Apa milyen utón módon mondhat le a gyerköcről ha van apasági nyilatkozat ? Tartásdíjra kötelezhető lemondás után?
Lényeg hogy párom 12 hónaposan megcsalt (szerelmes lett egy másik lányba) engem hitegetett rávett hogy ne vetessem el a babát monden megjavul ez csak egy kis botlás.
Aztán jött a fekete leves az első közös poszt facebookon, ott altatta magánál stb.
A babát már nem lehett elvetetni.
Eközben írodott egy apasági nyialtkozat mert még akkor is hülyitett, manipulált.
Utána jártam dolgoknak, kétszer meg csalt a kapcsolatunk alatt és a mostani lánnyal is beszélgettem és neki úgy adta elő a dolgot hogy én felcsinaltattam magam és gyerekkel tartom magam melett nyílvan en is el mondtam a lánynak hogy mikkel hülyitett, a két stori nem egyezett.
És ezeket ő is megtudta hogy én megtudtam és bele kavartam az új kapcsolatába így már a gyerekről is le akar mondani mert tudja hogy hozzám már nem tud jönni de a másik lány megbocsátott neki és vele szeretné vígan élni életét új lappal.
De én a tartás díjjat mindenféleképpen szeretném kiszedni belőle.
A gyerek megszuletett? Ha igen es elismerte az apasagot akkor sehogy.
Ha meg terhes vagy ott a kezedben az elismero papir.
Ha nincs meg az elismero papir, akkor a szuletesekor apasagi vizsgalattal bebizonyitod.
Ha o az apja akkor a felelosseg a gyerektartas elol nem tud elmenkulni, plane nem egy lemondassal.
Az apaságról NEM LEHET lemondani, a tartásdíjat minden esetben köteles fizetni.
Ha nem lenne apasági nyilatkozat, akkor elöször az apaság megállapítását kellene kérni a bíróságon, és ö vagy elismeri önként, vagy kötelezik egy DNS vizsgálatra, amit neki kell fizetnie. (Ez akkor is így lenne, ha most mégis azt állítaná, hogy mégsem ö az apa)
Ha van apasági nyilatkozat, akkor ez a rész kiesik, a bíróság határozatba foglalja az apaság tényét, megállapítja a tartásdíj összegét (ezt minden esetben köteles fizetni), illetve a láthatást, amivel vagy él, vagy nem.
Az apaságról csak akkor mondhatna le, ha te férjhez mégy (együttélés nem elég) és a férjed hivatalosan örökbe akarja fogadni a gyereket. Ilyen esetben a biológiai apa lemondhat (és ezután nem kell tartásdíjat fizetnie), de ettöl kezdve a férj jogilag a gyerek apja, és egy esetleges váláskor ö lenne tartásdíjra kötelezett.
A tartásdíj jár, bármit is csinál, a DNS teszt könnyen bizonyítja, hogy ő az apa, és akkor jár neked a tartásdíj, függetlenül attól, hogy ő akar fizetni vagy sem.
........
Emellett becsülőm benned, hogy nem vetetted el a babát, bár szomorú, hogy a párod szamársága miatt egy ideig gondolkoztál az elvetetésén. Még mindig bánod, hogy nem vetetted el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!