Elhunyt rokon tartozásait a bank átruházhatja a legközelebbi hozzátartozóra?
Édesapám pár éve meghalt, és körül-belül 3 millió forint értéknyi tartozása maradt a bank felé. Nem vagyok még 18, de aggódom, hogy ez hirtelen rám fog zúdúlni mire betöltöm a 18. születésnapom.
Én vagyok az egyetlen fia, egyéb rokonja nem nagyon van. Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Köteles vagyok fizetni, vagy el lehet állni az örökségtől?
Köszönöm!
Ha az örökséget kéred, a tartozás is jön. Ha lemondasz az örökségről, a tartozást se kapod meg.
Akkor érdemes elutasítani, ha az örökség kevesebb vagy ugyanakkora, mint az adósság.
Hagyateki tárgyalás?
Egyebkent csak a pozitiv orokseg ertekeig vagy felelos a negativ oroksegnel. Pl orokolsz egy 200000ft firgalmi erteku hasznalt kocsit de melle jon mondjuk 500k tartozas. Ekkor a bank csak 200000ftig tarthat igenyt a tartozásra, csak ezt a 200000ftot van lehetosege jogi uton behajtani. A maradek 300000ftrol kuldozgethet felszólítást, barmit de azt bírósági uton nem tudja behajtani.
Ez igy van. Ez a törvény.
Kivancsi vagyok hogy jartal es utana leirom hol hibaztal.
Az 5-ös jól írja, nem tudom, kik pontozták le.
Mivel több éve történt a haláleset, a hagyatéki eljárás már nyilván lezárult. Visszautasítani talán 15 naptári napig, vagy hasonló időtartamig lehetett volna. Ha az illető - ill. nevében a gondviselője - elfogadta az örökséget, akkor már helyt kell állni a tartozásért. Viszont csak az örökség értékéig.
Ptk. 7:96. § (1): "Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös ÖRÖKSÉGE EREJÉIG egyéb vagyonával is felel."
Ehhez nem kell 18 évesnek lenned, a tartozásokat már előbb is kérhetik. Már a hagyatéki tárgyaláson is kérhették volna, érthetetlen, miért nem tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!