Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elhunyt rokon tartozásait a...

Bab51 kérdése:

Elhunyt rokon tartozásait a bank átruházhatja a legközelebbi hozzátartozóra?

Figyelt kérdés

Édesapám pár éve meghalt, és körül-belül 3 millió forint értéknyi tartozása maradt a bank felé. Nem vagyok még 18, de aggódom, hogy ez hirtelen rám fog zúdúlni mire betöltöm a 18. születésnapom.

Én vagyok az egyetlen fia, egyéb rokonja nem nagyon van. Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Köteles vagyok fizetni, vagy el lehet állni az örökségtől?

Köszönöm!

2022. aug. 21. 14:14
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Hagyatéki végzésben mi van?
2022. aug. 21. 14:45
 2/10 anonim ***** válasza:
95%
Ötököltél utána valamit?
2022. aug. 21. 15:02
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha lemondasz az oroksegrol nem
2022. aug. 21. 15:02
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha az örökséget kéred, a tartozás is jön. Ha lemondasz az örökségről, a tartozást se kapod meg.

Akkor érdemes elutasítani, ha az örökség kevesebb vagy ugyanakkora, mint az adósság.

2022. aug. 21. 16:04
 5/10 anonim ***** válasza:
28%

Hagyateki tárgyalás?

Egyebkent csak a pozitiv orokseg ertekeig vagy felelos a negativ oroksegnel. Pl orokolsz egy 200000ft firgalmi erteku hasznalt kocsit de melle jon mondjuk 500k tartozas. Ekkor a bank csak 200000ftig tarthat igenyt a tartozásra, csak ezt a 200000ftot van lehetosege jogi uton behajtani. A maradek 300000ftrol kuldozgethet felszólítást, barmit de azt bírósági uton nem tudja behajtani.

2022. aug. 21. 16:40
 6/10 anonim ***** válasza:
56%
Ahogy #5 írja.
2022. aug. 21. 17:40
 7/10 anonim ***** válasza:
60%
5 - én is ezt hittem...
2022. aug. 21. 17:43
 8/10 anonim ***** válasza:
23%

Ez igy van. Ez a törvény.

Kivancsi vagyok hogy jartal es utana leirom hol hibaztal.

2022. aug. 21. 18:36
 9/10 anonim ***** válasza:
80%

Az 5-ös jól írja, nem tudom, kik pontozták le.

Mivel több éve történt a haláleset, a hagyatéki eljárás már nyilván lezárult. Visszautasítani talán 15 naptári napig, vagy hasonló időtartamig lehetett volna. Ha az illető - ill. nevében a gondviselője - elfogadta az örökséget, akkor már helyt kell állni a tartozásért. Viszont csak az örökség értékéig.

Ptk. 7:96. § (1): "Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös ÖRÖKSÉGE EREJÉIG egyéb vagyonával is felel."

[link]

Ehhez nem kell 18 évesnek lenned, a tartozásokat már előbb is kérhetik. Már a hagyatéki tárgyaláson is kérhették volna, érthetetlen, miért nem tették.

2022. aug. 23. 07:34
 10/10 anonim ***** válasza:
58%
En vagyok az 5os, pontosan tudom hogy igy van, hisz par honapja voltam hagyatekin, ott elmondtak. Es nalunk pont az allt fent hogy volt egy kis forgalmi erteku kocsi plusz 2millio tartozas, de mellé 2millio eletbiztositas. De az eletbiztositas nem kepezte a hagyatek reszet de csak orokosnek fizettek ki. Igy bar en lemondtam rola a testverem elfogadta orokolt egy kocsit egy 2millios tartozast es megkapta az eletbiztositast. Csak hogy csak a kocsi ertekeig hajtjato be a tartozas. Azt kifizette, a kulonbozetrol meg leveleket kuldozgetnek de semmit nem tudnak tenni. Nem lesz belole közjegyző,fizetes letiltas, csak végeláthatatlan felszolitas amit le kell szarni.
2022. aug. 23. 07:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!