18 éves kor alatt házasság és elköltözés? (Bővebben lent)
Mielőtt bármi félreértés történne, szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy semmi ilyesmi nincs tervben, csak egy barátommal szóba került és nem tudtuk eldönteni, hogy lehetséges e vagy sem.
Szóval azt tudom, hogy hivatalosan nem lehet szülőktől elköltözni 18 éves kor alatt, talán csak szülői engedéllyel. És azt is tudom, hogy 16 éves kor alatt egyáltalán, 16 és 18 között pedig szülői beleegyezéssel lehet házasságot kötni. Tegyük fel, hogy egy 19 éves "férfi" feleségül vesz egy 16 éves lányt. Innentől kezdve a lány szabadon elköltözhet a férjével vagy ugyanúgy hozzá kell járulnia a gondviselőnek? Mondjuk valahol mintha azt olvastam volna, hogy ha 18 év alatt valaki megházasodik, megkezdődik a nagykorúság, szóval akkor kénye kedve szerint költözhet?
Előre is köszi a segítséget!
16 évesen házasodhat, s nagykorúsítják, azaz minden jog megilleti, ami 18+koraában jár.
E mellett 16- korú is köthet házasságot, ami eredendően érvénytelen, azonban ha az egyik fél 18. életévét betölti, s fél évig senki nem emel kifogást a házasságuk ellen, akkor az érvényes lesz.
Gyámhatósági engedély kell hozzá, nem szülői. A házasságkötéssel együtt nagykorúsítják is az illetőt.
Viszont a gyámhatóság igen ritkán ad engedélyt, az nem elég, hogy de nagyóóón szerelmes, sőt még a terhesség sem elég önmagában.
5. De akkor viszont mi elég?
Csak kíváncsiság.
#6: azt nem tudom, hogy mi elég. Egyedileg néznek minden helyzetet, hogy a kiskorú előnyére szolgál-e, és orvosi vélemény is kell a megfelelő testi és szellemi érettségről.
Amúgy 2030-ig be akarják tiltani Európában a 18 év alatti gyerekek házasságát.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!