Lehetséges-e családi név változtatás után lemondani az apáról? +ha büntetett előéletű lesz??
Olvastam egy hasonló kérdést, ahol tőlem egy pár évvel idősebb srác írta azt, hogy le szeretne mondani róla. Többen írták nem lehetséges, viszont én nem az eltartási miatt aggódom. Csak már sem lelkileg sem erkölcsileg nem viselem el ezt.. ebben az évben töltöm a 23 életévemet.
A sztori röviden:
Apám a születésem óta nem igazán foglakozik velem. Évek óta tartásdíj elmaradása van, munkahelyén feketén dolgozik hogy ne tudják tőle vonni. Amíg állami cégnél dolgozott, ez nem volt probléma. A mostani cég viszont kijelentette, viszont a vizsgálatok után kaptak bírságot emiatt.
Apámnak nincsen vagyona, nincs háza sem hagyatéka. Évekkel ezelőtt kifizették, amit elszórt.
Viszont van állami tartozása, 8 ha nem több millió forint.
Azt már nem is részletezem hogy havonta mennyit dohányzik és iszik. (Kb 135E forint.)
Végrehajtás folyik ellene, mivel az elmaradt gyerektartást díj (ami ugye a hitel előtt állna) és annak kamata sem vonható tőle jelenleg. Viszont ha a behajtó cég nem talál semmit a nevén, feljelentés után (ha édesanyám tényleg megteszi) börtönbe is csukhatják.
Ilyen esetben sem tudok lemondani róla? A nevemet megváltoztatom, rendben, de én nem szeretnék már ezek után kapcsolatot létesíteni vele. Amíg nem laktam otthon, próbáltam, annak az lett a vége hogy zsarolással alá íratott egy nyilatkozatot hogy lemondok a gyerektartásról (végül ezt anyukám megtámadta egy olyan nyilatkozattal hogy neki adom oda a jogot) így az övét a bíróság nem fogadta el. Sajnos manipulált annyira ő és az élettársa is, hogy megtegyem. Sajnos egy pillanatra elhittem, hogy szeretne velem törődni. Bíróság előtt sem lehetséges lemondani róla hogy az apám? Tudom, jogi út nagyon nem áll erre rendelkezésre, de bűntetett előélet után sem ?
19. De ha már így írod, így lesz, bár másik családi nevet szeretnék felvenni. Remélem nem kell oldalakat írni hogy miért azt. :)
20. Sajnálom :( most is eléggé nehéz lehet neki elhelyezkedni, megélni.. :(
22. Sok egészséget kívánok neki és kitartást! :(
Tudom, az élet nem egyszerű.
Tessék, itt a törvényi hivatkozás is:
"A helytállási kötelezettséggel kapcsolatban a jogszabály engedményt tartalmaz: Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek [Ptk. 7:96.§ (1) bekezdés] Megállapítható tehát, hogy tartozás öröklése esetén nem tartozunk helytállni a saját vagyonunkkal, csupán a megörökölt hagyaték mértékéig vagyunk köteles megfizetni a hitelezők részére.
Az imént ismertetett engedményhez képest egy további kedvező szabályt is tartalmaz a jogszabály:
Az öröklés megnyílása után az örökösnek lehetősége van visszautasítania az örökséget [Ptk. 7:89.§] Ez a szabály azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az örökhagyó hagyatéka nagyobb mértékben vagy kizárólag tartozásokat, adósságokat tartalmaz, azt nem köteles megörökölni az örökös. Ilyenkor a közjegyző előtt folyamatban lévő hagyatéki tárgyalásban kell bejelenteni a visszautasítás tényét.
A törvény biztosította lehetőséggel kapcsolatban megjegyzendő, hogy csakis a teljes örökség visszautasítására van lehetőség, azaz a tartozások öröklésének visszautasítására és a hagyaték tárgyát képező aktív vagyontárgyak megöröklésére egyidejűleg nincsen lehetőség. "
Ennek mi értelme van? Nagykorú vagy nem kell vele sem beszélned sem talalkoznod. Nem kötelező tartanod vele a kapcsolatot. Nyugodtan elküldhetet a büdös francba.
Hogy ő milyen adósságokat halmoz fel azzal ne törődj ha anyád elvált tőle se őt se téged nem kötelezhet senki az adosságai rendezésere. A hagyatéki tárgyaláson lemondasz az örökségről és kész, ami vélhetően tartozásból állna. Ennyi. Megváltoztatod a neved és próbálod elfelejteni, hogy volt egy apád. Biológiailag az marad akár mit csinálsz. Jogilag meg semmi nem köt hozzá így felselges amit szetetnél. Ez csak egy szimbólikus dolog lenne amire nincs lehetőség amúgy sem. Ha anyád megszünteti a gyerektartással kapcsolatos eljárást akár el is felejthetitek egymást örökre. Nem mellesleg 23 éves után már nem szoktak gyerektartást fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!