Lehetséges-e családi név változtatás után lemondani az apáról? +ha büntetett előéletű lesz??
Olvastam egy hasonló kérdést, ahol tőlem egy pár évvel idősebb srác írta azt, hogy le szeretne mondani róla. Többen írták nem lehetséges, viszont én nem az eltartási miatt aggódom. Csak már sem lelkileg sem erkölcsileg nem viselem el ezt.. ebben az évben töltöm a 23 életévemet.
A sztori röviden:
Apám a születésem óta nem igazán foglakozik velem. Évek óta tartásdíj elmaradása van, munkahelyén feketén dolgozik hogy ne tudják tőle vonni. Amíg állami cégnél dolgozott, ez nem volt probléma. A mostani cég viszont kijelentette, viszont a vizsgálatok után kaptak bírságot emiatt.
Apámnak nincsen vagyona, nincs háza sem hagyatéka. Évekkel ezelőtt kifizették, amit elszórt.
Viszont van állami tartozása, 8 ha nem több millió forint.
Azt már nem is részletezem hogy havonta mennyit dohányzik és iszik. (Kb 135E forint.)
Végrehajtás folyik ellene, mivel az elmaradt gyerektartást díj (ami ugye a hitel előtt állna) és annak kamata sem vonható tőle jelenleg. Viszont ha a behajtó cég nem talál semmit a nevén, feljelentés után (ha édesanyám tényleg megteszi) börtönbe is csukhatják.
Ilyen esetben sem tudok lemondani róla? A nevemet megváltoztatom, rendben, de én nem szeretnék már ezek után kapcsolatot létesíteni vele. Amíg nem laktam otthon, próbáltam, annak az lett a vége hogy zsarolással alá íratott egy nyilatkozatot hogy lemondok a gyerektartásról (végül ezt anyukám megtámadta egy olyan nyilatkozattal hogy neki adom oda a jogot) így az övét a bíróság nem fogadta el. Sajnos manipulált annyira ő és az élettársa is, hogy megtegyem. Sajnos egy pillanatra elhittem, hogy szeretne velem törődni. Bíróság előtt sem lehetséges lemondani róla hogy az apám? Tudom, jogi út nagyon nem áll erre rendelkezésre, de bűntetett előélet után sem ?
10. Most nekem kellene fizetni azért ha le szeretnék róla mondani? :(
Sajnos minél előbb, mivel milliós adósságot nem szeretnék, plusz a testvéreim nyilván köteleznének hogy fizessek bele.. bár remélem ők is észbe kapnak és lemondanak róla. Élettársát terheli valami ilyenkor? Az ő háztartásuk keresete 4x, vagyis apám, élettársa és a két fiú.
Ha most leszel 23, akkor két éve semmiféle gyerektartást nem ítélt a bíróság Neked.Valamit keversz. Amúgy az elmaradtad is fél évig lehet, gyereknek nem felnőttnek, ha 1 év után eszedbe jut, az késő.Az lehet, hogy mikor gyerek voltál és nem fizetett, azért zargatja a behajtó cég, de az egy másik jogi tényállás.Az élettársának hozzád végképpen semmi köze.
Szomorú, hogy apukád nem fizetett, de most már magadnak kell megoldanid.Gondolom dolgozol egyetem mellett.
14. Huh, hosszú lenne leirni ha nem érted amit írok..
Eddig sem fizetett és már 2 év elmaradása van. Akkor érettségiztem, azalatt sem fizetett. Nem én kértem most, ez az ügy azóta húzódik. Szóval folyósítani kellene 2 éve, amiből vagy vontak vagy nem. A cégből ki lett léptetve, a munkáltató benne volt abban hogy feketén dolgozzon.
Szakmát tanulok és nem, mellette nem dolgozom annyit hogy tudjam fizetni magamnak a költségeimet. Az ösztöndíj kevés, amit kapok gyakorlat alatt szinte semmi.
14. De hogy ne érts engem félre:
Év vesztes vagyok és szakma váltás miatt (érettségi előtt) is kiesett egy év így ezért lett meg később az érettségim. Pontosabban tavaly lett meg.
25 eves korig jar a rokontartas, ha nappalin tanul. Nem gyerektartas a neve, de hasonlo.
Viszont en ugy gondolom, hogy valoban kar mar ezen sirni, apad olyan, amilyen, sajnos nekem se es meg sokaknak se jutott jo apa, ez van.
Emeld fel a fejed, nezz elore aztan csokolom. Felnott vagy, nem okolhatod apadat mindenert egesz eletedben.
Lepj tovabb.
17. Én nem sírtam, csak el akarok tőle szakadni, teljesen más a kettő. Nem szeretném az ő nevét sem viselni, azt sem szeretném ha közöm lenne hozzá. Az, aki telefonon fenyeget és az utcán át néz rajtam, kiskoromban meg leszart, az nem apa. Persze ezzel nem azt mondom hogy csak nekem szar, de a hátralévő életemben nem fog szerepet játszani egy ilyen ember és pont. :)
A másik dolog meg az, hogy egy gyerek nem kéri hogy megszülessen, én is véletlenül jöttem. Szerintem ezért ne a gyerek szivjon, semmilyen szinten.
A jogi része pedig, pontosan 22 éves korig jár a gyerektartás, rokontartást meg nem igénylek. Ha nem lenne a jelenlegi helyzet, bíróságon megszűntetnénk az ügyet, de nem így van, nem mindenki szerencsés.
És nem is arra vagyok kíváncsi hogy meddig jár vagy mi jár, vagy mi nem jár. Hanem hogy hogyan tudok tőle elszakadni és lemondani arról, ami az "ővé". Ilyen gazdaság mellett nem hiányzik még egy pofon. :D
1. Vedd fel édesanyád vezetéknevét.
2. Ha majd meghal, akkor lemondhatsz az örökségről, előtte kár ebbe időt, pénzt, energiát fecsérelni.
3. Minek foglalkozol vele ennyit? Tojd le, ahogy ő is téged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!