Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A bölcsöde, ahová járatnám a...

A bölcsöde, ahová járatnám a gyerekem, rendszeresen képeket osztana meg róla - mit tehetek ez ellen?

Figyelt kérdés

Szeptembertől magánbölcsődébe íratnám 2,5 éves kislányomat. Az első szülői értekezleten megtudtam, hogy az a rutin eljárás, hogy (állítólagos szülői igényre hivatkozva) egy zárt Facebook csoportban, amelynek minden szülő a tagja, heti gyakorisággal egy 20+ képet tartalmazó képgalériát osztanak meg.

Ez számunkra több szempontból is aggályos. Egyrészt a Facebook átláthatatlan adatkezelése miatt semmiképpen nem szeretnénk, hogy a kislányunk személyes adata (képmása) ezen a felületen megosztásra kerülne.

Másrészt pedig nem tudom, hogy hogyan lehetne azt biztosítani, hogy a zárt csoportból ne kerüljenek további megosztásra a képek, így még azt sem látom garantáltnak, hogy a kislányom személyes adatai csakis a zárt csoporton belül maradnak.

Milyen lehetőségeim vannak szülőként arra, hogy megvédjem a kislányom személyi adatait? Sajnos több ismerősöm is elmondta, hogy ez más intézményekben, óvodákban is gyakorlat.

2022. júl. 11. 22:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
13%

Nem értem, miért baj ez. Így legalább látjátok, hogy mit csinálnak a bölcsiben. Zárt a csoport, nem a nagyvilágnak osztják meg a képeket. Bár igazából szerinem akkor se lenne gond, ha a már meglevő sokmillió játszó gyerekeket ábrázoló kép mellé felkerül még néhány a netre.

A mi iskolánkban és óvodánkban is vannak ilyen zárt csoportok, oda mennek az infók és a képek, tök jól működik.

2022. júl. 12. 08:21
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
9 csak épp nem azonosítható be az alapján a gyerek
2022. júl. 12. 09:43
 13/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Közben kitaláltam, hogy egy emailt fogok írni a bölcsőde vezetőségének, hogy magyarázzák el, hogy hogyan fognak megfelelni az adatvédelmi előírásoknak.

Végeztem egy kis kutatómunkát, és szerencsére elég szigorú a szabályzás 14 év alatti gyerekekkel kapcsolatban.

A Fb-vel kapcsolatban én nem csak amiatt aggódom, hogy a csoporton kívül valaki megosztja, hanem azért is, hogy maga a Facebook hogyan használa fel a posztolt tartalmat? Teljesen homályos az egész, semmit nem lehet erről tudni, hogy ki(k) láthatják, kiknek adják el, azok milyen célra használják a személyes adatokat. Ez ellen nem garancia a zárt vagy titkos csoport sem, mert a Fb mindig mindent lát, amit posztolsz.

2022. júl. 12. 10:49
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jogos.

Egyébként jobb helyen nyilatkozatot kell aláírni, hogy fotózható-e a gyerek.

Ez így sánta.

Takarják el a fejét bármivel, és kész.

2022. júl. 12. 12:38
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azt írd meg a vezetőségnek, hogy te nem akarod, hogy a gyerekedet fotózzák.
2022. júl. 12. 14:58
 16/21 anonim ***** válasza:
0%

Hát ja... és arról különösen hangsúlyoznám, hogy politikai és egyéb nyilvános eseményen tiltom a gyerek szerepeltetését.

Elég sok helyen használják ki fideszesek a gyerekeket politikai célra.

Ezt nevezik politikai pedofiliának.

2022. júl. 12. 17:46
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Na, kérdező, beszéltél azóta a bölcsivel?
2022. júl. 15. 15:26
 18/21 A kérdező kommentje:

Igen, az egyik vezető felhívott, miután elküldtem neki az emailt.

Meglepetésemre azt mondták, hogy nincsen semmi probléma, meg tudják csinálni azt, hogy az én gyerekem ne legyen rajta a fotókon, amiket publikálnak. Azt is kifejtette a hölgy, hogy nekik sem tetszik ez egyáltalán, elviekben sem és amiatt sem, mert az állandó fotózás plusz melót ad a dadusoknak, de ez az egyértelmű szülői igény és hogy évek óta mi vagyunk az elsők, akiknek ez nem tetszik.

Ők ezt úgy fogták fel, hogy a szülők nem bíznak meg bennük, és még azt is figyelemmel akarják követni, hogy mi történik abban a pár órában, amíg a bölcsiben vannak a gyerekek. Mondta, hogy volt olyan kérés is, hogy kamerázzák be a bölcsit(!), hogy mobilon akármikor rá tudjon nézni, mit csinál a gyereke. Erre persze nemet mondtak.

Nem tartom magam boomer mentalitásúnak, Y generációsok vagyunk a feleségemmel, de ez tényleg kész őrület, hogy ennyire a neten kell élni, nemcsak nekik, hanem a 1,5-2 éves gyereknek is.

2022. júl. 18. 10:39
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ez megoldódott.

Igazából nem vagyok meglepve, sok szülőnek igénye ez, csak államiban nem tudják elérni.

Nekem egy barátnőm dolgozott egy menő magánbölcsiben, de akkor mondott fel, amikor a főnökség kitalála, hogy egy telefonos alkalmazáson belül pontokkal jutalmazzák a gyerekeket a viselkedésükért napközben, amit a szülők követhetnek.

Értsd:nem elég megkérdezni a nap végén, hogy ügyes volt-e, azonnal tudni akarják, és azt is, hogy a másik gyereke hogy teljesít.

2022. júl. 18. 14:36
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként egyet értek, a dadus inkább építsen várat a gyerekekkel, és ne ezzel babráljon.

De ez már inkább a gyereknevelés kategória.

2022. júl. 18. 14:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!