Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy egydülálló férfi, akinek...

Egy egydülálló férfi, akinek nem voltak gyerekei, se szülei nem élnek már, ki örököl utána?

Figyelt kérdés
Unokatestvérei vannak, vagyis jelen esetben mi vagyunk, nem is tudom pontosan hányan. Mert az anyai ágon lévő unokatestvéreket ismerem csak. Sajnos nem nagyon tartottuk a kapcsolatot, mert messze laktunk egymástól, de gyerekkorukban évente elutaztunk hozzá. Végrendelete nem volt. Megtakarítását sem tudom, egy nagyon kis értékű háza volt,talán pár milliót érhet. De nem is érdekel az örökség, inkább az, hogy hányunknak kell fizetni a temetést. Van aki azt mondta, hogy 13-an, de ahogy számolom számomra nem így jön ki. De jobb lenne, mert most nem tudok sok pénzt előteremteni a temetésre. Amúgy nagyon kedveltem, az utóbbi időben viszont alkoholista lett, de annak ellenére is egy jóindulatú rendes ember maradt, csak hát mégis sokat változott. Valószínüleg az alkohol nagyban közrejátszhatott abban, hogy elhunyt.

2022. júl. 15. 19:03
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
77%
Ha nincs senki rokon, akkor az állam.
2022. júl. 15. 19:12
 2/20 A kérdező kommentje:
Unokatestvérek vannak meg nagynéni.
2022. júl. 15. 19:14
 3/20 anonim ***** válasza:
95%
Ha nincs leszármazó, és a szülők sem élnek, akkor a következő szint a testvér(ek), vagy annak a gyereke(i). Ha nem volt testvére sem, akkor szülői ágon következnek a szülök testvérei (nagynénik, nagybácsik), ha már ők sem élnek, akkor az ő gyerekeik (unokatestvérek). Én rögzítettem már örökösként unokatestvér unokáját is, meg - ahol volt leszármazó - déd- és ükunokát is. (hagyatéki ügyintéző vagyok)
2022. júl. 15. 19:15
 4/20 anonim ***** válasza:
90%
#1 Ez részben igaz, de ha bámikor felbukkan egy bármilyen távoli rokon, akkor újra le kell folytatni a hagyatéki eljárást. Ilyen ügyem is volt: én nem találtam semmilyen rokont, megküldtem a közjegyzőnek azzal, hogy örökös a Magyar Állam. Közben pedig előkerült néhány unokatestvér és egyéb távoli rokon, végül nekik lett átadva a hagyaték.
2022. júl. 15. 19:18
 5/20 anonim ***** válasza:
33%

Ha nincsenek gyerekei, akkor elvileg a szülök örökölnének utána, ha ök nem élnek, akkor a szülök testvérei, illetve azok gyerekei. Méghozzá olyan módon, hogy a szülök testvérei egy-egy arányban örökölnek az adott szülö után: tehát az anya testvérei a fele vagyont, az apa testvérei a másik felét. A fele-fele örökség annyi részre oszlik, ahány testvér van: az apa testvérei között lesz elosztva a fele, ha két testvér van, akkor a fele vagyon kétfelé megy, ha öten vannak, akkor ötfelé, a vagyon másik fele meg az anya testvérei között lesz szétosztva ugyanúgy attól függöen, ök hányan vannak.

Ha a szülök testvérei sem élnek, akkor a testvérek gyerekei örökölnek, méghozzá minden testvér után a ráesö vagyonrészt kapjak meg a saját gyerekek, ugyanúgy, ahogy az elöbb a szülök testvéreinél írtam.

Tehát minden unokatestvér örökölhet ilyen esetben, de nem mindenki kap egyforma részt, mert több lépcsön keresztül történik a vagyon elosztása.

2022. júl. 15. 19:28
 6/20 anonim ***** válasza:
66%

#5: Rosszul tudod. Nem feleződik a vagyon, ha már egyik szülő sem él és az örökhagyónak nincsenek testvérei, hanem "

Nagyszülők és leszármazójuk, dédszülők és leszármazójuk, illetve távolabbi felmenők öröklése

Ha leszármazó, házastárs, szülő és szülőtől leszármazó nincs, vagy nem örökölhet, törvényes örökösök egyenlő részekben az örökhagyó nagyszülői illetve leszármazóik.

Ha nagyszülő és nagyszülőtől leszármazó nincs, vagy nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó dédszülői illetve leszármazóik.

Ha dédszülő és dédszülőtől leszármazó nincs, vagy nem örökölhet, törvényes örökösök fejenként egyenlő részekben az örökhagyó távolabbi felmenői."

Forrás: Magyar Közjegyzői Kamara [link]

2022. júl. 15. 19:38
 7/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A szülei már nem élnek, az anyai ági szülői testvérek sem. Az anya testvérének a felesége él még. Az apa testvéreit nem tudom, de mivel az elhunyt 60 éves volt, így nem valószínű. Az apa testvérének gyerekei élhetnek, de nem tudom hol, és azt sem hányan vannak. Mi 4-en vagyunk unokatestvérei anyai ágról.
2022. júl. 15. 19:43
 8/20 anonim ***** válasza:
50%

Dehogynem felezödik!

Ha a kérdezö után a szülei örökölnek, akkor mind a két szülö felesben örökli a vagyont!

2022. júl. 15. 20:05
 9/20 anonim ***** válasza:
De cuki a lepontozó! Meghazudtolja a Magyar Közjegyzői Kamarát is. Vagy csak nem érti a leírtakat, ezért egyszerűbb a piros pipát nyomkodni.
2022. júl. 15. 20:07
 10/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, egy 60 évesnek akár a szülei is élhetnének még (párom 61 éves, a nővére 67, anyukájuk még él). Ha fiatalabb testvéreik voltak, akkor nem kizárt. Testvér felesége jelen helyzetben nem lesz érdekelt, az ő gyerekei igen.

Kérdések, amik felmerülhetnek: az anyának hány testvére volt? mind meghaltak már? a testvéreknek összesen hány gyerekük (öh. unokatestvérei) van/volt? van-e már elhunyt unokatestvér? neki(k) vannak-e gyerekei?

Ugyanezek a kérdések merülnek fel apai részről is.

Az elhunyt - esetleges - öröklésben érdekeltek esetében fontos szempont, hogy az örökhagyó előtt vagy után halt-e meg.

2022. júl. 15. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!