Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elméleti kérdés: lehet valaki...

Elméleti kérdés: lehet valaki úgy katás, ha nem számláz egyáltalán?

Figyelt kérdés
Tehát van valamilyen megélhetési forrása, pl eltartják, de a tb meg a nyugdíj miatt ezt választja. Van egy végzettsége, amire kiváltotta, de a tényleges tevékenységet nem folytatja. Engem nem érint, mert alkalmazott vagyok, csak érdekel, hogy létezik-e ez a jelenség.

2022. aug. 6. 23:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell semmilyen végzettség, hogy katás legyél.

Ha nem akarsz számlázni, akkor minek? A tb-t fizetheted anélkül is, nyugdíjad meg a katából sem lesz sok...

2022. aug. 6. 23:07
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ami kimaradt, de fontos, a kata egy adózási forma, nem vállalkozási forma!
2022. aug. 6. 23:08
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszi, mondtam, hogy engem nem érint, csak érdekel. Lehet, hogy a nyugdíj nem lesz, sok, de valakinek számítanak a ledolgozott évek.
2022. aug. 6. 23:19
 4/7 anonim ***** válasza:

A KATA egy adózási forma vállalkozóknak.Több szempontból érthetetlen a felvetés.Az eü. szolg. járulékot munkanélküliek is maguknak fizetik, ezért nem kell vállalkozónak lenni.

A KATA-s adózású vállalkozónak gyakorlatilag nem lesz nyugdíja.Kb 50 000Ft-os nyugdíjra számíthat a befizetéséből.De ezt is minek, mikor ennyit magánnyugdíjpénztárba is befizethetsz?Emellett 40 év KATA-s jogviszonyt 20 év szolgálati időnek számítanak be.

Technikailag lehetséges az, hogy vállalkozást csinálsz és nem dolgozol egyáltalán, és fizeted a KATA-t.Viszont szerintem akkor is kell egy meghatározott összegű iparűzési adót fizetned, ha nincs semmi bevételed.Tehát semmi értelme az egésznek.

2022. aug. 6. 23:26
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

A nyugdíj miatt nem érdemes ezt választani - ha van más lehetőség, mert csak a minimálbér feleként veszik figyelembe a befizetést és ennek megfelelően az idő is csak kevesebbnek számít vele.

Amúgy nem rossz megoldás, legalább minimális szolgálati időnek számít és nem semminek, mintha csak a TB-t fizetnénk.

Volt egy olyan időszakom amikor részmunkában dolgoztam és a jövedelmem nem érte el a minimálbért. Akkor utána kerestem, hogy hogyan tudnám kiegészíteni a nyugdíjbefizetésemet, hogy magasabb legyen a befizetett járulékom pont a nyugdíjam miatt a jövőben. Sajnos ilyenkor külön kell szerződést kötni a nyugdíjbiztosítóval és sokkal többet kell befizetni, mivel a nyugdíjalapba a munkaadótól is megy be pénz, ráadásul csak annak lehet akinek egyáltalán nincsen járulékfizető állása. De neked kérdező ez lehetne a jó megoldás.

A TB járulékot is fizetheted te magad, ez most havonta mint "Egészségügyi szolgáltatási járulék" havonta 8400Ft. Ehhez a NAV-val kell szerződést kötnöd.

[link]

A nyugdíjjárulékhoz meg ez kell neked: "A szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodás". Te döntheted el, hogy mekkora jövedelem szerint akarsz befizetni járulékot és ezzel a minimálbérnek megfelelő vagy döntésed szerint nagyobb jövedelem szerint szerzel jogosultságot.

"Aki nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, vagy rá a biztosítás nem terjed ki, illetve, ha a biztosítása szünetel (pl. fizetés nélküli szabadság miatt), megállapodást köthet a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő, illetve a figyelembe vehető jövedelem megszerzése céljából. ... A megállapodás megkötésénél a nyugdíjjárulék-fizetés alapja a megállapodást kötő személy által meghatározott jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. "

A linken tavalyi a példa a kiszámításához az akkori minimálbérrel:

"Minimálbér alapján megkötött megállapodás esetén 2021. február 1-től 167.400 * 22% = 36.828 forint.

200.000 forint választott összeg esetén 200.000 * 22% = 44.000 forint."

[link]

Vagyis ha két szerződést kötsz a KATA helyett a két járulékra, akkor sem kell semmit csinálnod, mint befizetned. 8400Ft TB járulék meg 44000Ft nyugdíjjárulék befizetésével csak 2000Ft-tal fizetsz többet mint a KATA 50000Ft-ja, viszont a minimálbérnek megfelelő jövedelem lesz teljes idővel jóváírva érte a nyugdíjadhoz - a KATA-nál meg a fele.

2022. aug. 6. 23:30
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi 5, kimerítő válasz volt. Engem nem érint, mert alkalmazott vagyok, csak kíváncsi voltam.
2022. aug. 6. 23:36
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Persze, lehet azt csinálni.

Mi több; ha egyébként komolyan veszed a vállalkozást, de egy hónapban nem sikerül semmilyen munkát felhajtanod, akkor 0 forintos bevétel ellenére a NAV igenis igényt tart abban a hónapban is az 50.000 forintodra. Ráadásul adótartozásod csak 100.000 forint alatt lehet az adózási év végén, különben kiraknak a katából, évekre.

2022. aug. 7. 02:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!