Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha külföldi vásárlás után...

Ha külföldi vásárlás után szeretném a VAT adót csökkenteni, akkor ezért elkaphatnak, megbüntethetnek itthon?

Figyelt kérdés

Van egy online videótanfolyam az USA-ban, amit szeretnék megvásárolni.

Ha tartózkodási helynek kis hazánkat írom be, valami brutális VAT összeget rátesz. Ha viszont szintén az USA-t vagy mittudomén Thaiföldet adom meg, akkor ez jelentősen kevesebb. Paypal-al fizetnék.

Ilyenért utánam jöhet valamilyen hatóság, érdekel ez bárkit? A Paypal részéről van-e annyi diszkréció, hogy nem adja ki senkinek az adataimat és nem is kekeckedik, ha esetleg fel is tűnne az algoritmusnak valami?

ma 13:20
 1/9 anonim ***** válasza:
Ez adócsalás, persze hogy megbüntethetnek. Az más kérdés hogy kinek mennyire tűnik fel, vagy hogyan derülhet ki.
ma 13:49
 2/9 A kérdező kommentje:
De figyelj már, én ezt a saját fizetésemből veszem, ami után már leadóztam a magyar államnak. Akkor hova az istenbe adózzak még ezen felül, ha vásárolok valamit? Ez ráadásul egy ONLINE digitális termék, nincs rajta vám, nincs fizikai formája, akkor mi a francért húznak le pénzzel ilyenért?
ma 13:56
 3/9 anonim ***** válasza:

"Akkor hova az istenbe adózzak még ezen felül, ha vásárolok valamit?"

Hiába háborodsz fel, az összes terméken van legalább áfa, általános forgalmi adó. A VAT ezt az áfát jelöli, a 27%-ot ki kell pengetned minden termék után. Az után is, amit digitálisan vásárolsz, függetlenül attól hogy van-e fizikai formája. Pl. van VAT a patreon előfizetéseken és a játékkulcsokon is ott van a 27% áfa akkor is, ha japán oldalról vásárolod meg. Mivel Magyarországról vásárolod, kénytelen vagy a magyar jogszabályoknak megfelelően fizetni. Ha kint élnél az USA-ban, ott más szabályok vonatkoznának rád.

ma 14:16
 4/9 anonim ***** válasza:
Ott kezdődik a probléma, hogyha a szállítási cím nem az USA-ba, vagy Thai-ba szól, akkor bukik a történet már a szállítás előtt.
ma 14:51
 5/9 A kérdező kommentje:

#4 erre mondom, hogy nem kell szállítani semmit, mert digitális.

#3 És ha beírom hogy Magyarországról vagyok, akkor ez a VAT összeg konkrétan milyen úton módon jut el a magyar állam zsebébe? Vagy ha az USA-t írom be, akkor most én gyakorlatilag az USA-ba adóztam?

ma 15:37
 6/9 anonim ***** válasza:
Kérdező, te az a kategória vagy, aki felhívja a rendőrséget bombariadóval a saját mobiljáról, de rejtett számmal, és nem érti, hogy találták meg a sünök. Attól hogy még itthon ingyen ncoreozhatsz ezerrel, és töltögethetsz mindenhonnan mindent is, lehet nyugaton nem így működnek a dolgok. Biztos te vagy az első aki ilyennel akar trükközgetni, és nincs ellne ellenszerük. A digitális árú is pont olyan mint bármilyen árú, csak éppen annyi vele a bibi, hogy egy szoftvert távolról bármikor letilthatnak. Azt meg hogy hogyan adózol nem te választod meg, hanem a lakhelyed, vagy a felhasználási hely, ez pedig lekövethető.
ma 16:04
 7/9 anonim ***** válasza:

"És ha beírom hogy Magyarországról vagyok, akkor ez a VAT összeg konkrétan milyen úton módon jut el a magyar állam zsebébe?"

Vagy a cég számol el vele, vagy a közvetítő, pl. az alkalmazás amin keresztül fizetsz. De ennek a pontos menetét nem ismerem, ez technikai kérdés.

"Vagy ha az USA-t írom be, akkor most én gyakorlatilag az USA-ba adóztam?"

Igen.

ma 16:04
 8/9 A kérdező kommentje:
#6 Közben meg te is csak annyit tudsz, hogy "biztos így" meg "biztos úgy". Magyarul fogalmad sincs arról, hogy a gyakolatban mi történik. Mindegy. ChatGPT-től többet tudtam meg fél perc alatt mint itt egy óra alatt tőletek.
ma 16:07
 9/9 anonim ***** válasza:

#8 A chatGPT nem hivatalos forrás, arra az információra nem jó ötlet támaszkodni. Rendszeresen mond hülyeségeket, mert túl nagy az adatbázisa és sokszor vagy azt nem tudja hogy pontosan mit kérdezel, vagy nem képes a kapott információt megfelelően kezelni, pl. olyan oldalra hivatkozik, ahol elavult információk találhatóak.

Ha szeretnél a témának részletesebben utánaolvasni, akkor az állami szervek oldalain vagy a törvényekben érdemes kutakodni, mert ott találsz jelenleg is érvényes és hiteles információkat.

[link]

Amit te szeretnél csinálni, az a költségvetési csalás címszó alatt szerepel.

"a) költségvetésbe történő befizetési kötelezettség [...] vonatkozásában [...] valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, vagy a valós tényt elhallgatja, [...] bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Itt a valótlan tartalmú nyilatkozat a vásárlás helye, amivel így a helyi adókat próbálnád meg megúszni, amivel megkárosítod a magyar államot.

ma 17:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!