Lakásbérlés esetén mi történik ha megváltozik a tulajdonos?
Másfél éve béreltem egy lakást, egy hete tudom, hogy megváltozott a tulajdonos. Ilyenkor érvényben marad az eredeti lakásbérleti szerződés az új tulajdonossal is, vagy az ingatlan adásvétellel megszűnt a szerződésem?
(Ha valaki tud segíteni: ) A Ptk. melyik része vonatkozik erre az esetre?
#2 Nem, a szerződése nem szűnik meg a lakás eladásával.
A tulajdonos úgy adja el az ingatlant, hogy abban bérlő van - az ára is ennek megfelelően alakítható.
Az új tulajdonos azonban felmondhatja a bérleti szerződést és arra pont ugyanazok a feltételek érvényesek, mintha az előző tulaj akarná felmondani.
Ahogy az 1-es belinkelte, a bérleti szerződés felmondásának meg van a maga módja.
Az eladás előtt dönthet úgy a tulaj, hogy felmond a bérlőnek - betartva a felmondás szabályait és az új tulajdonos már üresen, bérlő nélkül kapja meg a lakást - vagy épp a tulajdonosváltás alatt kell a bérlőnek kiköltöznie. De ha nem teszi, akkor az új tulajdonos mondhat fel.
Olyan nincsen, hogy eladják a lakást és a bérlőnk ezzel megszűnne a szerződése.
Nekem három éve hasonló volt.Az új tulaj írt egy szerződést, de mielőtt a közjegyzőhöz mentünk volna,beállított két férfivel és közölte, hogy sajnos el kell mennem.
A kauciót visszaadta és kitessékelt.Két napig a folyosón volt sok cuccom,mire el tudtam vinni.
Nagy sumákok a tulajok,ígérgetnek...aztán..
#5 Viszont ahogy leírod abból egyértelmű, hogy nem szűnt meg a szerződésed azzal hogy a tulaj megváltozott, ahhoz a régi tulajnak kellett előbb szerződést felmondania.
A kérdezőnek ez fontos válasz.
Sziasztok,
köszönöm a válaszokat.
Itt a 6:340 (2) tartalmazza, hogy az új tulajdonos lép a bérbeadó helyébe.
Az első válasz sokat segített, köszönöm.
#4: Én úgy tudom amíg szerződésed (és fizeted) van, addig megillet bérlőként a birtokvédelem, tehát nem muszáj elmenned ha 30 férfi állít oda, akkor sem.
Egyébként a tulajdonos engem is hasonló módon keresett fel ("nem egyedül megyek"), de én nem hagytam magam. :( sajnos nagyon szomorú, sokkoló az egész. "Két napig a folyosón volt sok cuccom,mire el tudtam vinni.".. nagyon sajnálom.
Köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!