület tulajdonosa területrendezés címszó alatt eltúratta a szélső bokraimat, fáimat, köztük egy 25 éves szilvafát gyökerestől eltüntetett.

Ma beszéltem vele, szerinte ez közterület (ergo, oda nem ültethetek semmit), hallani sem akar kártérítésről. Holnap megnézem a földhivatalban, de valószínű, hogy ez még bőven az én területem.

Ha feljelentem (rongálás, lopás, 50-100 E értékben), akkor a rendőrség foglalkozik vele? Vagy azt mondják, polgári pert indítsak?

2012. nov. 20. 18:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Erre van az hogyha besötétedik akkor nincs tanú.
2012. nov. 20. 18:56
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg foglalkozik, de ha nem, megmondják, hová kell fordulnod.
2012. nov. 20. 19:04
 3/10 Komplikato ***** válasza:
50%
Ha az utat csak a telek tulajdonosok használták, akkor nem közterület, ellenben ha utca szinten használta bárki és ez több éve tart, akkor átminősülget sajnos azzá. Ezért ezt tisztázni kéne.
2012. nov. 20. 19:55
 4/10 A kérdező kommentje:
Az út nyilvános, de a fáim-bokraim nem az úton (kitaposott kocsinyomon) voltak, hanem 2 méterre tőle volt a legközelebbi. Szerintem a kocsinyomig az enyém, vagy talán még a kocsinyom fele is.
2012. nov. 20. 20:50
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha még is közterületen lettek volna, akkor sem szabad kivágni a fát engedély nélkül. A jogszabály szerint az engedéllyel kivágott fát is pótolni kell annak, aki kivágta, méghozzá meg van határozva, hogy milyen vastag legyen a törzse. és hogy hányat kell egy helyett ültetni. A helyi jegyző illetékes az ügyben. Ha a tied volt a fa, akkor pedig kártérítéssel tartozik.
2012. nov. 20. 21:58
 6/10 anonim ***** válasza:

amíg nem méreted ki, addig azt sem tudod, meddig a tiéd a telek.

Ezzel akarsz perelni?!!!

Vagy az enyém a telek, vagy nem, vagy kért okozott, vagy nem ???

És ha nem a tiéd, akkor bukod a teljes eljárási díjat, és a cég perköltségét is.

2012. nov. 20. 23:10
 7/10 A kérdező kommentje:

Tegnap mérette ki a sajátját. Ha megnézem a tulajdoni lapot a földhivatalban ma délután, akkor az övétől kiindulva ki tudom mérni a saját telkem határát.

De mivel feltételezésem szerint nekem van igazam, a kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan tovább.

2012. nov. 21. 05:22
 8/10 anonim ***** válasza:
Ne a tulajdoni lapot nézd meg, hanem a területileg illetékes földhivatalnál a helyszínrajzot. Abból kiderül, hogy mettől meddig a tiéd a terület. Ha hitelt érdemlően megbizonyosodtál róla, hogy az adott terület a tiéd, ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést azzal a magyarázattal, hogy a szomszéd telkén területrendezés volt és ennek során x db gyümölcsfádat és egyéb növényedet eltüntettek, és ebből y forint károd keletkezett. Akkor először a szomszédot fogják meghallgatni, kivel végeztette a munkát, a munkát végzőtől pedig azt fogják megkérdezni, ki jelölte ki részére a munkaterületet. Így fognak eljutni ahhoz, hogy ténylegesen a szomszéd okozott neked kárt. De ad abszurdum, az is lehetséges, hogy a markoló kezelője volt túlbuzgó és ő okozta a kárt. Ne a szomszéd ellen tegyél feljelentést, mert ha bebizonyosodik, hogy nem az ő hibájából keletkezett a kár, ő fog téged a felesleges meghurcoltatása miatt beperelni.
2012. nov. 21. 09:06
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm, én is így gondoltam.

De sajnos romlott a helyzetem, most voltam a földhivatalnál, a rajzon nem volt méter, és azt mondták, ha hivatalos másolatot adnak ki, azon se lesz, csak tippelni lehet, vagy vonalzóval méregetni, arányítani.

Ahogy a telek ismert szélességéhez viszonyítottam a monitoron, egy kb-i távolságot néztem, majd lelépem, hogy hol lehet, feleslegesen még a 3000-et se akarom kifizetni a másolatért.

Láttam előzőleg egy földmérési lapot, amin fel volt tüntetve a kettőnk között lévő út szélessége, meg hogy a zártkertek (nem zárt valójában, csak ez az elnevezése) határolják, ebből gondoltam, hogy onnan az enyém a föld.

Viszont most a térképen az is rajta volt, hogy a zártkert elnevezésen belül is van egy közös használatú, vagyis közterület, tehát a telkemet nem az út határolja, hanem ez a közterületcsík. Így viszont már necces, majd lemérem.

Viszont ha közterület (külterület ugyan), akkor a jegyzőnél bejelenthetem szerintem, hogy ez az illető eltúrta a földet és a növényzetet. Ehhez nem lenne joga, legalább elrendezné a területet, mert jelenleg egy mélyedés lett ott. De nem nagyon bízom ebben.

2012. nov. 21. 16:20
 10/10 anonim ***** válasza:
Ha megvalósul a tényállás én még a vagyoni káron kívül nem vagyoni kártérítésre is behúznám az illetőt. Az egészséges környezethez való jog, tulajdonhoz való jog, etc. Ptk. nézegetése erősen ajánlott... jó munkát!
2012. nov. 29. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!