Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Leverhetik majd rajtam apám...

Leverhetik majd rajtam apám temetési költségét?

Figyelt kérdés
Tini koromig nem fizetett semmit, amikor is picit megszorultunk, bíróságra kellett menni hogy fizessen. Inkább le akart mondani rólam mintsem kifizesse a havi 15 ezer forintot (amúgy több lett volna de inkább ennyiben megegyeztek). Soha nem nagyon tartottuk a kapcsolatot mert anyuval nem volt jó a viszonyuk ezért rám is pikkelt sajnos. Minden örökséget a féltestvéremre átiratott, hogy véletlenül se kapjak semmit. A gyerektartást is addig fizette amíg betöltöttem a 18-at, aztán hívott hogy neki amúgy sincs pénze meg beteg meg ez meg az, ő aztán biztos nem fizeti tovább. Pedig hivatalosan addig lett volna köteles amíg tanulok, de mivel már suli mellett is folyamatosan dolgoztam mondtam neki hogy legyen boldog vele, nyilván semmi kedvem nem volt ennyi teendő mellett megint bíróságra futkosni. Namost úgy néz ki, hogy bármikor kaphatom az infót, hogy meghalt. Viszont nagyon félek tőle, hogy esetleg rám akar majd vagy az új felesége vagy a féltesóm terhelni egy pár százezret a temetésre. Egyébként kb 10 éve több száz km-re lakok tőle. 18 éves korom óta mióta felhívott csakhogy szóljon nem fizet tovább, egyáltalán nem is beszéltünk. Van okom az aggodalomra?

2022. szept. 13. 10:08
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A temetés fizetése az elhunyt legközelebbi hozzátartozójának (itt a feleség) a dolga.

Ha örökölsz tőle valamit akkor az örökségből a temetés rád eső részét levonják.

Nem, ne mondj le az örökségedről (már ha van, amúgy mielőtt felmerülne, adósságot nem örökölhetsz).

2022. szept. 13. 10:12
 2/6 anonim ***** válasza:
94%
Ja most olvasom, ráadásul nem is fogsz semmit örökölni. Ajándékozási szerződéssel kapta meg a féltesó a mindenfélét, 10 éven belül? Mert akkor menj ügyvédhez, jár a köteles rész. Ha eladta a féltesónak akkor nem tehetsz semmit, kiforgatott teljesen.
2022. szept. 13. 10:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

"20. § (1) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) * végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa;

d) * az elhunyt egyéb, közeli hozzátartozója a törvényes öröklés rendje szerint.

(2) * Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat (fővárosban a kerületi önkormányzat) polgármestere, illetve ha az elhalálozásra a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen kerül sor, a főpolgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik."

[link]

2022. szept. 13. 10:30
 4/6 anonim ***** válasza:
96%
Jogilag nem, sőt ha örökségről lemondasz akkor a költségekről is, mármint amúgy ha épp olyan lenne a helyzet.
2022. szept. 13. 10:49
 5/6 anonim válasza:
100%
Nem.
2022. szept. 13. 11:22
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
2022. szept. 13. 11:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!