Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy egydülálló férfi, akinek...

Egy egydülálló férfi, akinek nem voltak gyerekei, se szülei nem élnek már, ki örököl utána?

Figyelt kérdés
Unokatestvérei vannak, vagyis jelen esetben mi vagyunk, nem is tudom pontosan hányan. Mert az anyai ágon lévő unokatestvéreket ismerem csak. Sajnos nem nagyon tartottuk a kapcsolatot, mert messze laktunk egymástól, de gyerekkorukban évente elutaztunk hozzá. Végrendelete nem volt. Megtakarítását sem tudom, egy nagyon kis értékű háza volt,talán pár milliót érhet. De nem is érdekel az örökség, inkább az, hogy hányunknak kell fizetni a temetést. Van aki azt mondta, hogy 13-an, de ahogy számolom számomra nem így jön ki. De jobb lenne, mert most nem tudok sok pénzt előteremteni a temetésre. Amúgy nagyon kedveltem, az utóbbi időben viszont alkoholista lett, de annak ellenére is egy jóindulatú rendes ember maradt, csak hát mégis sokat változott. Valószínüleg az alkohol nagyban közrejátszhatott abban, hogy elhunyt.

2022. júl. 15. 19:03
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
#8: A szülők már meghaltak, ergo NEM örökölnek semmit, kiesnek az öröklésből (feltéve, hogy előbb haltak meg mint a kérdésben szereplő örökhagyó). Olvasd már el a MOKK leírását, ha nekem nem hiszel (aki napi szinten ezzel foglalkozik). Azért a közjegyzők tán csak jobban tudják, hidd el.
2022. júl. 15. 20:19
 12/20 A kérdező kommentje:
10 Köszi a választ, de azt tudom, hogy nem élnek a szülei. Anyukája vagy 10 éve halt meg, édesapja meg nagyon régen, több is mint 40 éve. Semmi infóm nincs az apa testvéreiről, mert még az elhunyt sem tartotta vele a kapcsolatot.
2022. júl. 15. 20:24
 13/20 anonim ***** válasza:

Igen, értettem kérdező, hogy a szülők nem élnek, úgy is írtam, hogy élhetNÉNEK (feltételes módban).

Ettől függetlenül a szülők testvérei közül még élhet valaki. Ha ritkább családnevű volt az elhunyt (és az apukája), akkor nagyobb esély van találni valakit (pl. facebookon). Nyilván egy Kiss, Nagy, Kovács nevűnél szinte 0 az esély. Csak azért forszírozom, hogy járjatok utána, mert anyagi és büntetőjogi felelősségetek tudatában kell nyilatkozni arról, hogy nincs tudomásotok más öröklésben érdekelt személyről. Ha bármikor felbukkan a semmiből a másik ágról egy érdekelt, akár 10 év múlva is kell fizetni a részét az örökségből, ugyanis a hagyatéki eljárás nem évül el, bármikor kérhető a lefolytatása, póthagyatéki eljárás indítása.

2022. júl. 15. 20:36
 14/20 anonim ***** válasza:
0%
Én úgy tudom, hogy aki meghalt, kiesik az öröklésből, így az ő örökösei nem örökölnek. Az öröklési lánc pedig csak párat lép vissza.
2022. júl. 15. 23:31
 15/20 anonim ***** válasza:

#14: Részben jól tudod. Aki meghal, az valóban kiesik az öröklésből - eléggé érthető módon. Viszont az ő örökösei a helyébe lépnek. Így örökölhet pl. testvér: a már elhunyt, öröklésből kiesett szülők többi gyerek lesz az örökös. Nézd meg a linket, amit korábban mutattam, meg idéztem is belőle. Ott elég világosan le van írva, hogy a kieső örökös helyébe fejenként egyenlő arányban az ő leszármazóik lépnek.

Nem csak párat lép a törvényes öröklési rend, hanem annyit, amennyit kell, amíg lehetséges örökösöket találni. Ha az a közös szépszülőtől származó ötöd- vagy hatod unokatesvér, akkor ő fog örökölni.

2022. júl. 16. 00:07
 16/20 anonim ***** válasza:

#15! "A kieső örökös helyébe fejenként egyenlő arányban az ő leszármazóik lépnek."

Nem vitatkozni akarok, mert én nem értek hozzá, de ebben az "egyenlő" arányban volt változás, mert nálunk biztosan nem így volt?

Nagymamánk meghalt. 2 gyereke volt, akik akkor már nem éltek, így mi unokák örököltünk, de NEM egyenlő arányban! Az egyik gyerekének 1 gyereke volt, a másiknak 3. Nem 25%-ot kapott minden unoka, hanem a 2 halott gyereke között oszlott el 50-50%-ban. Tehát ahol egy gyerek volt, 3/6 részt kapott, ahol meg 3, ők osztoztak a másik 50%-on. Vagyis fejenként 1/6. (Szerintem mondjuk elég hülye szabály, hisz az elhunyttal ugyanolyan rokonsági fokkal rendelkezett mind a 4 unoka.)

2022. júl. 16. 01:00
 17/20 anonim ***** válasza:
#16: Ez akkor fordulhat elő, ha a gyerekek valamivel később haltak meg, mint a nagyitok, mert akkor még ők az örökösök. Vagy volt végrendelet. Vagy nem tudom. Hagyatéki ügyintézőként és az előkészítési munkát végzem, a hagyatékot a közjegyző adja át. De általában én az egyenlő részt szoktam látni, ha hozzám kerül egy hagyatékátadó végzés valami miatt (nem mindig kapunk belőle). Persze, ha már régebben volt ez nálatok, akkor talán lehet. Annyira nem vagyok régi motoros, kicsdit több mint 1 éve csinálom, de elég sokféle variációval találkoztam már ezalatt is.
2022. júl. 16. 01:39
 18/20 anonim ***** válasza:

16-os: az egyenlö arányban igaz ebben az esetben is, mert az elsö lépcsöben a nagymamád két gyereke örökölt egyenlö arányban (fele-fele), az unokák viszont a saját szülöjüktöl örökölnek, ahol csak egy unoka volt, annak a szülöre jutó 50% az öröksége, ahol meg háromm ott a három gyerek a saját szülöjétöl örökölte egyenlö mértékben a három unoka.

A szabály meg nem hülye, mert az unokák nem a nagyszülötöl örökölnek, hanem a saját szüleiktöl, mert ök vannak direkt rokonságban a nagyszülökkel és ök vannak egyenlö rokonsági szinten. Az unokák már a saját szülötöl örökölnek, nem a nagyszülötöl.

2022. júl. 16. 08:19
 19/20 anonim ***** válasza:
#18! Igen, de a két szülő már akkor halott volt! Ha éltek volna, nyilván nem lenne különös. Sőt, akkor az unokák eleve nem örököltek volna, csak az élő gyerekei. Arra reagáltam, amit többen is írtak, aki meghalt, kiesik az öröklésből. Hát, ez alapján nem "esik ki", mert úgy veszik, mintha ők örökölnének, és onnan osztják tovább a gyerekek a részüket, amit a halott szüleiktől "kaptak."
2022. júl. 16. 09:54
 20/20 anonim ***** válasza:
Nem esik ki az öröklésböl, csak nem kap semmit, mert nem él. De az örökösödási rend ettöl még megmagad.
2022. júl. 16. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!