A bölcsöde, ahová járatnám a gyerekem, rendszeresen képeket osztana meg róla - mit tehetek ez ellen?
Szeptembertől magánbölcsődébe íratnám 2,5 éves kislányomat. Az első szülői értekezleten megtudtam, hogy az a rutin eljárás, hogy (állítólagos szülői igényre hivatkozva) egy zárt Facebook csoportban, amelynek minden szülő a tagja, heti gyakorisággal egy 20+ képet tartalmazó képgalériát osztanak meg.
Ez számunkra több szempontból is aggályos. Egyrészt a Facebook átláthatatlan adatkezelése miatt semmiképpen nem szeretnénk, hogy a kislányunk személyes adata (képmása) ezen a felületen megosztásra kerülne.
Másrészt pedig nem tudom, hogy hogyan lehetne azt biztosítani, hogy a zárt csoportból ne kerüljenek további megosztásra a képek, így még azt sem látom garantáltnak, hogy a kislányom személyes adatai csakis a zárt csoporton belül maradnak.
Milyen lehetőségeim vannak szülőként arra, hogy megvédjem a kislányom személyi adatait? Sajnos több ismerősöm is elmondta, hogy ez más intézményekben, óvodákban is gyakorlat.
Nem értem, miért baj ez. Így legalább látjátok, hogy mit csinálnak a bölcsiben. Zárt a csoport, nem a nagyvilágnak osztják meg a képeket. Bár igazából szerinem akkor se lenne gond, ha a már meglevő sokmillió játszó gyerekeket ábrázoló kép mellé felkerül még néhány a netre.
A mi iskolánkban és óvodánkban is vannak ilyen zárt csoportok, oda mennek az infók és a képek, tök jól működik.
Köszönöm a válaszokat. Közben kitaláltam, hogy egy emailt fogok írni a bölcsőde vezetőségének, hogy magyarázzák el, hogy hogyan fognak megfelelni az adatvédelmi előírásoknak.
Végeztem egy kis kutatómunkát, és szerencsére elég szigorú a szabályzás 14 év alatti gyerekekkel kapcsolatban.
A Fb-vel kapcsolatban én nem csak amiatt aggódom, hogy a csoporton kívül valaki megosztja, hanem azért is, hogy maga a Facebook hogyan használa fel a posztolt tartalmat? Teljesen homályos az egész, semmit nem lehet erről tudni, hogy ki(k) láthatják, kiknek adják el, azok milyen célra használják a személyes adatokat. Ez ellen nem garancia a zárt vagy titkos csoport sem, mert a Fb mindig mindent lát, amit posztolsz.
Szerintem jogos.
Egyébként jobb helyen nyilatkozatot kell aláírni, hogy fotózható-e a gyerek.
Ez így sánta.
Takarják el a fejét bármivel, és kész.
Hát ja... és arról különösen hangsúlyoznám, hogy politikai és egyéb nyilvános eseményen tiltom a gyerek szerepeltetését.
Elég sok helyen használják ki fideszesek a gyerekeket politikai célra.
Ezt nevezik politikai pedofiliának.
Igen, az egyik vezető felhívott, miután elküldtem neki az emailt.
Meglepetésemre azt mondták, hogy nincsen semmi probléma, meg tudják csinálni azt, hogy az én gyerekem ne legyen rajta a fotókon, amiket publikálnak. Azt is kifejtette a hölgy, hogy nekik sem tetszik ez egyáltalán, elviekben sem és amiatt sem, mert az állandó fotózás plusz melót ad a dadusoknak, de ez az egyértelmű szülői igény és hogy évek óta mi vagyunk az elsők, akiknek ez nem tetszik.
Ők ezt úgy fogták fel, hogy a szülők nem bíznak meg bennük, és még azt is figyelemmel akarják követni, hogy mi történik abban a pár órában, amíg a bölcsiben vannak a gyerekek. Mondta, hogy volt olyan kérés is, hogy kamerázzák be a bölcsit(!), hogy mobilon akármikor rá tudjon nézni, mit csinál a gyereke. Erre persze nemet mondtak.
Nem tartom magam boomer mentalitásúnak, Y generációsok vagyunk a feleségemmel, de ez tényleg kész őrület, hogy ennyire a neten kell élni, nemcsak nekik, hanem a 1,5-2 éves gyereknek is.
Akkor ez megoldódott.
Igazából nem vagyok meglepve, sok szülőnek igénye ez, csak államiban nem tudják elérni.
Nekem egy barátnőm dolgozott egy menő magánbölcsiben, de akkor mondott fel, amikor a főnökség kitalála, hogy egy telefonos alkalmazáson belül pontokkal jutalmazzák a gyerekeket a viselkedésükért napközben, amit a szülők követhetnek.
Értsd:nem elég megkérdezni a nap végén, hogy ügyes volt-e, azonnal tudni akarják, és azt is, hogy a másik gyereke hogy teljesít.
Egyébként egyet értek, a dadus inkább építsen várat a gyerekekkel, és ne ezzel babráljon.
De ez már inkább a gyereknevelés kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!