Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Olyankor mi van, ha egy...

Olyankor mi van, ha egy kiskorú (16 éves) nem egyezik bele a műtétbe?

Figyelt kérdés
Az orvos mielőbbi műtétet javasol mert daganat gyanú merült fel és a szülők is beleegyeztek a műtétbe, de a gyerek nem akarja vállalni. Ilyenkor mit mond erre a törvény? Kiskorú dönthet egyedül ilyen kérdésben?

2022. júl. 5. 06:07
1 2
 11/14 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Feltételezem, hogy mivel ez felette áll a gyerek egyéb személyes jogainak, kikényszeríthető. Hogy volt-e rá példa, azt nem tudom, de hogy elméletileg lehetőség van rá, abban szinte biztos vagyok. Elsősorban a szülőnek, mint gondviselőnek kell a gyereket elvinni a megfelelő időben, de gondolom, szélsőséges esetben akár a gyámhivatal a szülő felügyeleti jogát is felfüggesztheti és saját hatáskörben intézkedhet, ha a gyerek érdeke ezt kívánja és más megoldás nem kínálkozik.
2022. júl. 5. 12:05
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen mûtétet 18 év alatt nem tagadhat meg
2022. júl. 5. 12:11
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Nehéz lehet ilyen szituációban egy kamasznak. Gondolom az tud rá a legjobban hatni észérvekkel, akiben megbízik.
2022. júl. 5. 12:35
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
A szülő dönt. Én egyszer döntöttem a többi családtag egyetértésével a saját apám sorsáról. Akkor azt hittem, igazam van. Már bánom, h nem az lett, amit ő akart. Kitartást kívánok, bármi is lesz.
2022. júl. 17. 19:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!